Kayseri'de Okul Servislerinde Tek Tip Müzik
Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü ve Servisçiler Odası, 10'ar Şarkılık Cd'ler Hazırlayarak Bunları Okul Servislerinin Şoförlerine Dağıttı.
KAYSERİ Milli Eğitim Müdürlüğü ve Servisçiler Odası, 10'ar şarkılık CD'ler hazırlayarak bunları okul servislerinin şoförlerine dağıttı. CD'lerin hazırlanmasında görev alan Ahmet Güpgüpoğlu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Keman öğretmeni Ahmet Ulvar Tanrıöver, "Müzik çocukların gelişiminde çok önemlidir. 'Batsın bu dünya, yakalarsam öperim, bandıra bandıra' gibi sözlerin çocukları olumsuz etkilediği, 'Bu akşam ölürüm' gibi sözlerin ise gençleri intihara sürüklediği gazetelerde yer almaktadır. Olumlu sözleri olan şarkıların ise yaşamı pozitif etkilediği bilinmektedir. Geleneklerimize uygun, sözleriyle motive eden, birlik ve beraberliği çağrıştıran müzik türlerinden örnekler seçtik" dedi.
Milli Eğitim Müdürlüğü ve Servisçiler Odası, 'Okul Servisleri, öğrenci ve müzik' konulu seminer düzenledi. Şehir Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen etkinlikte, okul servislerinde çalan müzik tartışıldı. Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, servis şoförlerinin, zengin müzik kültürümüzü yansıtan, geleneklerimize uygun şarkılar çalmasını isterken, Servisçiler Odası Başkanı Yavuz Ay ise "Kayseri'de 788 esnafla okul servisleri olarak hizmet veriyoruz. Düzenli, sistemli örnek esnaf olmak kadar, ahlakı değerleri de önde tutmamız gerektiğini biliyoruz. Çocuklar, ilk ve son derslerini servis amcadan alır. Bu bilinçle, eğitimin en önemli parçalarından biri olduğumuzu bilmeli, buna uygun müzikler seçmeliyiz" dedi.
Ahmet Güpgüpoğlu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Keman öğretmeni Ahmet Ulvar Tanrıöver de seçilecek müziğin, çocukların yaşantısını doğrudan etkileyeceğini savundu. Servislerde çalan müziğin çocukları olumsuz etkilediğinin görüldüğünü söyleyen Tanrıöver, şöyle konuştu:
"Çocuklarımızın yeteneği ne olursa olsun, yaşamında mutlaka müzik vardır. Konuşmaya başlayan çocuğumuzun yardımına şarkı ve tekerlemeler koşar. Müziğin sözleri ve ezgisi de çok önemlidir. 'Batsın bu dünya, yakalarsam öperim, bandıra bandıra' gibi sözlerin çocukları olumsuz etkilediği, 'Bu akşam ölürüm' gibi sözlerin ise gençleri intihara sürüklediği gazetelerde yer almaktadır. Olumlu sözleri olan şarkıların ise yaşamı pozitif etkilediği bilinmektedir. Büyükşehirlerde çocuklarımız vakitlerinin büyük bölümünü servislerde ya da toplu taşıma araçlarında geçirmektedir. Sanat eseri niteliğinden uzak, yozlaşmış müzikler ve yüksek sesle çalınan melodiler, işitmede azalma, kulak ağrısı, çınlamanın yanısıra, yorgunluk, stres, sinirlilik, şiddet, motivasyon bozukluğu gibi olumsuz etkiler yapmaktadır. Bu nedenle; Anaokulu, ilköğretim ve lise seviyelerinde dinlenebilecek, geleneklerimize uygun, sözleriyle motive eden, birlik ve beraberliği çağrıştıran müzik türlerinden örnekler seçtik. Okul servislerimize tavsiye niteliğinde bu müzikleri dağıttık ve çocuklarımıza daha kaliteli, sanatsal değeri olan şarkılar dinletilmesini istedik."
Tavsiye niteliğinde hazırlanan ve 10'ar şarkıdan oluşan, anaokulu, ilköğretim ve liseler için önerilen CD'lerde 'Unutma, Gesi bağları, Dünya Çocuk bayramı, hayat bayram olsu, Aydede, Pempe Panter, Sev kardeşim, Balıkçının türküsü, Hal hal' gibi şarkı ve türküler yer alıyor.