Haberler

Kayseri Sağlık Müdürü Kılıç Yalnız Sağlık Personeli Değil, Araçlarımızda Şiddet Görüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Müdürü Kılıç: Yalnız sağlık personeli değil, araçlarımızda şiddet görüyor KAYSERİ Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, son yıllarda Kayseri' de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında artış olduğunu belirterek, "Bir insanın canını kurtarmaya uğraşırken şiddete maruz kalıyorsunuz. Şiddetin tek boyutu çalışanlar değil, araçlarımıza kadar şiddet uygulanıyor.

Sağlık Müdürü Kılıç: Yalnız sağlık personeli değil, araçlarımızda şiddet görüyor

KAYSERİ Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, son yıllarda Kayseri' de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında artış olduğunu belirterek, "Bir insanın canını kurtarmaya uğraşırken şiddete maruz kalıyorsunuz. Şiddetin tek boyutu çalışanlar değil, araçlarımıza kadar şiddet uygulanıyor. Ambulansların içine taşlar atılıyor, radyatörleri deliniyorö dedi.

Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, 2014 yılı içerisinde gerçekleşen şiddet olayları konusunda bildi verdi. Sağlıkta şiddetin toplumda önemli bir yara olduğunu ve şiddet olaylarının sadece Türkiye'de değil, dünyanın her tarafında yaşandığını anlatan Kılıç, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında ciddi artışın gözlemlendiğini kaydetti.

"AMBULANSIN CAMLARINI KIRIP, RADYATÖRÜNÜ BİLE DELDİLERö

Sağlık çalışanlarını karşılaştıkları şiddet olaylarının ardından Beyaz Kod sistemine bildirim yaptıklarını ifade eden Kılıç, " Şimdiye kadar şiddete karışanlar hakkında açılan davaların hepsinde de sağlık çalışanları yönünde sonuçlanmaktadır. Şiddete karışan vatandaşların çoğu bu olaylardan ceza almakta ya da kamusal alanda yasaklanmaktadırlar. Bunların hiç olmasını istiyoruz. Bir insanın canını kurtarmaya uğraşırken, şiddete maruz kalıyorsunuz. Şiddetin tek boyutu çalışanlar değil, araçlarımıza kadar şiddet uygulanıyor. Ambulansların içine taşlar atılıyor, radyatörleri deliniyor. Tasvip etmediğimiz olaylar bunlar. Polis eşliğinde olaya gitmek zorunda kalıyoruz. İnşallah bunlar olmaz biz kendi işimizi yapalım ve halkımıza sağlığı götürelim istiyoruzö dedi.

"VATANDAŞ SAĞLIK KURUMUNA GİDERKEN HAZIRLIKLI GİDİYORö

Şiddet olaylarının daha çok hastanelerde ortaya çıkan yoğunluk nedeniyle meydana geldiğini belirten Kılıç, sağlık personeline de çağrıda bulunarak, "Hasta yakınları ile iletişim kurun ve onları sürekli bilgilendirin "diye konuştu. Kılıç, şunları söyledi: "Zaman zaman insanlar bir emniyete gidiyorlar orda kavga çıkartmıyor, belediyeye gidiyorlar orada da kavga çıkartmıyorlar ama sağlık ocağına hastaneye giderken hazırlıklı gidiyorlar. Gerçekten, bunu anlamak çok zor. Sağlık hizmeti kolay bir hizmet değil. İnsanların canıyla uğraşıyorsunuz, diğer sektörler gibi cansız şeylerle uğraşmıyorsunuz. Hata yapma şansımız yok, hatayı da kimse kabul etmezö

Kayseri Sağlık Müdür Yardımcısı İbrahim Demirel ise şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Demirel, 2014 yılında toplamda Kayseri'de 232 adet beyaz koda bildirim yapıldığını dile getirdi.

"ALLAH'TAN DAHA ÇOK SÖZEL ŞİDDET FAZLA, EN ÇOK ŞİDDET HEKİMEö

Demirel, Kayseri'de şiddet olaylarının dağılımında ise en çok olayın yüzde 44 oranı ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ortaya çıktığını, Üniversiteyi yüzde 30 oranı ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin takip ettiğini belirtti. İlçelerde de en çok şiddet olayının Develi Hatice-Muammer Kocatürk Devlet Hastanesi'nde yaşandığını kaydeden Demirel, en fazlada hekimlerin şiddet olayı ile karşılaştıklarını ifade etti. Demirel, şunları söyledi: "Hasta yoğunluğunu çok daha fazla olduğu yerlerde genelde şiddet olayları ortaya çıkıyor. Bunun nedeni de buralara daha fazla ilgi gösterilmesi gereken vakaların başvurması. En fazla hekimler şiddete maruz kalıyor. Çünkü onlar hasta ile en yakın temas halindeler. Bu vakalardan 143'ü hekim yönelik, 6'sı diş hekimi, 49 tanesi ebe, hemşire, sağlık memuruna yönelik, 34 tanesi de diğer sağlık personeline yönelik olarak gerçekleşmiş durumda. Bu şiddet olaylarında Allah'tan daha çok sözel şiddet fazla. Yüzde 77 sözel, yüzde 23 ise fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Şiddete maruz kalanlardan 118'i kadın, 114'ü ise erkek"

Beyaz Kod İl Koordinatörü Avukat Serkan Demirkaya ise, verilen rakamların sadece 2014 yılına dair olduğuna dikkat çekerek, "Bu rakamlar buz dağının sadece görünen kısmı. Aslında şiddet olayları daha büyük. 2014 yılında Kayseri'de 109 hukuki yardım başvurusu yapılmış. Yaşanan vakaların 18 'i servislerde, 24'i polikliniklerde, 36'sı acil servis, 6'sı 112 acilde, 8 'i röntgen çekim odalarında, 16'sı aile sağlık merkezi ve toplum sağlık merkezilerinde, biri Sağlık Müdürlüğü'nde yaşandı. Yapılan 109 başvurundaki 134 kişiden 64 'ü erkek, 70 'i kadın. Yapılan başvurulardan 63'ü doktor, 6 'sı ebe, 12 'si hemşire, 5 'i diş hekimi, 4'ü tekniker-teknisyen, 8 'i memur, 7'si acil tıp teknisyeni, 4'ü de şoför. Yapılan 109 başvururu ise, 63 hakaret, 12 tehdit, 7 yaralama, 13 hakaret-tehdit, 8 hakaret- yaralama, 2 tehdit -yaralama, 3 thakaret-yaralama- tehditö

"ŞİDDETE TOPLAMDA 9 YIL 2 AY 5 GÜN VE 92 BİN 260 TL PARA CEZASI VERİLDİö

109 başvurun savcılık aşamasında olduğunu ve 64 'ü ilgili dava açıldığını belirten Demirkaya, "Açılan davaların 25'i sonuçlandı. 45'ide savcılık aşamasında. Sonuçlanan davalarda 4 beraat, 21 tane mahkumiyet kararı verilmişti. Mahkumiyet sonucu toplamda 9 yıl,2 ay 5 gün hapis cezası ve 92 bin 260 TL adli para cezası verilmiştir. Bu cezalarda hükmün ertelenmesi gibi bir durum söz konusu değilö şeklinde konuştu ve aynı zamanda kentte yaşanan bazı davalardan da örnek kararlar verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close