Haberler
MSB kaynaklarından Halep'te başlayan savaşla ilgili ilk açıklama

Türkiye'den sınırımızda başlayan savaşla ilgili ilk açıklama

Sahte dolar iddiaları sonrası Merkez Bankası ve TBB'den art arda açıklamalar

Sahte dolar iddiaları sonrası Merkez Bankası ve TBB'den art arda açıklamalar

Özel: Cumhurbaşkanı adayını 1,5 milyon kişiyle birlikte belirleyeceğiz

Özel'in bir planı var! Cumhurbaşkanı adayını böyle belirleyecek

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Kaya Resimlerinin Yok Olmaması İçin Biraraya Geldiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın ve Muğla sınırları içinde kalan Latmos Dağları'ndaki (Beşparmak Dağları) 8 bin yıllık kaya resimlerini yok edecek taşocaklarının faaliyetlerini sürdürmelerini protesto etmek isteyen arkeologlar, akademisyenler ve doğasevenlerden oluşan...

Aydın ve Muğla sınırları içinde kalan Latmos Dağları'ndaki (Beşparmak Dağları) 8 bin yıllık kaya resimlerini yok edecek taşocaklarının faaliyetlerini sürdürmelerini protesto etmek isteyen arkeologlar, akademisyenler ve doğasevenlerden oluşan grup, Aktüel Arkeoloji Dergisi'nin girişimiyle oluşturulan 'Anadolu'ya Saygı Otobüsü'yle İstanbul'dan bölgeye geldi.

'Kutsal dağın emanetleri' olarak bilinen Söke'ye bağlı Karakaya Köyü'ndeki 1400 metre yüksekliğe sahip Latmos Dağları'na tırmanan gruba, Aydın Kültür Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) yöneticileri ile 25 yıldan bu yana bölgede çalışmalar yapan Berlin Arkeoloji Enstitüsü Arkeologu Dr. Anneliese Peschlow da eşlik etti.

Organizasyonu yapan Aktüel Arkeoloji Dergisi Editörü Mehmet Yezdan, Latmos Dağları'ndaki kaya resimlerinin hem Türkiye'nin, hem de dünyanın korunması gereken kültürel miraslarından biri ve belki de en önemlisi olduğunu vurguladı. Yezdan, "Günümüzden 8 bin yıl önce bölgede yaşayan insanların elinden çıkma bu kaya resimlerinde dönemin aile yaşamı, düğün gibi toplumsal ilişkiler konu edilmiş. Eşi benzeri olmayan bu kaya resimleri son yıllarda sayıları hızla artan taş ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer bu taş ocaklarının faaliyetleri engellenemezse 8 bin yıllık hafızamız, Anadolu'nun belleği yok olacak. Yok edilen her eser Anadolu'nun kültür mozaiğinden çalınan bir parça. İsteğimiz bu kültür katliamının durdurulması" diye konuştu.

Bölgede 25 yıldır çalışma yapan Dr. Anneliese Peschlow da bugüne kadar bulunan ve benzeri olmayan 170 kaya resminin büyük bölümünün tescillendiğini söyledi. 'Latmos'a dokunma' yazılı pankart açarak taşocaklarını protesto eden grup, daha sonra kaya resimlerini inceledi. Dr. Anneliese Peschlow, gruba kaya resimlerini tanıtıcı bilgiler verdi.

--- KUTU ---

LATMOS KAYA RESİMLERİ

Latmos Dağları'ndaki kaya resimlerinin ana konusu insan. Bulunan 170 resimde 500 insan figürü tespit edildi. Bunun yanında bezemeler, işaretler ve semboller de görüldü. Hayvan betimlemeleri yok denecek kadar az. Ayrıca en çok dikkat çeken kaya resimlerinde hiç savaş betiminin bulunmaması. Grupların çoğunluğunu kadın erkek çifti oluşturuyor. Resimlerin konusu hep aile. Şenlik ve düğün törenlerini anlatanlar da var. Kaya resimlerinin boya maddeleri, Latmos Dağı'ndan çıkan demir oksitten elde edilmiş. Boya maddeleri toz haline getirilip bir sıvıyla karıştırıldıktan sonra parmakla veya başka bir gereçle kayalara sürülmüş. - Aydın / Kuşadası

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title