Kayıt Dışının Vatandaşa Faturası 25 Milyar
SGK Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, kayıt dışı istihdamla vatandaşların omzuna 25 milyar liralık yük bindiğini söyledi.
SGK Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, kayıt dışı istihdamla vatandaşların omzuna 25 milyar liralık yük bindiğini söyledi. SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanı Kenan Ay ise, vatandaşlar arasında çok kullanılmaya başlanan "ahirette emeklilik" sözüne tepki göstererek, "Avrupa'da 40 yıl, biz de ise 20 yıl çalışarak emekli olunuyor" dedi.
Avrupa Birliği desteğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının önderliğinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen "Kayıtlı İstihdamı Teşvik ve Teknik Destek Projesi" Bursa'da tanıtıldı. Konferansta konuşan SGK Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, kayıt dışı istihdamın ülke ekonomisine olan zararını vurgulayarak, "Kayıt dışı istihdam ülkemizin en önemli meselelerindendir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yüzde 41 ile 42 dolayında kayıt dışı istihdam var. 2000'li yıllarda bu rakam
yüzde 52 civarındaydı. Özellikle son 10 yılda ülkemizin ilerlemesi ve gelişmesiyle kayıt dışı istihdam konusunda önemli mesafe katettik" diye konuştu.
"25 MİLYAR TL VATANDAŞIN SIRTINDA"
Kayıt dışı istihdamın ülkemize önemli mali yük bindirdiğini anlatan Açıkgöz, "Kayıtlı istihdamı başarırsak yaklaşık 25 milyar liralık ekonomik girdi sağlayabiliriz. Bugün itibarı ile sosyal güvenlik kurumu açıklarını devletimiz finanse ediyor. Hazine bize her yıl açıklarımızı gönderiyor. Bu sayede emeklilere aylıklarını ödeyebiliyoruz. Eğer açıklarımız olmasaydı devletin bize ödediği para ile ülkeye daha fazla yatırım yapılabilirdi. Daha fazla yollar yapılabilir, hastaneler yapılabilirdi. Dolayısıyla 25
milyar lira gelir olacaktı.
Vatandaşların ödediği vergiler bize aktarılmış oluyor. Aslında bunu finanse eden vatandaşlarımız oluyor. Kayıt dışı istihdamı azaltmamız lazım" şeklinde konuştu.
"YAŞLILIK SİGORTASI YANLIŞ BİLİNİYOR"
SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanı Kenan Ay ise, "Kaç yaşında emekli olacağımızı bilmiyoruz. Bazı şeyler kamuoyunda yanlış algılanıyor. 'Ahirette emeklilik' deyimi gibi. Türkiye'de emeklilik sigortasının yürürlüğe girdiği 1960'lı yıllarda kadın-erkek yaş haddi eşitti. 5 bin gün doldurarak 20 -25 yılda sigortalı olunabiliyordu. Benim 36 yaşında emekli olmuş tanıdıklarım var. Dünyada genel kabul görmüş sigortacılık normlarında bizim emeklilik sigortası dediğimiz yaşlılık sigortasının temeli, kişinin
fizyolojik açıdan hayatını idame ettiremeyecek derecede yaşlandığında, kendisine ilgili sigorta kuruluşu tarafından önceki geliri ve çalışma süresiyle orantılı bir gelir verilmesini benimser. Bunun adı yaşlılık sigortasıdır. Ömür arttıkça ekonomideki açık da artıyor" dedi.
40 yaşında emekli olanın ödediği primin bağlanan maaşı karşılamadığını hatırlatan Ay, "Dolayısıyla bu sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi değildir. Şu anda kadınlar için ortalama ömür 74, erkekler için 78'dir. Bugün SGK kadın sigortalıları 44 yaşında emekli ediyor. Erkekleri 48 yaşında emekli ediyor. Bu kanun 1999 yılında çıkan kanundur" dedi.
Sosyal Güvenlik Reformu içinde 2006 - 2008 yılında çıkan düzenlemelerde yaşla ilgili bir konu olmadığını anlatan Ay, şunları söyledi:
"2036 yılından itibaren 2045'lere kadar devam edecek bir artış söz konusudur. Bugün için yaş haddi ile ilgili geçerli bir konu değildir. Halk arasında kullanılan 'ahirette emeklilik' deyimi söz konusu değildir. Bilinen kavramlar yanlıştır. Bilmesi gereken kişiler bilmiyor veya yanlış biliyor. Bizim sıkıntımız bu konuların yanlış bilinmesidir. Biz herkesi doğru bilgilendirmek, kişilere hak ve yükümlülüklerini öğretmek istiyoruz."
"AVRUPA'DAN 20 YIL ERKEN EMEKLİ EDİYORUZ"
Emeklilik süresini Avrupa ile mukayese eden Kenan Ay, "Mesela 20 yaşında bir kadın Avrupa ülkesinde işe başladığında, yaklaşık 40 yıl çalıştıktan sonra 60'ında emekli oluyor. Bizim ülkemizde 20'li yaşlarında işe başlayan bir kadın 40'ında emekli oluyor. Sosyal güvenlik olarak ömür süresini göz önüne aldığımızda ülkemizde 40 yıl emekli maaşı ödenirken, Avrupa ülkelerinde 20 yıl maaş ödeniyor" şeklinde konuştu. - BURSA