Haberler

Kelkit'te Devlet Destekleri Hayvancılığı Yeniden Canlandırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçmişte ekonomik nedenlerle hayvanlarını satmak zorunda kalan Kelkitliler, son yıllarda devletin sağladığı kredi ve hibe desteğiyle yeniden hayvancılık yapmaya başladı Gümüşhane Gıda, Tarım ...

İBRAHİM ÖZDEMİR - Geçmişte ekonomik nedenlerle hayvanlarını satmak zorunda kalan Kelkitliler, son yıllarda devletin sağladığı kredi ve hibe desteği ile yeniden hayvancılık yapmaya başladı.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 8 yılda kooperatifler aracılığıyla üreticilere 7 milyon 286 bin lira canlı hayvan kredisi ve 3 milyon 616 bin lira makine ekipman desteği olmak üzere 10 milyon 902 bin lira hayvancılık desteği sağlandığını söyledi.

Destekle kooperatif üyelerinden her birine 6'şar olmak üzere bin 380 Holstein ırkı damızlık belgeli düve verildiğini belirten Irkın, "Besicilerimize damızlık düve dağıtımının yanı sıra ahır tadilatlarının tamamlanması, yeni mandıralar kurulması, makine ve ekipman alımı, süt sağım makinesinden yem ezme makinesine ve süt soğutma tankına kadar her türlü devlet desteği sağlanmıştır. Pasif durumda bulunan Babakonağı, Söğütlü, Balkaya, Gümüşgöze, Kaş ve Yeniyol-Akdağ tarım kredi kooperatiflerimizi aktif duruma, üretim yapamazlıktan üretim yapar hale getirdik" dedi.

Geleneksel hayvan yetiştiriciliğinden modern ve çağdaş hayvancılığa geçişin hızla sağlandığını vurgulayan Irkın, "İzmir, Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa, Edirne ve Burdur'dan getirilerek üreticilere verilen Holstein ırkı süt sığırlarının iyi bakımı halinde günde 25 kilogram süt elde edilmektedir. Yine iyi bakımı halinde dişi hayvanlar her yıl doğum yapmakta, erkek olanlar et üretimine, dişi olanlar ise bir yaşından sonra süt üretimine katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

"Türkiye'nin organik süt üretim merkezi"

Irkın, kooperatif üyelerinin verilen 6  süt sığırından günde ortalama 150 kilogram süt alabileceklerine işaret ederek, her doğumda hayvan sayısının da artacağını anlattı.

Kelkit'in Türkiye'nin organik süt üretim merkezi olduğunu dile getiren Irkın, aktif duruma getirilen ve yeni açılan işletmelerde hijyenik ortamda yapılacak hayvancılıkla organik süt üretiminin de hızla artacağını söyledi.

Irkın, 7 yıllık kredilerin, ilk yıl ödemesiz, ikinci yıl faiz ödemeli, üçüncü yıldan itibaren 5 eşit taksitle yüzde 3 faizli olarak azalan bakiye sistemi ile geri ödeneceğini kaydetti.

"34 yıl atıl durumdaydık"

Gümüşgöze Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Uğur Çakıcı ise kooperatifin 1979 yılında kurulduğunu ve o yıldan itibaren atıl durumda beklediğini belirterek, şunları söyledi:

"34 yıldan sonra büyüklerimizin teklifi üzerine kooperatifimizi faal duruma getirdik. İstihdam sağlamak ve boşalan ahırlarımızı yeniden doldurmak, yeni mandıralar kurmak üzere yola çıktık. Devletimizin sağladığı kredi ve hibe desteği ile 40 üyemize toplam 240 süt sığırı aldık. Hayvanlarımızı ahırlarımıza getirdik. Yeni mandıralar kurduk. Geleneksel değil çağdaş ve modern süt üretimine başladık. Kooperatifimizde 40 aileye süt üretme imkanı sağlandı. Allah'ım utandırmasın. 40 aile günde ortalama 6 bin litre süt üretme imkanına kavuştu. Daha da gelişecek, hayvan sayımız her geçen yıl daha da artacak. Devletimizden Allah razı olsun." - Gümüşhane

Kaynak: AA / Güncel
title
Close