Kemer'deki Siperler, "Akdeniz'in Çanakkale"Si Olmaya Aday
Antalya'nın Kemer ilçesinde Kocaburun mevkisinde bulunan ve 1. Dünya Savaşı'nda Fransız savaş gemilerinin top atışlarıyla batırıldığı siperlerin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.
YUNUS İÇEN - Antalya'nın Kemer ilçesinde Kocaburun mevkisinde bulunan ve 1. Dünya Savaşı'nda Fransız savaş gemilerinin top atışlarıyla batırıldığı siperlerin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.
Kocaburun mevkisindeki siperler, Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve askerlerinin 1. Dünya Savaşı'nda top atışı yaparak 18 dakika içerisinde "Paris 2" ve "Alexandra" adlı Fransız savaş gemilerinin batırıldığı yer olarak biliniyor.
Her yıl Aker ve silah arkadaşlarının anısına düzenlenen "Paris 2 Batığı Dalış Etkinlikleri" kapsamında, üniversite öğrencileri bölgeyi gezerek siperler hakkında bilgi alıyor.
Siperleri turizme kazandırmak amacıyla Kemer Kaymakamlığı, Antalya Müzesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce çalışma başlatıldı. Proje kapsamında, siperlerin temizlenmesi ve bölgeye gelenlerin güzergahı izleyebilmesi için yönlendirme tabelaları konulması planlanıyor.
Projede ayrıca, 1. Dünya Savaşı sırasında Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarının korunmak ve mühimmatı yağmurdan saklamak için kullandıkları mağarada da düzenleme yapılması hedefleniyor.
Siperlerde inceleme yapıldı
Kemer Kaymakamı Mustafa Cihad Feslihan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaburun'daki siperlerin, 1. Dünya Savaşı'nda Türk askerlerinin Fransız gemilerini batırması nedeniyle önemli olduğunu söyledi.
Siperlerin turizme kazandırılması ve tarih bilincinin gelişmesi için çalışma yapmak istediklerini belirten Feslihan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünün konuya olumlu yaklaştığını ifade etti.
Feslihan, müze ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden gelen ekibin siperlerde incelemelerde bulunduğunu da dile getirerek, "İnceleme için gelen ekip, siperlere ulaşımın olduğu patika yolun daha belirgin hale gelmesi ve düzenlemesi, yönlendirme levhaları, siperlerin temizlenmesi ve doğanın yapısı bozulmadan yapılacak çalışmalar hakkında rapor hazırladı." dedi.
Raporun Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğüne gönderildiğini bildiren Feslihan, "Siperlerin özgün ve doğal yapısına ulaşması için çaba sarf ediyoruz. 1. Dünya Savaşı'nda Türk birliği Paris 2 ve Alexandra savaş gemilerini dört cebel topu (dağ topu) ile batırmış. Bu önemli bir olay. Burası, savaş sırasında Türk askerinin Akdeniz'de gösterdiği en önemli kahramanlık örneklerinden biridir." diye konuştu.
Siperlere gitmek için Fransız tatil köyünden izin alınıyor
Yerel tarihçi Ramazan Kar ise yaklaşık 100 yıl önce Fransız savaş gemilerinin batırıldığı siperlerin atıl durumda olduğunu, bugüne kadara siperlerle ilgili hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi.
Mustafa Ertuğrul Aker ve birinci topun çavuşu Halil İbrahim Günaydın ile yapılmış söyleşilere de ulaştığını belirten Kar, "Ne yazık ki 100 yıllık siperlerin bir yolu yok. Siperlere ulaşmak için Fransız tatil köyünden izin alınıyor. 2011'de Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi ve kendi mücadelemle 180 dönüme yakın alan sit alanı ilan edildi. Buradaki amacımız ahde vefayı yaşatmak. Buranın doğasını bozmadan bir an önce turizme kazandırılmasını istiyoruz." dedi.
"Neden Akdeniz'in Çanakkale'si olmasın"
Siperlerde yapılacak çalışmalar ile ilgili yazışmaların devam ettiğini anlatan Kar, şunları söyledi:
"1. Dünya Savaşı'nda Akdeniz'i abluka altına alan Fransız savaş gemileri batırıldı. Kocaburun'daki siperler, neden Akdeniz'in Çanakkale'si olmasın? Burası çok önemli bir yer. Devlet erkanı ve vatandaşlarla destek olmamız lazım. Fransız savaş gemileri, hedef gözetmeksizin Akdeniz'i bombalıyordu. Bu gemileri batırdık. Bu siperleri, bir an önce tarihe ve turizme kazandırmak için çalışmaların hızlandırılmasını bekliyoruz."