Kazada Ölen Genç Kız, Organlarıyla Hayat Verecek (2)
Trafik kazasına kurban giden genç kızın karaciğeri iki ayrı hastanede alıcı buldu.
Kazada ÖLEN GENÇ KIZ, ORGANLARIYLA HAYAT VERECEK (2)
DONÖRSÜZ BEBEK ŞERİF ALİ'YE HAYAT ŞANSI
Trafik kazasına kurban giden genç kızın karaciğeri iki ayrı hastanede alıcı buldu. Karaciğerin büyük parçası genç kızın yaşamını yitirdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kalırken, küçük parça İzmir Kent Hastanesi'nde geçen 30 Aralık'tan itibaren yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren, donörü olmadığı için organ bağışı beklenen henüz 2.5 aylık Şerif Ali Gökçe'ye umut ışığı oldu.
Fethiye'de oturan ev hanımı Pembe Gökçe ile dönercilik yapan Saim Gökçe'nin Şerif Ali'den önce 4 çocukları dünyaya geldi. Melek (10) ve Kadir (8) yaşarken, diğer ikisi öldü. 5'inci kez hamile kalan Pembe Gökçe, Antalya'deki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde geçen 21 Ekim'de Şerif Ali'yi dünyaya getirdi. Herhangi bir sağlık sorunu belirlenmeyen bebek ve annesi 48 saat sonra taburcu edildi. Evlerine dönen çift, 15 gün önce bebeklerinin rahatsızlanması üzerine yeniden Fethiye'den Antalya'ya sevk edildi.
Sağlık durumu kötüleşen, sararan bebek karaciğer nakli kararıyla geçen 30 Aralık'ta İzmir'e Özel Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Minik Şerif Ali, yoğun bakımda yaşam mücadelesi verirken, kaderini değiştirecek bir gelişme yaşandı. İzmir'de trafik kazasında ölen kızın organı Şerif Ali için umut ışığı oldu. Minik Şerif Ali, Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından ameliyata alınırken, ekipten Doç. Dr. Murat Zeytunlu bebeğin yaşadığı şans ve şansızlıkları anlattı. Şerif Ali bebeğe, bağışlanan ve ikiye bölünen karaciğerin küçük parçasını daha da küçülterek naklettiklerini, bu yöntemi uyguladıkları ikinci vaka olduğunu belirten Zeytunlu, şunları söyledi: "Bebek bize geldiğinde genel durumu çok kötüydü, yoğun bakıma aldık. Anneden geçen hepatit B'ye bağlı gelişen akut karaciğer yetmezliği vardı. Annesi ve akrabaları hepatit B'li olduğu için anne tarafından donörü yoktu. Bebeğin kanı da sıfır grubu. Baba tarafından da kan grubu uyan olmadığı için minik bebeğe karaciğerinden parça verebilecek bir yakını, donörü yoktu. Ama büyük şans eseri bağış organ geldi. Sıfır grubu organ bağışı da yılda 1 ya da 2 kez oluyor. O da bu bebeğin şansı oldu. Bağış karaciğeri split denilen yöntemle iki ayrı hastada kullanılmak üzere ayırdık. Büyük parça Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kaldı, küçük parçayı biz aldık. Ancak bu küçük parça da bebeğe çok büyük geldiği için özel bir yöntemle küçülttük. Bu küçültme yöntemini ikinci kez gerçekleştirdik. Dileriz henüz 2.5 aylık ömründe büyük şansızlıklar, sağlık sorunları yaşayan bebek bu nakille yeni bir yaşam bulur."
Baba Saim Gökçe, eşi Pembe Gökçe'nin Akdeniz anemisi taşıyıcısı olduğunu, bu durumu evlenmeden önce bildiklerini söyledi. Kaybettikleri iki bebeklerinin ölüm nedenini bilmediğini belirten baba Gökçe, "Şerif Ali 15 gün öncesine kadar sağlıklıydı. Her şey bir anda oldu, sarardı, halsizleşti. Önce Antalya, ardından İzmir'e sevk edildik. Bu bağış oğlum için büyük şans" dedi.
DHA (AÖ/RT) - İzmir