Haberler
Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama

Aliağa'daki Tüpraş Rafinerisi'nde patlama! Yangına müdahale devam ediyor

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

Kebabın Dostu" Şalgamın Tadı, Emeğinde Saklı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUZAFFER ÇAĞLIYANER/SERHAT ÇAĞDAŞ - Adana denilince kebabın ardından akla gelen, sofraların vazgeçilmez tadı şalgam suyu, zahmetli ve uzun süren bir serüvenin ardından tarladan bardağa ulaşıyor.

MUZAFFER ÇAĞLIYANER/SERHAT ÇAĞDAŞ - Adana denilince kebabın ardından akla gelen, sofraların vazgeçilmez tadı şalgam suyu, zahmetli ve uzun süren bir serüvenin ardından tarladan bardağa ulaşıyor.

Bölgeyle özdeş şalgam suyu mayhoşluğu, keskinliği ve istenildiğinde acı olarak tüketilebilmesiyle damaklara hitap ediyor.

İyi bir maya hazırlamanın ön koşul olduğu şalgam suyu için ekmek hamuru, tuz ve bulgur unu, sıcak suyla harman ediliyor ve özel hazırlanmış fıçılara konularak bekletiliyor. 15 gün sonunda şalgam suyunun ana maddesi maya elde edilerek ağzı bağlanan bez torbalara konuluyor.

Daha sonra tarladan toplanan siyah havuçlar doğranıp suyla yıkandıktan sonra içi su dolu fıçılara boşaltılıyor. Ardından bez torbalar içindeki mayanın da eklendiği fıçılar, sıkıca kapatılarak 30 gün bekletiliyor.

Bu süreçte ara ara karıştırılan ve üzerinde biriken maya artıkları toplanan şalgam suları, toplam 45 günlük bir emeğin ardından içime hazır hale getiriliyor.

Bidonlara ya da şişelere konulan şalgam suları, gerek toptan gerekse perakende olarak satılabiliyor.

"Gerçek şalgam en az 45 günde yapılıyor"

Adana'da 25 yıldır şalgam üreten bir tesisin satış müdürü olan Kübra Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak şalgamın tadını veren ve fermantasyona girmesini sağlayan mayanın hazırlanmasının istenilen lezzetin elde edilmesi için önem taşıdığını söyledi.

Şalgam suyunda herhangi koruyucu madde kullanılmadığını ve tamamen doğal olduğunu anlatan Öztürk, "Bundan dolayı gün ışığı ve hava sıcaklığı fermantasyonun süresi için önemli faktörler haline geliyor. Havanın soğuk olduğu zamanlarda bu süre 50-60 güne kadar çıkarken, sıcak havalarda ise 30 güne kadar düşebiliyor. İyi bir şalgam suyu elde etmek için 15 gün maya, 30 gün fermantasyon toplamda en az 45 günün geçmesi gerekiyor." diye konuştu.

Öztürk, şalgamın Çukurova bölgesinin yanı sıra ülke genelinde sevilen bir içecek olduğunu, talebin de her geçen gün arttığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel
title