KEİPA 20. Yıl Dönümünde Kurulduğu Salonda Toplandı
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi, 20. yıl dönümünde, kuruluşuna tanıklık eden salonda yeniden toplandı.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA), 20. yıl dönümünde, kuruluşuna tanıklık eden salonda yeniden toplandı.
"KEİPA-20. Yıl dönümünde Geçmiş Deneyimler ve Gelecek Beklentileri" ana temasıyla düzenlenen toplantıya, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna delegasyonları katıldı.
KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Safi, KEİPA'nın 20. yıl dönümü dolayısıyla Conrad Otel'de düzenlenen olağanüstü toplantıda AA muhabirine yaptığı açıklamada, KEİPA'nın, 20 yıl önce İstanbul'da, toplantının düzenlendiği otel ve salonda kurulduğunu söyledi.
Safi, 12 ülke temsilcisinin yer aldığı toplantıda, KEİPA'nın geçen 20 yılının değerlendirildiğini ve gelecek vizyonuyla ilgili konuların konuşulduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
"Balkanlar'da kimi ülkeler KEİPA'ya üye değil. O ülkeler Türkiye için tarihsel olarak önemi olan ülkeler. Türk tarafı olarak, Türk delegasyonu olarak Karadağ, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek gibi ülkelerin de KEİPA şemsiyesi altına, KEİPA ailesi içine alınması konusunu vurguladık. İkinci olarak da KEİPA'nın coğrafi olarak Hazar ülkelerini de kapsayacak şekilde genişlemesi gerektiğinin, böyle bir ihtiyaç olduğunun altını çizdik. KEİ, enerji için güvenli bir geçiş güzergahı olarak sadece bununla anılmasın. Bunun yanı sıra enerji kaynaklarını da içine alan, Hazar ülkeleriyle yakın ilişki kuran, hatta ileride Kazakistan gibi petrol, doğalgaz, enerji devi ülkelerin de KEİ çatısı altına alınmasının önemini vurguladık."
Safi, toplantıda Azerbaycan delegasyonunun "KEİ bir aile, barış örgütü ise katliamların ve işgallerin olmaması gerektiği"ni ifade ettiğini ve Hocalı katliamını dile getirdiğini aktardı.
Türk delegasyonunun en önemli önceliklerininden birinin "Balkanlarda KEİPA'ya üye olmayan ülkeleri KEİPA çatısı altına almak" olduğunu belirten Safi, şöyle konuştu:
"Karadeniz havzasında bir Müslüman blok var, onun karşısında güçlü bir Ortodoks blok var. Burada bir denge sağlamak, Müslüman blokun biraz daha genişletilmesi adına Bosna Hersek, Kosova, Makendonya gibi tarihsel ilişkilerimizin ve kültürel yakınlığımızın bulunduğu ülkelerin, bu aile içine gelmesi, dengeyi sağlayacak. Mesela Sırbistan, Yunanistan KEİ'nin içerisinde ama Karadağ, Makedonya, Kosova neden yok- Öncelikli arzumuz, Balkanlar'daki Osmanlı ve bizim eski coğrafyamıza ait bu kültürün, toprakların, ülkelerin KEİ şemsiyesi altına gelmesi hem onları yeni bir bölgesel örgütlenmenin içine alacak, onların refahlarının, barışlarının gelişmesine katkı sağlayacak hem de platformda, bölgesel örgütlenmede Türkiye'nin elini daha da güçlendirecek kozlar olacak."
Muhabir: Andaç Hongur
Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL