Kayseri'deki "İhaleye Fesat Karıştırma İddiaları"
İddialara ilişkin eski Kayseri ve Ankara Emniyet Müdürü Özdemir'in de arasında bulunduğu 78 kişinin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davanın, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin benzer suçlamalara ilişkin açtığı yeni davayla birleştirilmesine karar verildi Birleşen davada sanık sayısı 91 olurken, mahkeme sanıklardan Özdemir hakkında, beyanı alınan tanıkların iddialarının araştırılması için suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
Kayseri'deki "ihaleye fesat karıştırma" iddialarına ilişkin eski Kayseri ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in de arasında bulunduğu 78 kişinin Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davanın, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin benzer suçlamalara ilişkin açtığı yeni davayla birleştirilmesine karar verildi.
Birleşen davada sanık sayısı 91 olurken, mahkeme sanıklardan Özdemir hakkında, beyanı alınan tanıkların iddialarının araştırılması için suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
Kayseri'deki "ihaleye fesat karıştırma" iddiaları üzerine, geçmişte Ankara ve Kayseri'de il emniyet müdürlüğü yapan Orhan Özdemir ile işadamları Türker Horoz, İlker Horoz ve Remzi Çapar'ın da arasında bulunduğu 78 kişinin, "cebir ve tehdit yöntemlerini kullanmak suretiyle haksız ekonomik çıkar elde etmek için suç örgütü kurma-yönetme, bu örgütün faaliyeti çerçevesinde ihalelere fesat karıştırmak" suçlarından yargılanmalarına devam edildi.
Duruşmaya tutuksuz sanıklar Türker Horoz, İlker Horoz, Remzi Çapar, Mehmet Habib Sevgili, bazı sanık avukatları ve müdahil TSE'nin avukatı katıldı.
Duruşmada, TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin, bu davanın sanıklarından Türker Horoz, İlker Horoz ve Eyüp Demir'in de arasında bulunduğu 16 kişi hakkında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtığı, mahkemenin iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirme için davayı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği belirtildi.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin birleştirmeye muvafakat vermemesi üzerine dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildiği aktarılan duruşmada, dairenin kararı doğrultusunda iki davanın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 78 kişinin yargılandığı davayla birleştirildiği bildirildi.
Sanıklardan Türker Horoz, İlker Horoz ve Remzi Çapar'ın iki iddianamede de sanık olarak yer alması dolayısıyla birleşme kararının ardından davada sanık sayısı 91'e yükseldi.
Duruşmada, tanıklığına başvurulması kararlaştırılan Bekir Okyay ve Hacı Mehmet Okyay'ın Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesince alınan beyanlarının gönderildiği belirtildi.
-"İhaleler usulsüz alındı"
Tanık Bekir Okyay, beyanında Türker ve İlker Horoz'un 10 yıl şoförlüğünü yaptığını bildirerek, bu süre içinde ihalelerin usulsüz alındığını gözlemlediğini anlattı.
İhalelere katılmak isteyen firma yetkililerinin tehdit edildiğini veya para ve çek karşılığında ihaleye girmemesinin sağlandığını iddia eden Bekir Okyay, Kayseri'deki birçok hastanenin ihalelerine ilişkin iddialarda bulundu.
Okyay, Erciyes Üniversitesinin temizlik ihalesinden bir gün önce, bir firmanın görevlisinin geldiğini belirterek, "Adamı kapıda karşılayıp, Yusuf Duran ile ben koluna girdik. Adam, 'Şartname almaya geldim' dedi. Yusuf Duran da adama tekmeyle vurdu" dedi.
Aynı kişinin ihale günü sabah saatlerinde tekrar geldiğini, İlker ve Türker Horoz'un talimatıyla Mehmet Aslan, Orhan Türkmen, Yusuf Duran tarafından engellendiğini anlatan Bekir Okyay, buna karşın adamın yukarı çıktığını ifade etti. Okyay, o sırada üzerine kamera bulunan adamın bütün bunları kaydettiğini bildirdi.
Okyay, "İhale bittikten sonra Emniyet amirliğinden gelen memurlar Türker Horoz, Mehmet Aslan ve Orhan Türkmen'i alıp götürdüler. 2-3 saat sonra da eski Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in talimatıyla serbest bırakıldılar" iddiasında bulundu.
Türker ve İlker Horoz'un avukatının bir sorusu üzerine Okyay, "Vicdanen rahatsız olduğum için geldim. Söylediklerim iftira değil. Korkarak geldim. Beni vuracaklar. Bu adamlar paralı adamlar. Halen korkuyorum" diye konuştu.
Tanık Hacı Mehmet Okyay da Horoz kardeşlerin yanında 10 yıl korumalık yaptığını bildirerek, bu süre içinde ihalelerin usulsüz biçimde alındığını savundu.
Türker ve İlker Horoz'un talimatıyla gelen firma yetkililerini koluna girerek, şartname almalarının engellendiğini anlatan Okyay, rakip firma yetkililerinin tehdit edildiğini, para ve çek karşılığında ihaleye girmemelerinin sağlandığını öne sürdü.
-Mahkeme Özdemir hakkında suç duyurusunda bulunacak
Mahkeme, Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman'ın da talebi doğrultusunda, yeni açılan davanın sanıklarının savunmalarının talimatla Kayseri Ağır Ceza Mahkemesince alınmasının beklenmesine karar verdi.
Dosyaya ulaşan tanık beyanları nedeniyle Orhan Özdemir hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
Kayseri'deki "ihaleye fesat karıştırma" iddiaları üzerine, 78 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, Türker Horoz, İlker Horoz ve Remzi Çapar, "cebir ve tehdit yöntemlerini kullanmak suretiyle haksız ekonomik çıkar elde etmek için suç örgütü kurma-yönetme, bu örgütün faaliyeti çerçevesinde ihalelere fesat karıştırmakla" suçlanıyor.
Orhan Özdemir'in 292 yıl 6 aya, Türker ve İlker Horoz ile Remzi Çapar'ın 285'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Yeni açılan ve bu davayla birleştirilen iddianamede ise Türker Horoz ve İlker Horoz'un da arasında bulunduğu sanıklar, "ihaleye fesat karıştırmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmakla" suçlanıyor. - Ankara