Kazak Türkleri, Adnan Mendres'i Kabri Başında Andı
Türkiye'de yaşayan Kazakistan Türkleri, Başbakan Adnan Menderes için kabri başında anma töreni düzendi.
Türkiye'de yaşayan Kazakistan Türkleri, Başbakan Adnan Menderes için kabri başında anma töreni düzendi. Menderes'in Anıt mezarında toplan Kazak Türkleri, saygı duruşunda bulunarak dua etti.
Türkiye'de yaşayan Kazaklar 60 yıl önce kendilerine Türkiye'nin kapılarını açan merhum Başbakan Adnan Menderes'i kabri başında andı. Anma törenine Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Arslan Dandıkayef, Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdulvahap Kara, Kazak Türkleri Vakfı Başkanı A.Vahap Kılıç, 60 yıl önce Türkiye'ye gelen Kazak kafilesiyle Türkiye'ye gelen Mansur Teyci'nin de
aralarında bulunduğu Türk vatandaşı Kazaklar katıldı.
Kazak göçmenlerin İsmet İnönü tarafından kabul edilmediğine dikkat çeken Dç. Dr. Abdulvahap Kara, "13 Mart 1952'de Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes'in başkanlığında toplanan Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Pakistan, Hindistan ve Keşmir'deki 1850 Kazak'ı Türkiye iskanlı göçmen olarak kabul edilmelerini karara bağladı. Bu kararın ardından Kazak Türkleri kafileler halinde Türkiye'ye geliyor. Bugün Türkiye'ye gelişimizin 60. Yıl dönümü. Bu vesile ile bize Türkiye'nin kapılarını
açan merhum Başbakan Adnan Menderes'i şükranla anmak için toplandık" dedi.
Kazakistan'ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Kara, aynı zamanda 2 Mart 1992'de iki ülke arasında diplomatik ilişkiler protokol imzalanışının 20. yılı olduğunu söyledi.
Daha sonra Türkiye'ye ilk gelen kazaklar arasında yer alan Kazakistan İlimler Akademisi Üyesi Mansur Teyci, "20 Ekim 1952'de 20 aileden oluşan 101 kişilik nüfusla Türkiye'ye geldim. Burası da bizim evimiz bizim için Türkiye'ye göç etmek aynı evin bir odasından diğerine geçmek gibi algılanır" diye konuştu.