Kaz Pilavının Tam Zamanı
Kayseri'nin Develi İlçesi'ne bağlı Sindelhöyük Beldesi'nde beslenen kazlar, kış aylarında pilav yapılarak tüketiliyor.
Kayseri'nin Develi İlçesi'ne bağlı Sindelhöyük Beldesi'nde beslenen kazlar, kış aylarında pilav yapılarak tüketiliyor. Şubat ayının ortasından Mart ayının ilk haftasına kadar olan süre, kazların en yağlı ve lezzetli dönemi olarak biliniyor.
Soğuk kış aylarında en önemli besin kaynaklarından kaz yemekleri gelişmiş ülkelerde lüks sayılıyor. Kaz ciğeri yemek için Avrupalılar çok yüksek rakamları gözden çıkartmak zorunda kalırken, Fransız mutfağının en özel ve pahalı ürününün kaz ciğeri olduğu vurgulandı.
Sindelhöyük Belediye Başkanı Hamdullah Deringöl, beldelerinde 1000'den fazla kaz yetiştirildiğini ve Sultan Sazlığı'nda doğal olarak beslenen kazının etinin lezzetinin önemine dikkat çekerek, "Bizim yöremizin kaz etinin tadını bilenler, her yıl buraya gelir" dedi. Kaz Pilavını pişirmenin de önemli olduğunu anlatan Başkan Deringöl, şöyle dedi:
"Kaz kesilip tuzlanır. Bir süre bekletilldikten sonra, bol su ile yıkayarak tuzunu atması sağlanır. Su ile birlikte tencereye konur, bir taşım kaynatıp köpüğü alınır. Orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika haşlanır, süzdürerek sudan çıkarıp parçalanır. Pişme suyunun bir kısmı başka bir tencereye süzülerek bulgur kaynamakta olan kaz suyuna atılır ve suyu çekinceye kadar pişirilir. Pilavı ateşten alın Tencerenin Kapağını kapatarak yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Pilavı tahta bir kaşıkla ezmeden karıştırıp, bir servis tabağına aktarın Üzerine kaz parçalarını koyarak servis yapılır."
"Çevir kaz yanmasın" atasözünün de kaz üzerine söylendiğini belirten Hamdullah Deringöl şöyle devam etti:
"Ocaklarda ekmek pişirdikten sonra fırının tavanındaki demire ayazda bekleyen kaz asılır ve altına da genişçe bir tepsi konur. Kaz eti piştikçe akan yağ tepside toplanır. Sonra da oklava ile Ateş bir yönden geldiği için ve kazın döner gibi çevrilerek pişirilmesi gerektiğinden dolayı yanan ateşe belli bir mesafede asılı bulunan kaz bir kişi tarafından oklava veya benzeri bir şeyle yavaş yavaş çevrilir. Bu işlem yaklaşık iki saat sürer.Bu süre içerisinde kaz mükemmel bir şekilde kızarır ve eriyen yağı altına konan tavada birikirken iki saatlik bir zaman geçtiği için ocak başında bekleyen kişi çevredekiler tarafından 'Çevir kaz yanmasın' diye uyarılır ve bu söz söylene söylene günümüze atasözü olarak gelmiştir."
Kazların, mısır,çilek tarlası ile fidanlık, meyve bahçeleri ve üzüm bağlarının yabani otlarını çok iyi temizlerler. 6 veya 8 kaz, 1 dönümlük çilek bahçesindeki yabani ot temizleyebilir. Kaz tüyleri; uyku çantası, yastık ve yorgan yapımında, koltuk üretiminde, okçulukta, boya sanayinde ve olta iğnesi yapımında kullanılabiliyor. Yetişmiş 10 iyi kaz palazından yaklaşık 1 kilo kuru tüy elde ediliyor. - Kayseri / Develi