Kayıt Dışı Kürtçe Eğitimde Ders Zili
Üzerinde tartışmaların yürütüldüğü Kürtçe eğitim verecek üç okul Diyarbakır, Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde ders başı yaptı.
Üzerinde tartışmaların yürütüldüğü Kürtçe eğitim verecek üç okul Diyarbakır, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde dersbaşı yaptı. Okullarda 260 öğrenci eğitim görecek. Kurdi-Der ve Eğitim-Sen üyeleri açılıştan önce Cegerxwin Kültür Merkezi önünden Bağlar İlçe Kaymakamlığı binasının önüne kadar yürüyüş düzenlediler. Yürüyüşte sık sık 'Kürt dili dilimizdir. Dilsiz yaşam olmaz' sloganları atıldı. Bağlar Kaymakamlığı önünde bir konuşma yapan Eğitim-Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, anadilin yasaklanmasının kimliğin yasaklanmasıyla aynı anlama geldiğini belirterek, devletin anadil taleplerine baskıyla karşılık verdiğini söyledi.ÖZETLE
Kürtçe okullar açıldı.
260 öğrenci kayıt yaptırdı.
"Bugün üç okul açıldı. Eğer devlet anadilde eğitim taleplerine yanıt vermezse Kürt halkı da kendi okullarını yapacak. Sendikamıza ve Kurdi-Der'e okulların kapatılması için baskı yapılıyor. Devlet bu hakkı tanımalı ve yasal düzenlemeleri gerçekleştirmelidir. Yoksa kendi okullarını yapacaktır."
İlk ders zili
Açıklamanın ardından grup Kürtçe okula dönüştürülen Ferzat Kemanger Eğitim Destekevi'ne kadar yürüdü. Burada Ermeni sanatçı Aram Tigran'ın 'Zımane Kurdi Zımane Meye' (Kürt Dili Dilimizdir) şarkısı eşliğinde kurdele kesilerek, Kürtçe eğitim verecek merkezin açılışı yapıldı.
Sınıflarına yerleşen öğrencilere velileri de eşlik etti. Bazı veliler sınıfa İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleriyle girdi. Bu kişiler okul velileri tarafından uyarıldı.
Kurumlara tebligat
Kürtçe okullar eğitim ve öğretime başlarken Bağlar İlçe Kaymakamlığı da Eğitim-Sen ve Kurdi-Der'e tebligat göndererek, açılan okulların kanunsuz olduğunu bildirdi. Okulların açılması halinde soruşturma başlatılacağı da vurgulanan tebligatın ardından okulların açılması, hem okulların hem de kayıt yaptıran velilerin birtakım cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalacağı anlamına da geliyor. Daha önce açıklama yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da Türkçe'den başka bir dilde eğitim yapmanın hukuken mümkün olmadığını söylemişti.