Katar, Gazze'deki arabuluculuk çabalarını sürdürüyor
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Filistinliler ile İsrail arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası için yürütülen arabuluculuk çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ensari, yanlış raporların yayımlandığını ve Katar'ın arabuluculuğunu istismar edenlerin olduğunu ifade etti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, ülkesinin Filistinliler ile İsrail arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası için yürüttüğü arabuluculuğun hala devam ettiğini vurguladı.
Ensari, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin öncülüğünde Filistinliler ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmalarına ilişkin yayımlanan raporların çoğunun yanlış olduğunu söyledi.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Enari, " Gazze'deki krizin tarafları arasında ciddi tartışmalar ve müzakereler yürütüyoruz. Filistinliler ile İsrail arasındaki arabuluculuk çabaları hala sürüyor ve sahadaki durum ne olursa olsun devam edecek." ifadelerini kullandı.
Katar'ın arabuluculuğundaki görüşmelere ilişkin Ensari, "Yürüttüğümüz arabuluculuk çabalarını Katar'ın imajını bozmak için istismar edenler var, bu konudaki birçok rapor yanlış. Ancak, barışa ulaşma fırsatı var olduğu müddetçe üstlendiğimiz rolden vazgeçmeyeceğiz." diye konuştu.
Ensari, dün 24 İsrail askerinin öldürülmesinin, arabuluculuğu etkileyip etkilemediğine ilişkin soruya, "Şu ana kadar müzakere sürecine doğrudan bir etkisini görmedik. Savaşın devam etmesi, kayıpların artmasından başka bir şeyle sonuçlanmayacak." şeklinde konuştu.
Katar'ın tutumunu yineleyen Ensari, "Katar, ilk günden bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, hastanelerin, doktorların ve yerinden edilenlerin hedef alınmasını kınamaktadır." ifadesini kullandı.
Ensari, kurbanların çoğunun sivillerin olduğu bir çatışmada ateşkes hakkında uluslararası çekişmenin olmasını garipsediğini belirtti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail saldırıları başladığından bu yana Gazze'deki Filistin halkı için ikinci bir Nekbe uyarısında bulunduğunu belirterek, "Gazze halkının göç ettirilmesi tehlikesine karşı uyardık ve bunu durdurmak için gerçek bir uluslararası çabanın olmaması üzücü." dedi.
Ensari, "Filistin meselesi merkezli bir barış sürecine doğru gerçek bir adım atılması gerekliliğini" vurguladı.
Gazze Şeridi'ne yönelik yardımlara ilişkin Ensari, "Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmak ve yardımların girişini sağlamak için ABD yönetimiyle temaslarımız sürüyor." şeklinde konuştu.
"Gazze'ye yardımlar oldukça sınırlı bir şekilde ulaştırıldı ve Gazze Şeridi'nde halihazırda yalnızca bir hastane faaliyet gösteriyor." diyen Ensari, İsrail'in Gazze'ye yeterli miktarda yardımın ulaştırılması adına sınır kapılarını açması için uluslararası topluma baskı yapma çağrısını yineledi.
Ensari, ülkesinin Gazze'ye Fransa'nın işbirliğinde, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlere de ulaştırılacak şekilde yaklaşık 11 ton tıbbi yardım gönderdiğini hatırlattı.
İsrail'in, Gazze'deki tüm İsrailli esirlerin serbest bırakılması karşılığında 2 ay ateşkes teklifinde bulunduğu iddia edilmiş, söz konusu iddialara ilişkin Hamas'tan "Direniş (Hamas) daimi ateşkes istiyor. Sınırlı teklifleri reddediyor. Hamas'ın temel şartı savaşın geçici değil, tamamen durması." açıklaması yapılmıştı.
İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.
İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500'ü kadın olmak üzere 25 bin 490 Filistinli öldürüldü, 63 bin 354 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 221'i karadan işgal sürecinde olmak üzere 556 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.
Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 370 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 29 Lübnanlı sivil ve 167 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.