Haberler

Katar ile Siyasi İlişkilerimiz Mükemmel"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Demirok: "Katar ile siyasi ilişkilerimiz mükemmel. Büyükelçilik olarak bizim birinci önceliğimiz Türkiye'yi tanıtmak ve Katar yatırımını ülkemize çekmek.

Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, "Katar ile siyasi ilişkilerimiz mükemmel. Büyükelçilik olarak bizim birinci önceliğimiz Türkiye'yi tanıtmak ve Katar yatırımını ülkemize çekmek. Türk yatırımını da buraya çekmek, bunun tek yönlü olmasını istemiyoruz" dedi.

Büyükelçi Demirok, Doha'da gerçekleştirilen Türk Festivali kapsamında büyükelçilik konutunda düzenlenen öğle yemeğinde, iki ülke ilişkileri ve büyükelçilik faaliyetleri konusunda Türkiye'den gelen gazetecilerin sorularını cevapladı.

Katara Kültürel Köyü'nde 1.'si düzenlenen Türk Festivali'nin öncelikli amacının Türkiye'yi tanıtmak olduğunu belirten Demirok, "Ülkemizin tanıtımına geç başladık. Potansiyelimiz yüksek fakat bu potansiyeli tanıtım açısından kullanamıyoruz. Ülkemizin tanıtımını her yerde yapmamız gerekiyor. Geçen yıl yaklaşık 20 bin Katarlıyı ülkemizde turist olarak ağırladık. Ülkede yaşayan Katarlı sayısı 300 bin, bunların hepsini turist olarak Türkiye'ye götürmeyi hedefliyoruz" dedi.

-İki ülke arasındaki ticaret

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,2 milyar dolar olduğunu ifade eden Demirok, şunları kaydetti:

"Bunun 1 milyar doları Katar'ın sıvılaştırılmış doğalgaz ve petrokimya ürünlerini Türkiye'ye satışından geliyor. Siyasetteki iyi ilişkilerimiz ekonomiye yansımamış. Büyük bir potansiyel var. Dengeyi sağlamamız gerekiyor. 2 milyar dolarlık bir ticaret hacminde, 1 milyar dolar Katar'ın satması, 1 milyar doları bizim satmamız gerekiyor. Ama artacağına inanıyoruz. Son birkaç aydır her hafta birkaç ticaret heyetini burada ağırlıyoruz."

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Demirok, ülkede faaliyet gösteren 60 Türk şirketinden, 39'unun inşaat şirketi olduğunu hatırlatarak,  üç farklı Türk şirketinin bu yıl konsorsiyumlarda kazandıkları altyapı ihalelerinden toplam yaklaşık 2,5 milyar dolarlık pay elde ettiğini aktardı.

Katar hükümetinin 2030 vizyonu çerçevesinde 205 milyar dolarlık yatırım planladığını anlatan Demirok, 2008 yılında dünyada yaşanan finansal krizin ardından, dünyanın diğer bölgelerindeki finansman sıkıntısı nedeniyle global büyük şirketlerin Körfez ve dolayısıyla Katar'a yöneldiğini ve rekabetin çok yüksek olduğunu dile getirdi.

Demirok, İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Yatırım Zirvesine de çok sayıda Katarlı işadamının da katıldığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan Erdoğan'ın 4 Aralık 2013'teki ziyaretinde 12 milyar dolarlık finansman anlaşması imzalandı. İki hafta önce DIMDEX savunma fuarı vardı. Bu çerçevede Katar, bir Türk gemicilik şirketiyle 220 milyon dolarlık Savunma Sanayi  hücüm botu ihalesi anlaşması imzaladı. Afşin- Elbistan termik santrali projesi daha önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalandı. Ancak BAE vazgeçince, Katar'la bir anlaşma imzalandı" diye konuştu.

BAE'nin Afşin- Elbistan projesinden neden vazgeçtiğinin sorulması üzerine Demirok şu cevabı verdi:

"İşin siyasi boyutunu bilemiyorum ancak Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerden kaynaklandığı değerlendiriliyor. Bu projenin BAE tarafından vazgeçilmesinin sebebi Türkiye-Katar ilişkilerindeki gelişme. Fakat Katar'la olan sözleşme daha sonra olan bir gelişme, BAE'nin çok bir bağlantısı yok. Katar bunu karlı bir yatırım olarak görüyor. Katar'ın ekonomisini çeşitlendirmeye büyük oranda doğalgaz ve petrol ürünlerine bağlı ekonomisini çeşitlendirmeye yönelik bir politikası var."

-"Katar siyasi konularda bize en yakın ülke"

Katar gibi dost bir ülkede büyükelçilik görevinde bulunmanın çok keyifli olduğuna değinen Demirok, iki ülke arasındaki ilişkilerle ilgili şunları kaydetti:

"Katar'la siyasi ilişkilerimiz mükemmel. Katar siyasi konularda bize en yakın ülke. Büyükelçilik olarak bizim birinci önceliğimiz Türkiye'yi tanıtmak ve Katar yatırımını ülkemize çekmek, Türk yatırımını da buraya çekmek. Bunun tek yönlü olmasını istemiyoruz. Bildiğiniz gibi Commercial Bank, Alternatif Bank'ın yüzde 75'ini satın aldı. Katar İslami Bankasının Bank Asya'ya ilgi duyduğu açıklandı. Diğer Katarlı yatırımcıların da Türkiye'de bankacılık sektörüne ilgi duyduğunu biliyoruz. Katar'la Türkiye'nin şöyle bir benzer yönü var. Türkiye, son 10 yılda çok büyük ilerlemeler kaydetti, ekonomi, ticaret ve teknolojide. Katar da son on yılda çok büyük sermayeli etkin bir ülke konumu elde etti." - Doha

Kaynak: AA / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler: Milletvekilleri bile beni arardı

Çete lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

title