Kck/tm Davasında Talepleri Reddedilen Avukatlardan Tepki
PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasında, sanık avukatları her taleplerinin mahkeme heyeti tarafından reddilmesine tepki gösterdi.
PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasında, sanık avukatları her taleplerinin mahkeme heyeti tarafından reddilmesine tepki gösterdi. Avukatlardan Reyhan Yalçındağ Baydemir, "Sayın başkan, her talebimizi reddediyorsunuz, ancak bu doğru değil. Siz İHD'nin faaliyetlerini yargılayacaksanız eğer, 25 yıllık faaliyetlerini sadece müvekkilimiz Muharrem Erbey'e soramazsınız. O zaman derneğin eski görevlilerini ve başkanlarını da yargılamak zorundasınız" dedi.
KCK/TM ana davasının 41'inci duruşmasına, Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 104'ü tuklu, 152 sanığın yargılandığı davanın bugün görülen duruşmasına, 25 tutuklu sanık rapor alarak katılmazken, 79 tutuklu ve 3'ü tutuksuz toplam 82 sanık ile avukatları hazır bulundu. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alınırken, adliye binasına girenler üst aramasından geçirildi.
Duruşmada tutuklu sanıklardan İHD Genel Başkan Yardımısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ile ilgili ev ve işyerlerinde arama ve delil toplanmasına yönelik hazırlanan tutanaklar ile aramalara ilişkin mahkeme kararları okundu.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanık avukatlarının, Muharrem Erbey ile ilgili telefon dinlemeleri, tape kayıtları, ev ve işyerinde yapılan aramaların ve suç niteliği taşıdığı değerlendirilen belgelere el konmasına ilişkin aramaların usule uygun olmadığı gerekçesiyle bunların dosyadan çıkarılması yönündeki taleplerin reddine karar verildiğini açıkladı.
Savunma avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, farklı bir karar beklemediklerini belirterek, "Çifte standartlı bir yargılama yapıldığına dair şüphemiz kalmadı. Mahkeme kararı olmaksızın İHD'de arama yapılmıştır. Bunun tutanaklara geçmesini istiyorum" dedi.
Daha sonra söz verilen Erbey, Kürtçe, Söyleyecek sözüm yok" derken mikrofonu kapatıldı.
Sanık avukatlarından Feride Laçin, İnsan Hakları Derneği'nde yapılan aramalar sırasında, sadece Erbey dönemi değil 25 yıllık tüm faaliyetleri ile ilgili 9 adet bilgisayarda yeralan 50 word belgesi ve 49 fotoğrafa el konulmuş. Bu fotoğrafların çoğu da ölen kişilere ait. Çünkü başvuru yapan ailelerin teşhis edebilmesi için arşiv yapılıyordu. İHD'nin aranması sırasında yarım saat içerisinde 3 karar alındı. Bunun dikkate alınarak tutanaklara geçirilmesini istiyorum" dedi.
Daha sonra konuşan sanık avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir ise her taleplerinin reddedildiğini ancak bunun doğru olmadığını savunarak, şunları söyledi:
"Sayın başkan, her talebimizi reddediyorsunuz ancak bu doğru değil. Siz İHD'nin faaliyetlerini yargılayacaksanız eğer, 25 yıllık faaliyetlerini sadece müvekkilimiz Muharrem Erbey'e soramazsınız. O zaman derneğin eski görevlilerini ve başkanlarını da yargılamak zorundasınız. Bilinçsiz olarak yapılmış bir hukuksuzluk var ortada sayın başkan. İHD'nin aranması sırasında derneğin 25 yıllık arşiv belgelerine el konulmuş. O belgelerde 30 yıldan beri bölgede işlenen suçlar var sayın başkan. Suçları işleyen asker ve polisleri de yargılamalısınız sayın başkan. O zaman bu salonun bin misli bir salon yapıp, o sanıkları da yargılamak zorundasınız sayın başkan."
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, tutuklu sanık Erbey'in evinde yapılan aramalarda ortaya çıkan yasaklı kitapların bulunduğunu bunlardan Abdullah Öcalan'a ait kitapların isimlerini okudu. Başkan Yılmaz, sanık Erbey'e evinde çıkan kitaplara ilişkin olarak söz verdi. Erbey de Kürtçe yaptığı savunmada, "Evimde 3 bin kitabım var. Tutanakta da var. Aramalar sırasında avukatımı aramama izni verilmedi" dedi.
Duruşmaya öğle arası verildi - Diyarbakır