Haberler

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, Kırşehir'de

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, "Ülkelerimiz (Kazakistan-Türkiye) arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaştırılması hedefine yıldan yıla yaklaşılmaktadır" dedi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin arttığına dikkati çekerek, "Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaştırılması hedefine yıldan yıla yaklaşılmaktadır" dedi.

Tüymebayev, Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Türk Dünyası Topluluğunca Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Kazakistan Cumhuriyeti Bağımsızlık Günü ve Kazakistan Türkiye İlişkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, güzide bir kent olan Kırşehir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Kırşehir Belediye Başkanlığı'nın inisiyatifiyle 2012 yılında şehrin önemli bir caddesine Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in adının verildiğini anımsatan Tüymebayev, "Bu davranışı, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluğun ve değerli Kırşehirlilerin Kazakistan halkına olan sevgisinin göstergesi olarak anlıyoruz. Türkiye'nin yükselen üniversitesi olan AEÜ yönetiminin kararıyla yine aynı yıl üniversitenin önemli bir amfisine 'Kazakistan' adının verilmesi bizleri memnun etmiştir" dedi.

Tüymebayev, Kazakistan'ın bu yıl bağımsızlığının 23'üncü yıl dönümünü kutladığını ifade ederek, "Bağımsızlık günümüz olan 16 Aralık'a ramak kala bu etkinliğin yapılmış olması ayrı bir önem kazanıyor. Bağımsızlığımızı ilanımızdan sonraki zaman zarfında kardeş Türkiye'nin yönetimi ve halkı hep yanımızda yer almış, bizleri desteklemiştir. Dost ve kardeş ülkelerimiz arasındaki iş birliği her alanda yüksek ivmeyle ilerlemektedir" diye konuştu.İş birliğinin arttığının en büyük göstergesinin, 2009 yılında Kazakistan ile Türkiye arasında stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanması olduğuna dikkati çeken Tüymebayev, şunları söyledi: "Artık ilişkilerimiz sadece kardeşlik ve dostluk boyutunda değil, stratejik ortaklık düzeyinde ilerlemektedir. Bunun sonucu olarak, özellikle son 5-6 yılda ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ivmesi daha da derinleşmiş, en yüksek seviyede ziyaretler artış göstermiştir. Sadece bu yıl içinde Devlet Başkanımız Sayın Nazarbayev, Türkiye'yi iki kez ziyaret etti. Haziran ayında Türk Konseyi Zirvesi, ağustos ayının sonunda ise Türkiye Cumhurbaşkanlığı devir-teslim törenine katıldı. Bu, çok önemli bir mesajdır ve Kazakistan'ın Türkiye'ye verdiği önemin bir göstergesidir. 2015 yılının başında da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazakistan'a ziyareti planlanmaktadır. Bununla beraber 2012 yılında Kazakistan ile Türkiye arasında yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin kurulması, ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin daha da gelişmesine ve genişlemesine imkan sağladı."

"İş birliği ivmesi ekonomi alanında da devam etmektedir"

Tüymebayev, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov'un 29 Aralık'ta resmi ziyaret için Türkiye'ye geleceğini belirterek, şunları kaydetti: "Ziyaret esnasında, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi öncesinde Stratejik Planlama Grubu Toplantısı yapılacaktır. Siyasi alandaki bu yüksek seviyedeki iş birliği ivmesi ekonomi alanında da devam etmektedir. 2012 yılında Kazakistan ile Türkiye cumhurbaşkanlarının himayelerinde 'Yeni Sinerji' adlı Kazakistan-Türkiye Ekonomik Programı her iki ülkenin başbakanları tarafından imzalanmıştır. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara ulaştırılması hedefine yıldan yıla yaklaşılmaktadır. Bu hedefe ulaşmayı sağlayacak olan şüphesiz Kazakistan ile Türkiye arasındaki ulaşım mekanizmalarının hayata geçirilmesidir. Bu bağlamda Kazakistan Türkmenistan İran demir yolu hattı, ülkemizin dünya denizlerine yakınlaşmasını sağlayacak olan kapılardan biridir."

Bu hattın İran'dan Türkiye'ye devamının da önemli hale geldiğini anlatan Tüymebayev, "3 Aralık'ta Kazakistan, Türkmenistan ve İran devlet başkanları, Türkmenistan-İran bağlantı hattının açılışına katıldı. Bunun Türkiye açısından da önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkelerimizi birbirine bağlayacak bir diğer önemli demir yolu hattı, Kars-Tiflis-Bakü ve Aktau demir yolu hattıdır. Bu hattın da bir an önce devreye girmesini bekliyoruz. Hazar Denizi'nin üzerinden ve güneyinden geçecek bu demir yolu hatları hayata geçirildiğinde, ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırım hacminin ciddi bir artışa geçeceğine inanıyoruz" dedi.Tüymebayev, ticaret ve ekonomideki gelişmelerle beraber kültürel ve beşeri alanda da iş birliğinin artarak devam ettiğine işaret ederek, "Özellikle son yıllarda Kazakistan ve Türkiye arasındaki kültürel ve beşeri etkinlikler kapsamında yılda 35-40 heyetimiz karşılıklı ziyaretler yaptı. Bu ziyaretler sadece başkentlerimiz arasında değil, bölge illeri arasında da gerçekleşmektedir. Günümüz itibarıyla Kazakistan-Türkiye arasında 20'ye yakın il kardeş şehir protokolü imzalamış, karşılıklı ziyaretler yıldan yıla artmaktadır. Her alanda gelişen iş birliğimizi hep beraber daha da derinleştirmeliyiz ve artırmalıyız" diye konuştu.

AEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Kürşat Zorlu'nun yönettiği konferansta, TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayil ve Avrasya Ekonomik İşbirliği Derneği Başkanı Hikmet Eren sunum yaptı. - Zorlu'ya, Kazakistan Dışişleri Bakanlığı madalyasıKonuşmaların ardından, Tüymebayev, Doç. Dr. Zorlu'ya, Kazakistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni ivme kazanmasına vesile olması ve diplomatik ilişkilerin gelişmesine yaptığı katkılar dolayısıyla Kazakistan Dışişleri Bakanlığı madalyası verdi.Tüymebayev, AEÜ Türk Dünyası Topluluğunca Türk Dünyası Hizmet Ödülü'ne layık görülen Kazak oyuncu Bahadır Hakim'e plaket takdim etti. Büyükelçi Tüymebayev, ayrıca Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, AEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Güray Erener, Doç. Dr. İsmayil, Eren ve AEÜ Türk Dünyası Topluluğu Başkanı Nevin Şahin'e çeşitli hediyeler verdi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev, Kırşehir'de
Kaynak: AA / Güncel
title
Close