"Kedi Köpek Beslemede Yeni Yaklaşımlar" Konferansı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKSD) Hayvan Dostları Kulübü tarafından düzenlenen "Kedi-Köpek Beslemede Yeni Yaklaşımlar" adlı konferans, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKSD) Hayvan Dostları Kulübü tarafından düzenlenen "Kedi-Köpek Beslemede Yeni Yaklaşımlar" adlı konferans, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları ABD Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Hayvan Dostları Kulübü Akademik Danışmanı Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya, "Öncelikle bizi kırmayıp bu konferansa katıldığı için Ahmet Ergün'e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Hayvan Dostları Kulübü tarafından düzenlenen konferansların bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bence bu konferanslar öğrencilerin hayvanlar hakkındaki bilgilerini sürekli tazeliyor" dedi.
Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü ise, "Bu çalışmalar bizlere ve sizlere önemli derecede katkı sağlamaktadır. Beslenme sadece insanlarda değil hayvanlarda da oldukça önemlidir. Bizler klinikçi olarak görüyoruz ki hastalıkların kökeninde beslenme problemi yatıyor. Beslenme konusunda yeterli bilgiye sahip olursak birçok hastalığın önüne geçeceğimize inanıyorum. Üçüncüsü gerçekleştirilen bu konferansa emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ahmet Ergün, "Büyük Atamızın en değerli şehirlerinden biri olan Samsun'da bulunmak gerçekten beni gururlandırıyor. Bu salonda bulunan hayvan dostları arkadaşlarımıza katkılarından dolayı çok teşekkür diyorum. Öncelikle ülkemize evcil olarak beslenen hayvanlardan bahsetmek istiyorum. İlk sırada kedi türü sonrasında ise köpek türü gelmektedir. Türk insanında kedi ve köpeğin yeri oldukça farklıdır. Kedi ve köpek bizler için birer hayvan değil bir arkadaş hatta bir dosttur. Fakat ne yazık ki kedi ve köpeğin ortalama yaşam süresi bizlere göre oldukça kısadır. Kedi ve köpekler ortalama 15-20 yıl yaşamaktadır. Dünyada kedi ve köpeğe olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Dünyada toplam 4 milyon kedi ve köpek türü evlerde bakılmaktadır. Ülkemize has köpek türlerinden bahsedecek olursak bunların başında kangal, akbaş, Kars çoban köpeği, Türk mastifi, Aksaray malaklı köpekleri, çatalburun köpekleri ve sultan tazıları yer almaktadır. Kedi türünde ise ülkemize has olan iki tür kedi vardır. Birincisi Van kedisi, ikincisi ise Ankara kedisidir. Bizler hayvan dostları olarak bir hayvanın nasıl beslenmesi gerektiğini bilmek zorundayız. Bazı yanlış besleme tekniklerinden dolayı birçok hayvan ölmektedir. Örneğin batılı insanlar kendileri gibi hayvanlarını da obez yapmaktadırlar. Bunun nedeni ise kendilerinin yediği çikolatalı ve şekerli ürünleri hayvanlarına da vermeleridir. Günümüze gelindiğinde ise hayvanların beslenmesi artık kolaylaştırılmıştır. Bugün çok sayıda kedi ve köpek maması bulunmaktadır. Hayvanların bu mamaları yemesi ise beslenme açısından oldukça önemlidir. Çünkü biz hayvanlara ne derece yağ, karbonhidrat ve protein vereceğimizi bilemiyoruz. Fakat mamalarda yağ, karbonhidrat ve proteinin gramları yazmaktadır. Örneğin yeni doğum yapmış bir köpeğe normalden daha fazla mama verilmelidir. Çünkü doğumdan sonra yavrulayan hayvan aşırı derecede enerji kaybına uğramaktadır. Sizlere son tavsiyem ise ülkemizde mama yapılan yerleri gezin görün, mamaların nasıl yapıldığını bilin" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ahmet Ergün konferansında öğrencilerin sorularını da cevapladı.
Konferansın sonunda Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ertekin, Prof. Dr. Ahmet Ergün'e plaket ve çiçek verdi.
Konferansa Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Tütüncü ve Prof. Dr. Ali Ertekin, Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı. - SAMSUN