Haberler

"Kazıklı Voyvoda" ile Anılan Kale Turizme Açılmayı Bekliyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Emet ilçesinin Eğrigöz beldesinde bulunan, "Kazıklı Voyvoda" diye anılan Eflak Prensi Vlad Tepes'in hapsedildiğinin ileri sürülmesiyle gündeme gelen tarihi kalenin turizme kazandırılması isteniyor.

Selma Kocabaş - Kütahya'nın Emet ilçesinin Eğrigöz beldesinde bulunan, 1800'lü yıllarda esirleri kazığa oturtarak öldürdüğü için "Kazıklı Voyvoda" diye anılan Eflak Prensi Vlad Tepes'in hapsedildiğinin ileri sürülmesiyle yaklaşık 10 yıl önce gündeme gelen tarihi kalenin turizme kazandırılması isteniyor.

İrlandalı yazar Bram Stoker'in Vlad Tepes'in yaşam öyküsünden esinlenerek 1897'de yazdığı, film ve belgesellere de konu olan vampirlerle ilgili "Drakula" adlı roman dünyada halen ilgi görüyor.

Bazı yabancı internet sitelerinde, Vlad Tepes'in Fatih Sultan Mehmet tarafından esir edildikten sonra Eğrigöz Kalesi'nde hapsedildiği tezi ortaya atıldı. Sarp kayalıklar üzerinde kurulu, dört yanı uçurumlarla kaplı olduğundan kaçılması imkansız görünen Eğrigöz Kalesi'nden sadece Vlad Tepes'in kaçtığı ileri sürüldü.

Eğrigöz beldesi, bu iddianın yayılmasının ardından yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı ancak Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca koruma altına alınan kaleyle ilgili çalışma yapılmadı.

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, yaptığı açıklamada, kalenin turizme kazandırılması için öncelikle röleve çalışması yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulması gerektiğini, bakanlığın onay vermesi halinde restorasyon projesi hazırlanarak onarıma başlanabileceğini söyledi.

Eğrigöz Belediye Başkanı Mehmet Alkan ise Romanya'nın Sinaia kentindeki Drakula Şatosu'nun bu ülkeye önemli oranda turizm geliri sağladığını kaydetti.

Beldedeki tarihi kalenin ciddi bir turizm potansiyeli barındırdığını ifade eden Alkan, "Kazıklı Voyvoda'nın hapis yattığı iddiasının ardından yaklaşık 10 yılda yerli ve yabancı birçok araştırmacı buraya geldi. Kaleyi ve çevresindeki araziyi inceleyip gittiler. Ancak tarihçiler ve vampir hikayeleriyle ilgilenen kişiler burada daha fazla zaman geçirmek istiyor" dedi.

Büyüklerinden Vlad Tepes'in 1800'lü yılların ortalarında kalede 6 ay ile 2 yıl arasında hapis yattıktan sonra kaçtığını duyduğunu söyleyen Alkan, kaleyle ilgili bilgiler net olmasa da tarihçilerin araştırmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar'ın beldede 2 gün konaklayarak araştırma yaptığını ve Eğrigöz Kalesi'nin tarihte önemli bir yeri olduğunu bildirdiğini kaydeden Alkan, "Gerek tarihi önemi gerekse yapısı bakımından kaleye olan ilginin turizme yönlendirilmesi gerekiyor. Bilim insanlarımızın kaleyle ilgili ayrıntıları ortaya çıkarmasını, kalemizin dünya çapında turizme kazandırılması için destek verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Belde sakinlerinden Hidayet Özkan da 96 yaşında vefat eden babasından öğrendiğine göre, Vlad Tepes'in 30 askerle kaleye hapsedildiği ve idam edilenlerin kalenin güneyindeki "kanlı kuyu" denilen yere atıldığının iddia edildiğini söyledi.

Kazıklı Voyvoda

İrlandalı yazar Bram Stoker'in "Drakula" adlı ünlü vampir romanına esin kaynağı olan Eflak Prensi Vlad Tepes, 1456-1462 yıllarında hükümdarlık yaptı.

Romanya tarihinde "ulusal kahraman" diye nitelendirilen Vlad Tepes, cezalandırmak istediği esirleri kazığa oturtarak öldürdüğü için Türkler tarafından "Kazıklı Voyvoda" diye anılıyor.

Osmanlılara karşı 1461 yılında isyan başlatan Vlad Tepes'in ordusu, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1462'de yaptığı seferde yenildi. Prens esir edildi.

Kaynaklarda 1476'da öldüğü ifade edilen Vlad Tepes'in hapsedildiği yerle ilgili bilgi bulunmuyor.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close