Kelebeğin Rüyası Filmindeki Maden Gerçeği
Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği filmde, Zonguldak'ta mükellefiyet dönemi, madenlerde silah tehdidiyle çalışmaya mecbur bırakılan insanlar anlatılmıştı.
Türkiye, tarihindeki en büyük maden facialarından birini yaşıyor. Manisa Soma'daki maden ocağında salı günü saat 15:30 sıralarında meydana gelen faciada 282 maden işçisi hayatını kaybetti.
Tüm Türkiye bir yandan kaybettiği insanlarına üzülürken bir yandan da maden gerçeğini bir kez daha hatırladı. Soma'daki maden faciası bu ülkedeki ilk maden kazası değil. 1992 yılındı da Zonguldak'ta 263 kişinin hayatını kaybettiği Grizu faciası yaşanmıştı.
Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı Zonguldak'ta, genç yaşta veremden ölen şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun yaşamını konu alan Kelebeğin Rüyası adlı filmde Zonguldak'taki kömür ocaklarında mükellefiyet dönemi, maden ocaklarında çalışmaya mecbur bırakılan insanların silah tehdidiyle çalıştığı yılları anlatılıyordu.
Milli Koruma Kanunu'na dayanılarak 1940'ta getirilen ikinci iş mükellefiyetiyle, İkinci Dünya Savaşı'nın yol açtığı ekonomik güçlüklerin aşılması noktasında Zonguldak havzasında yaşayanlara kömür ocaklarına girme zorunluluğu getirilmesi, en az madenlerde yaşanan ölümler kadar günümüze acı hatıralar taşıyor