Katalonya Başkanı Referandum İçin Diyalogda Israrcı
İspanya ile Katalonya arasındaki bağımsızlık geriliminde taraflar geri adım atmıyor.
İspanya ile Katalonya arasındaki bağımsızlık geriliminde taraflar geri adım atmıyor. Ancak Katalonya Özerk Yönetimi başkanı Carles Puigdemont, referandumda ve sorunun diyalogla çözülmesinde ısrarcı. Puigdemont, Mariano Rajoy'un tavrını ve sert sözlerini eleştirerek referandumun bu yolla durdurulamayacağını söyledi. İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, dün merkezi hükümetin bağımsızlık referandumuna izin vermemesi halinde Katalonya'nın hemen bağımsızlığını ilan edeceğini iddia etmişti.
Başkent Madrid'de Cibeles Sarayı olarak bilinen belediye binasındaki "Katalonya için referandum" toplantısında konuşan Puigdemont, referandum konusunda kendisiyle anlaşabilmesi için Rajoy'dan "devlet duygusunu" hissetmesini istedi. Başkan, El Pais'in bağımsızlık iddiaları hakkında konuşmamayı tercih ederek referandum konusunu tartışabilmek için diyalogda ısrar etti. Eğer istenirse müzakere edilebileceğini ve bunun "önyargılar ve hakaretler olmadan" da yapılabileceğini belirten Puigdemont, bağımsızlık iddiaları karşısındaki Rajoy'un sert tavrına atıf yaparak "İspanyol devleti demokrasiyi böyle engellemek için bu kadar güce sahip değil" diye konuştu.
Puigdemont'un dış işleri danışmanı Raül Romeva da başbakan Rajoy'un muhalefetine rağmen referandum olasılığının bulunduğunu belirtti ve bunun bir "devlet operasyonu" ile halledilebilecek olan "siyasi irade" meselesi olduğunun altını çizdi.
Toplantıya sadece Podemos (Yapabiliriz) Partisi genel sekreteri Pablo Iglesias katılırken koalisyon hükümetinin büyük ortağı Halk Partisi, yeni lider seçen sosyal demokrat İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) temsilci göndermedi.
Bağımsızlık iddiaları
El Pais, dün merkezi hükümetin bağımsızlık referandumuna izin vermemesi halinde Katalonya'nın hemen bağımsızlığını ilan edeceğini iddia etmişti. Gazetenin iddiasına göre Katalonya Hükümeti, İspanya'dan ayrılma süreci için bütün mekanizmaları hazırmıştı ve bu sürecin "ayrılma yasası" ile atlatılması planlanıyordu. Şimdiye dek gizlenen yasa tasarısının, bağımsızlığın tamamlanmasının planlandığı iki aylık süre içinde Katalonya Parlamenter Cumhuriyeti'nin kurulmasına öncülük edecek geçici Katalonya Anayasası'nın nasıl çalışacağına odaklandığı ifade edilmişti.
İddialar üzerine bir basın toplantısı düzenleyen İspanya başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın hemen bağımsızlığını ilan edebilmek için gizlice hazırladığı yasal mekanizmaların "Hukukun üstünlüğünün tasfiyesi" olduğunu savunmuş ve bu "saçma ve yasal hezeyanı" kabul etmeyeceklerini söylemişti.
Merkezi hükümet, İspanya yasalarının bölgesel bir referandumun yapılmasına izin vermediği gerekçesiyle bağımsızlık referandumunu defalarca kesin bir dille reddetmişti. - Madrid