Haberler

Katalonya'daki Franco Döneminin Anıtı Referandumla Yerinde Kaldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'nın doğusundaki Katalonya bölgesindeki Ebro Nehri üzerinde bulunan ve diktatör Franco döneminden kalan anıtın mevcut şekilde muhafaza edilmesine referandumla karar verildi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya bölgesindeki Ebro Nehri üzerinde bulunan ve diktatör Franco döneminden kalan anıtın mevcut şekilde muhafaza edilmesine referandumla karar verildi.

İspanya'nın iç savaş döneminde (1936-1938) çıkan Ebro Savaşı'nın anısına 1966 yılında diktatör Francisco Franco tarafından Ebro Nehri'nin üzerine konulan anıtın kaldırılıp kaldırılmaması için 33 bin nüfuslu Tortosa beldesi halkı 28 Mayıs Cumartesi günü referanduma gitti. 16 yaşın üzerindeki tüm belde halkının oy kullanma hakkı olduğu referandumda yüzde 68 "evet kalsın", yüzde 31 de "hayır, kaldırılsın" sonucu çıktı.

Katalonya bölgesinde diktatör Franco döneminden kalan en büyük anıt olarak bilinen söz konusu anıt, "yıldız tarafından korunan bir İspanyol askerini" sembolize ediyor. 45 metre uzunluğundaki demirden yapılmış anıtın üzerinde haç, yıldız ve kartal sembolleri bulunuyor.

Bu arada Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere öncülük eden Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) partisinden olan Tortosa Belediye Başkanı Ferran Bel, katılımın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden daha fazla olduğunu ve 8 bin 500 kişinin oy kullandığını belirterek "Bu ne ideolojik ne de siyasi bir konudur. Referandumdan çıkan sonucun ardından farklılığa saygı gösterilmelidir." dedi.

Tortosa'nın "Francocu şehir" suçlamalarına maruz kalmasının doğru olmadığını vurgulayan Bel, referandumdan 2 gün önce toplanan Belediye Meclisi'nin, 1964 yılında diktatör Franco'ya tanınan "onursal ve fahri hemşehrilik" unvanını iptal etme kararı aldığını hatırlattı.

İspanya'da dönemin sosyalist hükümetinin çabalarıyla Ekim 2007'de İspanyol Meclisi'nde kabul edilen "Tarihi Bellek Yasası" ile İspanya İç Savaşı ve diktatör Franco döneminden kalma ülkedeki tüm sembollerin kaldırılması kararı alınmıştı. Ancak bu süreç çok yavaş ilerleyip, belediyelerin inisiyatifine bırakılırken, halen İspanya'daki 175 yerleşim yerinde 300'den fazla diktatör Franco ve onun dönemiyle bağlantılı sokak isimleri bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title