Katar'da "Abd-İslam Dünyası Forumu"
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Patterson: "(Mısır) Cumhurbaşkanı Sisi ve hükümetiyle birçok ortak çıkarımızla ilgili, stratejik işbirliğimizi arttırmak için birlikte çalışacağız" "İran'la daha iyi ilişkiler kurmak istiyoruz" "Kesin olarak bu müzakerelerin başarıyla sonuçlanabileceğini söyleyemem ancak.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Patterson, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve hükümetiyle, "ortak çıkarlar çerçevesinde" işbirliğini arttırmak için birlikte çalışacaklarını söyledi.
Patterson, Katar'ın başkenti Doha'da, Brookings düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen ABD-İslam Dünyası Forumu'nda yaptığı konuşmada, Katar Emiri ve hükümetine, ABD askeri Çavuş Bowe Berdaghl'ın serbest bırakılmasında gösterdiği çabadan dolayı teşekkür etti.
"ABD hükümeti kendisine hizmet eden kişileri getirmek için elinden geleni yapacaktır" diyen Patterson, Körfez ülkelerinin, ABD'nin "bu bölgeye bağlılıklarını sorguladığını" ancak ülkesinin bölgeyle savunma ilişkilerinin bugüne kadarki en yüksek seviyede olduğunu ifade etti.
-Obama'nın West Point konuşmasına atıf
ABD'nin Körfez bölgesinde 35 bin askeri personeli bulunduğuna değinen Patterson, "Ordumuz, en ileri teknolojilerle donatılmış uçaklarımızla bölgede bulunuyor. Başkan Barack Obama yakın zamanda Suudi Arabistan'ı ziyeret etti ve bu bölgenin güvenlik ve istikrararına bağlılığımızı bölge liderlerine anlattı" dedi.
Bölgede yaşanan mülteci krizine gerçekçi çözümlerin Körfez ülkelerinin katkısı olmadan sunulamayacağını dile getiren Patterson, Obama'nın geçen haftalarda West Point üssünde yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, "ABD, dünyanın en güçlü ve en iyi donanımlı ordusu olmaya devam edecek. Başkan West Point'teki konuşmasında açıkça belirttiği gibi Birleşik Devletler, temel çıkarlarımız gerektirdiğinde, insanlarımız tehdit altında olduğunda, yaşamlarımız söz konusu olduğunda, güvenliğimiz ve müttefiklerimizin güvenliği tehdit edildiğinde tek taraflı da olsa askeri gücünü kullanacaktır" diye konuştu.
Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ın batısı ve Suriye'nin doğusunda büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Patterson, bölge ülkelerini, bu tehditi ortadan kaldırmak için beraber çalışmaya çağırdı.
-İran ile ilişkiler
Patterson, aralarında ABD'nin de yer aldığı P5+1 ülkelerinin İran'la vardıkları geçici nükleer anlaşmadan bahsederek, şunları kaydetti:
"İran'la daha iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, İran'ın siyasi sistemi içinde samimi ve sürdürebilir şekilde Batı'yla ilişkileri iyileştirecek çabayı ortaya koyacağına inanmak istiyoruz. İran'la olan farklılıklarımız nükleer konuların çok ötesinde. İran'da muhtemel bir nükleer silahın ABD ve bölgenin varlığına oluşturduğu tehdidin farkındalığıyla, P5+1 ülkeleriyle İran'ın niyetini test etmek çalıştık. Anlaşmanın sonuçlanmasındaki samimiyetimizi göstermek için de İran'ın nükleer programını yavaşlatması karşılığında geri döndürülebilir, geçici ve kısmi olarak yaptırımları azalttık. Bütün bu süreç boyunca müttefiklerimizi yakın tuttuk ve hayal kırıklıklarını gözlemledik. Kesin olarak bu müzakerelerin başarıyla sonuçlanabileceğini söyleyemem ancak bu tehlikeli durum karşısında diplomatik çözüm aramalıyız."
-"Gençler sandığa gitmedi"
Mısır seçimlerini de değerlendiren Patterson, ülkedeki gözlemcilerin çok az sayıda gencin sandığa gittiğini raporladıklarını aktararak, "Bu, bölgedeki siyasi sürece olan öfkeyi gösteriyor" yorumunu yaptı.
Darbe sonrası gerçekleştirilen seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Sisi yönetimiyle ilişkilerini geliştireceklerini dile getiren ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Patterson, sözlerini şöyle tamamladı:
"Cumhurbaşkanı Sisi ve hükümetiyle birçok ortak çıkarımızla ilgili stratejik işbirliğimizi arttırmak için birlikte çalışacağız. Güçlü, istikrarlı ve ekonomik olarak başarılı bir Mısır, bölge ve ABD için yararlı. Mısır hükümetine, barışçıl gösteri hakkının içinde olduğu uluslararası normlar çerçevesinde vatandaşlarına saygılı, büyüme ve gelişimi sağlayan bir ekonominin sürdürüldüğü demokrasiye geçiş için çağrımızı sürdüreceğiz."
-ABD-İslam Dünyası Forumu
Merkezi ABD'de bulunan Brookings düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen ABD-İslam Dünyası Forumu, bu yıl "İslam ve Kapsayıcılık" temasıyla düzenleniyor.
Daha önceki yıllarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski ABD Başkanı Bill Clinton, eski CIA Başkanı David Patreus gibi bir uluslararası birçok kişiyi ağırlayan forumun bu yılki açılışında Patterson'un yanı sıra Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Keita birer konuşma yaptı.
Forum gün içinde Beyaz Saray Ortadoğu ve Kuzey Afrika Özel Yardımcısı Philip Gordon'un da konuşmacı olarak katılacağı, "ABD'nin Ortadoğu'daki Geleceği" başlıklı oturumla devam etti.
Eski Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib, Suriye Ulusal Konseyi üyesi Ali Mansur'un da aralarında bulunduğu siyasetçi, akademisyen, aktivist ve din adamlarının katılımıyla Suriye, Filistin ve dini çeşitliliğin korunması gibi konularda panellerin düzenleneceği Forum, 11 Haziran çarşamba gününe kadar devam edecek. - Doha