Kazakistan Aselsan İhracat Alanını Genişletiyor
Kazakistan ASELSAN Engineering (KAE) Genel Müdürü Tarık Ziya Kaboğlu, Türkiye'nin dışında ilk defa Türk Cumhuriyetlerinden Özbekistan'a ihracat yapacaklarını, ürünlerinin Özbekistan ordusu tarafından denenmesi sonrası ihracatın artacağını düşündüklerini söyledi.
ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan ASELSAN Engineering (KAE) Genel Müdürü Tarık Ziya Kaboğlu, Türkiye'nin dışında ilk defa Türk Cumhuriyetlerinden Özbekistan'a ihracat yapacaklarını, ürünlerinin Özbekistan ordusu tarafından denenmesi sonrası ihracatın artacağını düşündüklerini söyledi.
KAE'nin faaliyetlerini AA muhabirine değerlendiren Kaboğlu, 2011'de Kazakistan ile Türkiye'nin ortaklaşa kurduğu KAE'nin, 2013 Aralık ayında 44 milyon dolarlık yatırımla faaliyete başladığını belirtti.
Kaboğlu, Astana Serbest Ekonomik Bölgesinde 75 bin metrekare açık alan üzerinde 8 bin 500 metrekare kapalı alanda yer alan KAE fabrikasındaki yatırım miktarının 4 yılda 50 milyon dolara çıktığını söyledi.
Hem stratejik hem de bir ticari kuruluş olan KAE'nin 10 yıllık çalışma planı çerçevesinde Kazakistan'da teknolojik hedeflerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaboğlu, şunları kaydetti:
"Belirlediğimiz yol haritası kapsamında elektro-optik ürünlerin üretimi yanı sıra askeri platformların modernizasyonu da planlanmıştır. Bunlar T72 tankları, M17 helikopter modernizasyonu, İGLA alçak irtifa füzelerinin atış platformları, keşif gözetleme, topçu atış sistemleri ve stabilize silah sistemleri. Telsiz cihazlarının üretimi de yol haritasına girdi. Hazırladığımız yol haritası Kazakistan Savunma Bakanlığı tarafından onaylandı. Onların kontrolü ve desteğiyle şu anda projelerimiz meyve verme aşamasına geldi."
Kaboğlu, ürettikleri 12,7 SARP stabilize silah sisteminin Kazakistan Paramount Engineering şirketinin Arlan aracına entegre edilerek aracın 2016 yılında Kazakistan devletine teslim edildiğini belirtti.
Kabaoğlu, "36 tane araç Kazakistan ordusu tarafından sahada denendi, kabul görldü ve envantere girdi." diye konuştu.
Vuruş hassasiyetini artırmak için D30 toplarını elektronik sistemlerle donattıklarını kaydeden Kaboğlu, denemelerin yapıldığını, ayrıca Kazakistan Genelkurmay Başkanının da bu projeyi dikkatle izlediği ve desteklediğini dile getirdi.
Kaboğlu, keşif gözetleme sistemleri, 30 milimetrelik topun barış aracına entegre edilmesi projelerinin de faaliyete geçtiğini ve Kazakistan'dan 2018'de sipariş beklediklerini belirterek satışlara başlayacaklarını aktardı.
Kazakistan'ın kullandığı Rus silah sistemlerinin ve askeri araçların yeni teknolojilerle entegre edilerek kullanıldığını vurgulayan Kaboğlu, yaptıkları projelerin, ordusunu NATO standartlarına getiren Türkiye'nin, silah ve sistemleri konusunda da tecrübesinin artmasına katkı sağladığının altını çizdi.
Kaboğlu, "Dünyada Rus silah sistemlerini ve askeri araçlarını kullanan birçok ülke var. Bu sayede Kazakistan üzerinden bu ülkelere ihracat imkanı sağlanacak." dedi.
Özbekistan'a ihracat başlayacak
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 2020 stratejik hedeflerinin Kazakistan ürünlerinin yurt dışına ihraç edilmesini içerdiğini aktaran Kaboğlu, şöyle devam etti:
"Kazakistan'ın Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Bakanlığı bizi bu konuda destekliyor ve yol açıyor. Bu yıl Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in de katıldığı bir fuara savunma ürünlerini götürdük ve Özbek askeri birlikleri silah sistemlerimizi denediler. Daha sonra onlardan bir sipariş aldık. Türkiye'nin dışında ilk defa Türk Cumhuriyetlerinden Özbekistan'a ihracat yapacağız. Ürünlerimizin Özbekistan ordusu tarafından denenmesi sonrası ihracatın artacağını düşünüyoruz."
10 yılda 600 milyon dolar ihracat hedefi
Kaboğlu, 10 yıllık plan çerçevesinde 2023 yılına kadar toplam 1 milyar dolarlık satış yapmayı hedeflediklerini kaydederek "2014-2017'de Türkiye'ye 6 milyon dolara yakın, Kazakistan'a da 100 milyon dolar civarında satış yaptık. Hedefimiz önümüzdeki 6 yılda Türkiye'ye 96 milyon dolarlık ihracat, Kazakistan'a 200 milyon dolarlık satış yapmaktır." şeklinde konuştu.
Belarus, Ukrayna, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve diğer Bağımsız Devletler Teşkilatı'na üye devletlere de 10 yıl içinde toplam 600 milyon dolarlık ihracat yapmayı planladıklarını söyleyen Kaboğlu, satış için ürünlerin Kazakistan ordusunun envanterine girmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kaboğlu, Kazakistan'a yaptıkları satışların yüzde 80'inin plana uygun gerçekleştiğini kaydederek "Yüzde 20'lik sapma da petrol fiyatlarındaki düşüşün Kazakistan'ın bütçesine olan etkisinden kaynaklandı. Ama bunu önemsemiyoruz. Biz Kazak şirketi olarak devletin yanında olacağız." dedi.
Gece görüş cihazları, termal nişangahlar ve gündüz görüş sistemlerinin yanı sıra stabilize silah sistemleri üretim hattını ve sivil telsiz üretim hattı kurarak, seri üretimine geçtiklerini belirten Kaboğlu, yeni ürünlerin de Kazakistan'a teslimatlarının gerçekleştiğini dile getirdi.
Kaboğlu, yıllık üretim kapasitesinin 10 bin adedin üzerinde olduğuna dikkati çekerek tam kapasitede çalışabilmeleri için sipariş miktarlarının artması gerektiğinine vurgu yaptı.
Şirkette 30'u mühendis, 35'i teknisyen ve idari personel olmak üzere 96 Kazakistan vatandaşının çalıştığını aktaran Kaboğlu, teknisyenlerin tamamının iyi eğitim aldığını ve özenle seçildiğini sözlerine ekledi.