Kayaköy'de Referandum
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Rum köyü olarak bilinen Kayaköy'ün adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi için düzenlenen referandumda 546 seçmenin oy kullanma işlemi başladı.
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde Rum köyü olarak bilinen Kayaköy'ün adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi için düzenlenen referandumda 546 seçmenin oy kullanma işlemi başladı.
Yörük Türkmen araştırmacısı ve sosyal bilimler öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu, Genel Türk Tarihi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Gökçe ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Rum köyü olarak bilinen Kayaköy'ün Osmanlı arşivlerinde 'Kayı' adında Türk köyü olduğu iddiasını ortaya attı. Köyün çevresindeki ev ve cami kalıntılarıyla mezar taşlarında 'Kayı' damgasına rastladıklarını belirten araştırmacılar, bölgede Rumlardan önce Türklerin yaşadığını öne sürdü. Kayaköy'ün adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi için geçen şubatta başlatılan kampanyada yaklaşık 5 bin imza toplandı.
REFERANDUM KARARI ALINDI
Fethiye Belediye Meclisi ise geçen mart ayında Eren Fehmi Eroğlu'nun, Kayaköy adının değiştirilmesini öngören dilekçesini görüştü. Bazı meclis üyeleri ad değişikliğinin bölgenin tanınırlığını olumsuz etkileyeceğini belirtirken, dilekçe tartışmaların ardından oy birliğiyle kabul edildi. Kayaköy'ün adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi için Kayaköy Mahallesi'nde referandum yapılması kararlaştırıldı.
Kayaköy İlkokulu'nda saat 08.00'den itibaren 546 seçmenin oy kullanma işlemi başladı. Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince kurulan sandıkta mahallenin adının 'Kayıköy' olarak değiştirilmesi oylanıyor. 'Kayaköy' ve 'Kayıköy' yazılı oy pusulularını alan mahalle sakinleri kabine girerek, seçtikleri adın altına mühür basıp pusulayı sandığa atıyor. Mahallelinin yoğun ilgi gösterdiği oy kullanma işlemi saat 17.00'de sona erecek.
Bastonla okula gelerek oy kullanan mahalle sakinlerinden 85 yaşındaki Mustafa Kadıoğlu, araştırmacılar tarafından ortaya atılan tezin doğru olduğunu söyledi. Mahallenin önce Kayıköy, Kınalı köyü, Muhacir köyü gibi isimlerle anıldığını anlatan Kadıoğlu, mahalleye yolcu taşıyan dolmuşların önüne 'Kayaköy' tabelası asmasının ardından ismin Kayaköy olarak anıldığını ve bu şekilde kaldığını belirtti.
'KAYAKÖYÜMÜZ'DEN VAZGEÇMEYİZ'
Oy kullanmak için sıra bekleyen Ahmet Bilgin ise isim değişikliğine karşı olduklarını kaydetti. Mahallenin isminden memnun olduklarını aktaran Bilgin, "Biz Kayaköyümüz'den vazgeçmeyiz. Kayaköy ismi bugün dünyaya mal olmuş bir isim. Turizm açısından da birçok olumsuzluk yaşanır. Burayı Kayıköy olarak düşünmek imkansız" dedi.
İlk kez bir seçimde oy kullandığını vurgulayan Özlem Ekiz de ilk oyunu mahalleleri açısından önemli bir konuda kullanmaktan mutlu olduğunu belirtti.
'ÖNCE SU SORUNUNU ÇÖZSÜNLER'
Mahalle sakinlerinden Şener Karaca, mahallenin birçok sorunu dururken isim değişikliği ile ilgili referandum yapılmasına tepki gösterdi. Kayaköy'ün yağmurların ardından Ovacık'tan gelen sel sularıyla dolduğunu anlatan Karaca, "Kayaköy'ün önce su sorununu halletsinler. Biriken yağmur suları yüzünden ekim, dikim yapamıyoruz. Evimizin önü göl oluyor. Önce bu soruna çözüm bulsunlar, ondan sonra isim değişikliğine bakalım" diye konuştu.
'EĞİLİM 'KAYAKÖY'DEN YANA'
Kayaköy Muhtarı Metin Ekiz, oy kullanma işleminin sürdüğünü anlattı. 546 seçmenin mahallenin ismini oyladığını hatırlatan Ekiz, sandıkların saat 17.00'de açılarak oy sayım işlemine başlanacağını kaydetti. Mahalle sakinlerinin referanduma yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Ekiz, sandıktan 400'e yakın oy çıkacağını tahmin ettiğini aktardı. Ekiz, mahalle sakinlerinin eğiliminin 'Kayaköy' isminden yana olduğunu gördüğünü söyledi.
70 BİN TURİST ZİYARET EDİYOR
1923 yılındaki mübadeleyle Rumların Yunanistan'a göç etmesinin ardından boşalan Kayaköy Mahallesi'ndeki tarihi taş evler 92 yıldır hayalet kent görünümünde. Rumların göç etmesinden sonra tarihi evlerin bulunduğu alanın dışında yeni yerleşim alanları oluşurken, Kayaköy'ü yılda yaklaşık 70 bin turist ziyaret ediyor. - Muğla