Haberler

Kavurucu Sıcakta Bezelye Hasadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli bezelye üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde çiftçilerin, sıcak hava ve yüksek neme rağmen zor şartlarda hasat ettikleri bezelyeler, başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olmak üzere büyük şehirlere gönderiliyor.

ARİF YAVUZ - Türkiye'nin önemli bezelye üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde çiftçilerin, sıcak hava ve yüksek neme rağmen zor şartlarda hasat ettikleri bezelyeler, başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olmak üzere büyük şehirlere gönderiliyor.

İlçeye bağlı Kırka, Küçükhüyük, Ahmetpaşa ve Taşoluk beldelerinde kısa süre önce başlayan bezelye hasadı zor koşullarda devam ediyor.

Tarladan el emeğiyle toplanan bezelyeler, üreticiler tarafından özenle ayıklanarak çuvallanıyor. Hallerden Sinanpaşa'ya gelen alıcılar, ilçenin çeşitli noktalarına kurdukları kantarlarla üreticiden satın aldıkları bezelyeleri Türkiye'nin çeşitli noktalarında tüketicilerle buluşturuyor.

Yüksek rekolte bekleniyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Sinanpaşa ve çevresinde yoğun şekilde bezelye üretimi yapıldığını söyledi.

İlçede geçen yıl 10 bin dekar alanda yaklaşık 15 bin ton bezelye üretimi gerçekleştirildiğini belirten Arap, hasat döneminin yeni başladığını, bu yıl yüksek rekolte beklediklerini ifade etti.

Afyonkarahisar'da her yıl bezelye üretiminin arttığını ve üretilen sofralık bezelyeye talebin yüksek olduğunu anlatan Arap, şöyle devam etti:

"Sinanpaşa sulak arazileri ve iklimsel özelliğiyle bezelye üretimine çok uygun bir ilçe. Üretilen bezelyeler, başta büyük şehirlerimiz olmak üzere, çok sayıda şehrimize gönderiliyor. Ülkemizin bezelye ihtiyacının önemli bir kısmı buradan karşılanıyor. Bakanlık olarak da bölgedeki bezelye üreticilere destek vermeye devam ediyoruz."

İl Genel Meclis Üyesi Veysel Tekeli de bölgenin iklimi, suyu ve havasının bezelye üretiminde kaliteyi artırdığını aktardı.

İlçede üretilen ürünün "birinci sınıf" olarak nitelendirildiğine işaret eden Tekeli, "Sinanpaşa Ovası, sulak ve verimli topraklara sahip. Yine çevredeki yaylaların havası sayesinde bezelyede verim artıyor." dedi.

Tekeli, hasadın 45 gün içerisinde tamamlanması gerektiğine değinerek, gecikme halinde bezelyenin kuruduğunu ve tohumluk olarak kullanıldığını kaydetti.

Bezelyemiz bol ve şahane"

Bezelye üreticisi İdris Sak da yıllardır bezelye üretimi yaptığını dile getirerek, "2 dönüm araziden en az 4 ton bezelye alıyorum. Verim yüksek, bezelyemiz bol ve şahane. Ürünlerimizi aracılara veriyoruz. Pazarımız genellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler ama hemen her yere ürün gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kavurucu Sıcakta Bezelye Hasadı
Kaynak: AA / Güncel
title
Close