Haberler

Katma Değeri Yüksek İlaç Sektörü İhracatla Cari Açığı Kapatabilir

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi Tuğçe Koç, Türkiye'de onkoloji alanında ilaçların %96'sının ithal edildiğini belirtti.

Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi Tuğçe Koç, onkoloji ilaçları alanında üretim tesisinin tüm hatlarıyla Avrupa GMP'si alan ilk Türk ilaç firması olarak global pazarlara açılmak yolunda büyük bir adım attıklarını kaydetti. Katma değeri çok yüksek olan ilaç sektörünün cari açığın kapatılması yönünde stratejik öneme sahip olduğunu belirten Koç, ihracat hedefleri ve sektörün mevcut durumu hakkında görüşlerini paylaştı.

110 milyon euroyu aşan bir yatırımla gelişmiş teknolojiye sahip iki ayrı modern üretim tesisi kurduklarını ifade eden Koç, onkoloji steril likit, onkoloji steril olmayan solid ve onkoloji dışında steril likit üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Tesislerin Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak kadar büyük bir kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Koç, global pazarlara açılarak önemli ölçekte ihracat yapma yolunda da ilerlediklerini belirtti.

ONKOLOJİDE TÜM HATLARIYLA EU GMP ONAYLI TEK TESİS

Onkoloji alanında önce Türkiye'nin ilk GMP'sini (İyi Üretim Sertifikası), ardından Avrupa GMP'sini aldıklarını ifade eden Koç, Avrupa'dan alınan GMP'nin üretim tesisinin tüm hatlarını kapsadığını, bu başarının Türk ilaç sanayinde bir ilk olduğunu kaydetti. Onkoloji alanında Onko Koçsel İlaçları Ar-Ge merkezinin de Türkiye GMP'sine sahip tek Ar-Ge merkezi olduğunu söyleyen Koç, Ar-Ge merkezinde birçok projeyi yürüttükleri belirtti.

Ar-Ge merkezinde jenerik ürünlerin yanı sıra, Türkiye'de bir ilk olan, birkaç formülasyonun birleştirilip daha az yan etkili, bünyeye daha uyumlu ilaçların geliştirildiğini ifade eden Koç, bu ilaçların patent başvurularını yaptıklarını kaydetti. Bu ilaçların bazılarını Onko Koçsel'in geliştirdiğini söyleyen Koç, bazılarını ise çeşitli üniversiteler ve TÜBİTAK, TEYDEB ve SANTEZ gibi kurumların işbirliğiyle geliştirdiklerini belirtti.

DÜNYA PAZARLARINA AÇILIYOR

Koç, halihazırda Avrupa ülkeleri, Sudan, Malezya ve Pakistan pazarlarına giriş yaptıklarını belirtti. AB pazarı için çeşitli ülkelerde görüşmeler yaptıklarını ve işbirlikleri oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Koç, bununla birlikte Afrika ülkeleri ve Güney Asya ülkelerinde de faaliyet göstereceklerini belirtti. Koç, son hedeflerinin ise ABD pazarı olacağını ifade etti. ABD pazarına girerken zorluk yaşamayacaklarını belirten Koç, tesisleri ABD'li uzmanların danışmanlığında ve FDA standartlarına uygun niteliklerde kurduklarını dile getirdi. Koç ayrıca, Bulgaristan'daki ofislerinin de faal olduğunu, bu ofisin AB pazarlarına girebilmek için önemli bir imkan sağladığını dile getirdi.

Bugün Onko Koçsel İlaçları'nın 79 ilacın üretimini gerçekleştirdiğini, 2018 yılında ise bu sayının 200'ün üzerine çıkacağını kaydeden Koç, üretimin %30'unu ihracata yönelik gerçekleştireceklerini dile getirdi. Koç, gelecek 5 yıl içinde Afrika ülkeleri, Avrupa, Rusya ve bazı Ortadoğu ülkelerinin pazarlarında öne çıkacaklarını vurguladı.

ÜRETİMİ YAPILMAYAN İLAÇLARIN ÜRETİMİ

Öncelikle Türkiye'de kısıtlı oranlarda üretilen ya da hiç üretilmeyen, ancak hayati önem taşıyan ilaçları üreterek Türkiye'de insanların hizmetine sunacaklarını belirten Koç, ardından bu ilaçları dünya pazarlarına sunarak cari açığın kapatılmasına katkı sağlayacaklarını ifade etti. Türkiye'nin ihraç ürünlerin getirisine bakıldığında katma değerin kilogram başına 1,5 dolar olduğunu, ilaç sektöründe ise bu oranın 29 dolara çıktığını söyleyen Koç, ilacın katma değerinin çok yüksek olduğunu kaydetti. Koç, cari açığın kapatılması için ilaç sektörünün en stratejik sektör olduğunun altını çizdi.

FİYATLANDIRMA ADİL DÜZENLENMELİ

Türk ilaç sektörünün iyiye giden yönlerinin yanı sıra, çeşitli nedenlerden dolayı ilerleme gösteremediği alanlar olduğunu belirten Koç, bunlardan birinin fiyatlandırma olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de referans ülke politikası uygulanıyor. Beş referans ülkemiz var. Portekiz, Yunanistan, Bulgaristan, İspanya ve Fransa. Bir de ürünün üretildiği ülke. Bu altı ülke içinde en ucuz fabrika satış fiyatını baz alıyor Bakanlık ve referans fiyatını belirliyor. Bu fiyat sabit euro'dan Türk lirasına çevriliyor. Şu an bu fiyat 2.34. Bugün kur 4.10 ya da 41.5'lerde. Bu oran sektöre büyük bir kayıp olarak yansıyor. Geri ödemeyi almak için ise ilacına göre %28'den %41 arasında değişen bir oranla da indirim isteniyor. Buradan da ikinci büyük kayıp doğuyor. Bundan dolayı ilaç firmalarımızın Ar-Ge'ye ayıracak, kendilerini geliştirecek, teknolojiye yatırım yapacak bütçeleri kalmıyor. Bu tablo itibariyle Türk ilaç sektörü genel olarak bir duraksama döneminden geçiyor. Çok uluslu firmalara da baktığımızda artık ülkemize yüksek teknolojiyle üretilmiş ürünlerin gelmediğini görüyoruz" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close