Haberler

Kekik Bir Beldenin Hayatını Değiştirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizli'de, merkeze bağlı Gözler Beldesi'nde yaşayan ve çevresinde 'Tenekeci Memetö diye tanınan 67 yaşındaki Mehmet Aksoy, 20 yıl önce bir metrekare alana deneme amacıyla kekik dikti.

5) 'BİR METREKAREDEN BİNLERCE DÖNÜME'

Denizli'de, merkeze bağlı Gözler Beldesi'nde yaşayan ve çevresinde 'Tenekeci Memetö diye tanınan 67 yaşındaki Mehmet Aksoy, 20 yıl önce bir metrekare alana deneme amacıyla kekik dikti. Aksoy'un verim alması üzerine bölge insanı da kekik dikti ve kalkınmalarına katkıda bulunup, Türkiye'nin kekik ihracatının önünü açtı. Yöre halkı Aksoy'a şimdi 'Kekik babaö diyor.

Gözler Beldesi ile çevre köy ve ilçelerinin sulanamayan kıraç toprakların umudu kekik oldu. Beldede tenekecilik yapan Mehmet Aksoy (67), yaklaşık 20 yıl önce dağdan kopardığı kekiği deneme amaçlı bahçesinin bir metrekarelik alanına dikti. Diktiği kekikler yetişince tenekeci Memet, 1993 yılında dağlardan topladığı tohumları 5 dönümlük arazisine ekti. Kekikler çıktı ve hasada başladı. Mehmet Aksoy, kekik satışından iyi gelir elde ettiğini belirtip, 'Çevremdeki bütün insanların kekik ekmesi tavsiyesinde bulundum. Bizim yöremizin toprakları sulanmıyor, her taraf kıraç tarlalarla dolu. Türkiye'de tarlaya kekik dikimini ilk kez ben yaptım. Benden sonra çevre köyler ve ilçeler kekik ekimine başladı. Zamanla Türkiye kekik dikimini öğrendi. Şimdi ülkemiz kekik ihracatı bile yapıyor. Çok mutluyumö dedi.

Tıbbi ve aromatik bitki olan kekiğin iç piyasada fazla tüketilmediğini, üretimin yüzde 80'ninin ihraç edildiğini kaydeden Gözler Belediye Başkanı CHP'li Ali Akkaya bölgenin en önemli gelir kaynağının kekik olduğunu belirtti. Başkan Akkaya, 'Kekik, yöre insanımızın en önemli gelir kaynağı oldu. Kış dönemi çok soğuk geçtiği için bu yıl rekolte düşük olacak. Kekik yetiştiricileri Türk ihracatının da önemli destekçilerinden ama devletimiz bu ürünü üreten çiftçiye destekleme primi vermiyor. Kekik üreticileri pirimle desteklenmelidir. Türkiye'de tarlada ilk kekik üretimi 1993 yılında Gözler Beldesi'nde tenekeci Memet'in girişimleriyle başladı. Verimi düşük, sulanmayan kıraç tarım arazilerine sahip olan Gözler ve çevresindeki belde ile köyler, kekiği keşfettikten sonra binlerce dönüm arazilerine kekik ekimi yaptı. Bir kere ekimi yapıldıktan sonra her yıl Temmuz ayında hasadına başlanan kekik 20 yıl boyunca ekim yapılmadan ürün veriyor. Kekik bitkisinin yurt içindeki tüketimi fazla değil. Çiftçinin ürettiği kekiğin çoğu ihracata gidiyor. Bölgemizde yıllık ortalama 6-7 bin ton kekik üretimi yapılıyor. Bu yıl rekolte düşük olacak. Çünkü, kış dönemi çok soğuk geçti. Hoş kokusuyla kekik bölgemizin de havasına olumlu katkı sağlıyorö diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close