Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Katalanların bağımsızlık referandumuna izin çıkmadı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'da Katalanların bağımsızlık için referanduma gitme planı Madrid'den döndü.

İspanya'da Katalanların bağımsızlık için referanduma gitme planı Madrid'den döndü. Merkezi hükümet, bağımsızlık referandumuna izin verilmeyeceğini açıkladı. İspanya'da merkezi hükümet Katalonya özerk bölgesinin bağımsızlık referandumu düzenleme girişimini geri çevirdi. Maliye Bakanı María Jesus Montero Çarşamba günü Madrid'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Başbakan (Pedro) Sanchez'in yönetimi altında, Katalonya'da kendi kaderini tayin etme konusunda bir referandum yapılmayacak" dedi. Bakan, Katalonya Bölgesi Başbakanı Pere Aragones'in anayasaya uyması gerektiğini vurguladı.

Aragonès Salı günü Katalonya özerk hükümetinin başkenti Barselona'da yaptığı açıklamada, "Katalanların temel sorununu çözmek için" toplumun çeşitli kesimleriyle istişare edilerek bir öneri hazırlanacağını ve en geç 2024 yılı başına kadar Madrid'e sunulacağını duyurmuştu. Katalanlar, 1995 yılında Kanada'nın Quebec eyaletindeki gibi bir referandum yapılmasını talep ediyor. Aragonès, "Katalonya'daki çıkmazdan kimsenin memnun olmadığını" ve "görüş ayrılığının devam ettiğini" dile getirdi. Ancak Katalan hükümetinin referandum planı sadece Madrid'in değil, Katalonya'daki bağımsızlık yanlılarının da eleştirilerine hedef oldu.

Aragonès'in sol eğilimli ERC partisinin aksine, liberal-muhafazakar JuntsXCat gibi diğer ayrılıkçılar, Madrid'in referandum onayı olmadan da Katalonya'nın bağımsızlığının kazanılabileceğini savunuyor.

İspanya'nın kuzeydoğusunda ekonomik olarak güçlü bir bölge olan Katalonya, 2017 yılında yasal olmayan bir bağımsızlık referandumu yapmış, referandum sonucunda İspanya'dan ayrılma kararı çıkmıştı. Bunun üzerine merkezi hükümet bölgeye kayyum atamıştı.

Hükümetin diğer üyeleri ile birlikte yurt dışına kaçan dönemin bölgesel başbakanı Carles Puigdemont, hala Belçika'da yaşıyor. Ülkeyi terk etmeyen ayrılıkçılar ise 13 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmıştı, ancak söz konusu kişilerin tamamı daha sonra beraat etti.

dpa / TY,ET

DW Türkçe'ye nasıl engelsiz ulaşabilirim?

Kaynak: Deutsche Welle / Güncel
title