Kck Avukatlarının Sanık Olduğu Davada 9 Avukata Gözaltı Protestosu
Çoğu KCK avukatı olan 46 sanığın "Örgüt yöneticiliği ve üyeliği" suçlarından yargılandığı davada, dün PKK'ya yönelik operasyonlar kapsamında 9 avukatın gözaltına alınmasını protesto etmek için sanık avukatları duruşma salonunu terk etti.
Çoğu KCK avukatı olan 46 sanığın "Örgüt yöneticiliği ve üyeliği" suçlarından yargılandığı davada, dün PKK'ya yönelik operasyonlar kapsamında 9 avukatın gözaltına alınmasını protesto etmek için sanık avukatları duruşma salonunu terk etti.
Sanık avukatlarından Ercan Kanar, adresleri belli meslektaşlarının gözaltına alınmasını anlamadıklarını belirterek "Meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu hukuk dışı uygulamayı protesto ediyoruz ve duruşmayı terk ediyoruz" dedi. Dava dosyasının, mütalaa hazırlanması için savcılığa gönderilmesine karar verildi.
PARİS VE BERLİN BAROSUNDAN AVUKATLAR DA İZLEDİ
Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasının ardından KCK'ya yönelik açılan davada, çoğunluğu avukat olan 46 tutuksuz sanığın "Örgüt yöneticiliği ve üyeliği" suçlarından yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dördüncü celseye, tutuksuz sanıklardan İbrahim Bilmez, Cemal Demir, Ömer Güneş, Muharrem Şahin, Fuat Coşacak ve Asya Ülker katıldı. Duruşmaya, 50'ye avukat ve Paris ve Berlin barolarından avukatlar izleyici olarak katıldı.
"SANIKLAR, AVUKATLARI GÖZALTINDA OLDUĞU İÇİN DURUŞMAYA GELEMEDİLER"
Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Ercan Kanar, "Maalesef bin 128 akademisyenimize hakaretler ediliyor, aydın müsvetteleri deniliyor. Bazı avukat arkadaşlarımız gözaltına alındı. Burada sanık olarak bulunan meslektaşlarımızın avukatları gözaltına alındığı için duruşmaya gelemediler" deyince Mahkeme Başkanı Fikret Demir tarafından dosyaya ilişkin savunma yapması için uyarıldı. Bunun üzerine avukat Kanar da "Dosya siyasi bir dosyadır. Tabii ki de bunları söylemek durumundayım" diyerek savunmasına devam etti.
"HUKUK DIŞI UYGULAMAYI PROTESTO EDİYORUZ"
Avukat Kanar, "Bugün 10 meslektaşımız eksik. Biri Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi. 9'u da dün gözaltına alınan arkadaşlarımız. Meslektaşlarımız hukuk tarihinde, bu iktidar döneminde gördüğü zulmü hiçbir dönemde görmedi. Bu zulme ve hiçbir tiranlığa boyun eğmeyeceğiz. Biz adresleri belli meslektaşlarımızın gözaltına alınmasını anlamış değiliz. Meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu hukuk dışı uygulamayı protesto ediyoruz ve duruşmayı terk ediyoruz" diye konuştu. Sanık İbrahim Bilmez de, "Gözaltına alınan avukatlar bizim avukatlarımızdır. Onları savunmaya gitmek için çıkmak istiyoruz" dedi.
MAHKEME BAŞKANI UYARDI
Daha sonra tüm avukatlar duruşma salonunu terk etmeye başladı. Bu sırada Mahkeme Başkanı Demir, "Heyetten izin almanız gerekiyor. Ancak bu şekilde sanık avukatları duruşmadan çıkabilir" diyerek usule ilişkin hatırlatmada bulunduğunu tutanağa geçirdi. Bunun üzerine sadece sanıklar salonda kaldı.
DOSYA MÜTALAA İÇİN SAVCILIĞA VERİLECEK
Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK Ana davası için Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları "Anayasa aykırılık" başvurusunun sonuçlanıp sonuçlanmadığının sorulmasına karar verdi. Heyet, dosyanın mütalaanın hazırlaması için savcılığa verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi. - İstanbul