Kaz Dağları Kazlarına Kavuşuyor
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Tesisten görüntüler Kazlardan görüntüler Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan'ın açıklamaları - Edremit ilçesinde bir Ar-Ge firmasına ait Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü'nde, Kaz Dağları'na adını veren efsaneye konu olmuş kazların yetiştiriciliği yeniden başlatıldı Firmanın sahibi Durukan: "Efsanelere konu olan Kaz Dağları'nda yıllarca kaz yetiştirilmiş, kaz çobanlığı yapılmış fakat kazlar günümüze ulaşmamış.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Tesisten görüntüler
Kazlardan görüntüler
Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan'ın açıklamaları - Edremit ilçesinde bir Ar-Ge firmasına ait Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü'nde, Kaz Dağları'na adını veren efsaneye konu olmuş kazların yetiştiriciliği yeniden başlatıldı
Firmanın sahibi Durukan:
"Efsanelere konu olan Kaz Dağları'nda yıllarca kaz yetiştirilmiş, kaz çobanlığı yapılmış fakat kazlar günümüze ulaşmamış. Çeşitli nedenlerle kazlar artık Kaz Dağları'nda yaşayamaz hale gelmiş. Bu projemiz, tekrar Kaz Dağları'na kazları kavuşturma projesidir"
Balıkesir'in Edremit ilçesinde bir Ar-Ge firmasına ait tesiste, kazlarıyla efsaneye konu olmuş Kaz Dağları'nda bu hayvanların yeniden yetiştirilmesiyle ilgili proje hayata geçirildi.
Balıkesir'in Edremit ve Havran ilçeleri ile Çanakkale'nin Biga Yarımadası'na kadar uzanan sıradağlardan oluşan Kaz Dağları, birçok efsane ile anılmasına rağmen bunlardan en etkileyicisi olan "Sarıkız Efsanesi" nedeniyle Kaz Dağları olarak adlandırılıyor.
Mitolojide İda Dağı olarak geçen bu sıradağların ismi, efsaneye göre, kaz çobanlığı yapan Sarıkız'ın kazlarını da alıp dağın zirvesine çıkarak hayatının geri kalanını burada geçirmesi nedeniyle Kaz Dağları olarak değiştirildi.
Uzun yıllar önce çok miktarda kaz yetiştirildiği bilinen bölgede artık bu iş yapılmıyor. Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan, bu düşünceden hareketle yılın dört mevsiminde turizme açık olan Kaz Dağları'nda kaz yetiştiriciliği için proje hazırlattı. Proje kapsamında aynı firmaya ait Kaz Dağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam Köyü'nde kaz yetiştiriciliğine başlandı.
Alpler'den sonra dünyanın en bol oksijenine sahip bölgesi olan Kaz Dağları'nda yetişen kazların şehir ortamına göre daha hızlı büyüme kaydettiği görüldü.
Hanlar mevkisinde geniş bir arazide bulunan çiftlikte 30 olan kaz sayısının kısa sürede artırılması hedefleniyor.
"Vatandaşlarımıza yeni bir gelir kapısı olacak"
Durukan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaz Dağları ile ilgili söz konusu efsaneyi canlandırmak ve bölge insanının ekonomik yaşantısına katkıda bulunmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Ziyaretçilerin kazlarla karşılaşmalarını da sağlamak istediklerini belirten Durukan, şöyle konuştu:
"Efsanelere konu Kaz Dağları'nda yıllarca kaz yetiştirilmiş, kaz çobanlığı yapılmış fakat kazlar günümüze ulaşmamış. Çeşitli nedenlerle kazlar artık Kaz Dağları'nda yaşayamaz hale gelmiş. Bu projemiz, tekrar Kaz Dağları'na kazları kavuşturma projesidir. Şu anda kazların adaptasyon çalışmasını uygulamaktayız. Kazları dağa alıştırma safhasındayız. Burada kazlar üretilecek ve hem Kaz Dağları'ndaki vatandaşlarımıza yeni bir gelir kapısı olacak hem de bir ayıbımızı kapatmış olacağız çünkü Kaz Dağları olarak isimlendirilen, dünyanın en ünlü dağlarından birinde kaz yoktu. Bundan sonra böyle olmayacak. Şu an Bilim Köyü'nde kazları yetiştirmekteyiz. Kaz, yumurtasından, etinden, tüyünden, yağından faydalanılan kıymetli bir hayvandır, üremesi de çoktur. Kendi kendilerine doğada beslenebiliyorlar. Bu proje ile öncülük yapmaktayız. İnşallah kısa zamanda Kaz Dağları'nın her köşesinde kazlar görülür."