Keles'te Termik Santral Tepkisi Keles'te Termik Santral Tepkisi
Bursa'nın Keles İlçesi'nde kurulacak termik santralle ilgili sözleşmenin Ankara'da imzalanması, santralin kurulacağı bölgedeki köylülerin tepkisine neden oldu.
Bursa'nın Keles İlçesi'nde kurulacak termik santralle ilgili sözleşmenin Ankara'da imzalanması, santralin kurulacağı bölgedeki köylülerin tepkisine neden oldu. Durak Köyü'nde toplanan vatandaşlar, bölgeye santral kurulmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Keles İlçesi Kozağacı Vadisi ve Harman Alanı bölgelerinden çıkarılacak kömürle çalışacak termik santral için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 1 Kasım 2012 tarihinde ihale açtı. İhaleyi kazanan Çelikler İnşaat ve Sanayi A.Ş. ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle Termik Santral Kurma Şartlı Rödovans İhalesi sözleşmesi imzalandı.
KÖYLÜLER TOPLANDI
Ankara'da sözleşme imzalandığı saatlerde, Durak Köyü meydanında toplanan Harmandemirci, Yunuslar, Durak, Davutlar, Denizler, Çayören, Issızören ve çevre köy sakinleri, termik santrale tepkilerini dile getirdiler. DOĞADER, TMMOB'a bağlı meslek odalarının da destek verdiği köylüler, Orhaneli Termik Santrali'ni örnek göstererek, topraklarında kanser fabrikası kurdurmayacaklarını ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
'BİZ DE MÜCADELLE SÖZLEŞMESİ İMZALIYORUZ'
Köylüler adına konuşan Keles'te Termik Santrale Hayır Platformu Sözcüsü Cemal Çakır, "Ankara'da sıcacık otelde Enerji Bakanlığı'yla imzalama toplantısı yapılıyor. Biz de yaptırmayacağımıza dair sözleşme imzalıyoruz. Haklı olduğumuz davada sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.
DOĞADER Başkanı Murat Demir de, eylemin Ankara'daki toplantıyla aynı saatlere denk gelmesinin kararlılığı ortaya koyduğunu belirterek, "Çok yıldızlı otellerinde insanlığın geleceğinin talan edilmemesine yönelik sözleşmeleri yaparken, bu mücadeleden vazgeçmeyeceğimize yönelik biz de sözleşme imzalıyoruz. ya halk kazanacak ya şirketler" diye konuştu.
İhale ile Harmanalan sahasında 6 bin 667, Davutlar sahasında ise 6 bin 939 hektar alanda linyit kömürü üretilerek, termik santralde elektrik üretiminde değerlendirilmesi sağlanacak. Kurulacak termik santralin gücü en az 270 MW olacak. Sözleşmenin imzalanmasını takip eden ilk 6 yıl yatırım süresi olarak kabul edileceğinden, zorunlu sebepler dışında 7'inci yıldan itibaren sözleşme süresince en az yıllık bir milyar 620 milyon Kwh enerji üzerinden TKİ'ye bedel ödenecek.