Kayıklarla Tehlikeli Ulaşım
Kayıklarla barajdan Ayvacık ilçesine gelen Erbaa köylüleri, modern çağdaki ilkel yaşam hikayeleri ile dikkat çekiyor.
Kayıklarla barajdan Ayvacık ilçesine gelen Erbaa köylüleri, modern çağdaki ilkel yaşam hikayeleri ile dikkat çekiyor.
Her hafta pazartesi günü Tokat'ın Erbaa ilçesi ve Güldere köyünden kayıklarla Ayvacık ilçesine su üzerinde yaklaşık 1 saati aşklın süreyle kar, yağmur, soğuk demeden yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak üzere gelen köy sakinleri, Ayvacık ve Çarşamba ilçelerinden ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Erbaa'nın çevre köylerinde yaşayanlar, hayvanlarına aldıkları saman çuvalları ve kendi yiyecekleri, ihtiyaç malzemelerini araçlarla Hasan Uğurlu Barajı'na getirerek kayıklara yüklüyorlar. Köylüler, kayıklarla bir saat süren zorlu mücadele sonucu evlerine ulaşıyorlar.
KÖYÜMÜZÜN UZAKLIĞI 55 KİLOMETRE
Çevre köylerden her hafta pazartesi Ayvacık'a, Çarşamba günleri ise Çarşamba ilçesine gelerek ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyleyen Mehmet Kılıç, "Köyümüz Erbaa'nın şehir merkezine uzak olduğu için bizler de Ayvacık ilçesine çok yakın olmamız nedeniyle her türlü ihtiyacımızı Ayvacık ve Çarşamba'dan gideriyoruz. Buralara kayıklarla ulaşıyoruz. Giyecek, yiyecek ve baktığımız hayvanlarımızın ihtiyaçlarını bu ilçelerden temin ediyor ve kayıklarla köyümüze götürüyoruz. Erbaa'ya köyümüzün uzaklığı 55 kilometre. Ayvacık ilçesine köprü yapıldığı takdirde uzaklık çok daha yakın. O yüzden kayıklarımızla buraya ulaşıyoruz. Ayvacık ilçesine gelmemiz tahmini 1 saati buluyor" dedi.
"EYNEL KÖPRÜSÜ BİZE FAYDALI DEĞİL"
Kılıç, köylerinden Ayvacık ilçesine yıllardır su üstünde çile çekerek gelip gittiklerini, hiçbir yetkilinin bunu görmediğini belirterek, "Hastasını, doğum yapanını, kayıklarla getirip götürmeye mahkumuz. Yetkililerden bu alana bir köprünün yapılmasını istiyoruz. Ama bu yıla kadar bize olumlu bir yanıt veren olmadı. Ayvacık merkezine yapılan Eynel Köprüsü bize faydalı değil. Yetkililerin buraya bir köprü yapmaları, onca insana rahat bir ulaşım sağlayacak. Biran önce buraya bir köprünün yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.
"BARAJDAKİ SU MİKTARI AZALINCA..."
Yeşilırmak üzerinde bulunan Suat ve Hasan Uğurlu barajlarında su miktarında genellikle kasım ile mart-nisan ayına kadar gözle görülür bir seviyede azalma olduğunu ancak daha sonra yağışlar ve kar suları ile tam doluma ulaştığını belirten Kılıç, "Barajdaki su miktarı azalınca kayıklarımız gitmekte zorlanıyor. Su fazla olduğunda rahatlıkla ulaşımımızı sağlıyoruz" şeklinde konuştu.
Tokat'ın Erbaa ilçesinden 1979 senesinden bu yana Ayvacık ilçesine geldiklerini söyleyen vatandaşlar, "İlçeye 1979 senesinden bu güne kadar kayıklarla ulaşım sağlıyoruz. 34 yıl gibi uzun zaman zarfında ilçe sakinlerinden hep memnun kaldık. Buradaki vatandaşlarla ticari alışverişimiz, dostluklarımız var. Hepsinden Allah razı olsun. Çarşamba ve Ayvacık'tan memnunuz" ifadelerini kullandılar.