Haberler

Karton Toplayarak Hayatlarını Kazanıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ekmek parası utanacak bir yanı yok" diyerek eşiyle birlikte 20 yıldır hurda karton toplayan Ali Toker, her gün 12 saatini sokaklarda çalışarak geçiriyor.

AYTUĞ CAN SENCAR - "Ekmek parası utanacak bir yanı yok" diyerek eşiyle birlikte 20 yıldır hurda karton toplayan Ali Toker, her gün 12 saatini sokaklarda çalışarak geçiriyor.

İlkokulu bitirdikten sonra çobanlık ve inşaat işçiliği yapan, evlendikten sonrada hayatın yükünü eşiyle omuzlayan 54 yaşındaki hurda karton toplayıcısı Ali Toker, AA muhabirine hayatını anlattı.

Toker, eşiyle günde yaklaşık 800 kilo karton topladıklarını ve kilosunu 20 kuruştan geri dönüşüm fabrikasına satarak ekmek parasını çıkardıklarını söyledi.

Hurda karton toplama işine evlendikten sonra başladığını ve bu işten kazandıkları para ile bir yuva kurduklarını ifade eden Toker, şunları söyledi:

"Bu işe başlamadan önce inşaatta çalışıyordum. İnşaat işinde yazın doyarsın, kışın aç kalırsın. Evlendikten sonra karton toplama işine başladım. Sabah inşaata gidiyor, akşam karton toplamaya çıkıyordum. Bir süre sonra inşaat işini bıraktım ve eşimle sırt sırta verdik, o günden sonra beraber hayat mücadelesi vermeye başladık. Yaklaşık 20 yıldır hurda karton toplama işini yapıyoruz. Evimi bu işten kazandığım para ile geçindiriyorum."

Başta utanıyordum, şimdi gurur duyuyorum"

Günde 12 saat çalışmaktan yorulmadığını belirten Toker, kimseye muhtaç olmadan, güçleri yettiğince çalışmak istediğini dile getirdi.

Toker, yaptıkları işten aynı zamanda gurur duyduğunu ifade ederek, "Bu işe başlarken biraz çekindim ve utandım ancak zamanla yaptığım işin değerini anladım. Bu iş, ekmek parası, utanacak bir yanı yok. Doğaya ve insanlığa bir katkımın olduğunu bilerek 20 yıldır karton topluyorum. Geri dönüşüme kazandırdığım her karton, belki de bir ağacın yok olmasını engelliyor." diye konuştu.

Yaptıkları işten dolayı insanların "sen çöp toplayan birisin" gibi küçümseyici tutumlarıyla karşılaştığını anlatan Toker, oysa yaptıkları işi önemli gördüğünü ve bu nedenle küçümsenecek bir yanı olmadığını söyledi.

Toker, doğanın korunması için yaptıkları işin öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ben kendi işimin hamalıyım, çalışırsam karnım doyar, çalışmazsam aç kalırım. Benim için karton bir servettir. Biz bu işi severek yapıyoruz. Geri dönüşümle ağaçların yok olmasını engelliyoruz. Biz kartonla hayatımızı kazandık. Bence ağaçların kesilmemesi için en büyük desteği bizler sağlıyoruz. Devlet büyüklerimiz benim gibi sokaklarda hurda toplayan, karton toplayan kişilere sahip çıksın çünkü bizim yaptığımız işin önemi büyük."

Eşi Şinay Toker ise bir kadının bu işi yapmasının kolay olmadığını belirterek, "Günde 12 saate yakın sokaklarda dolaşıyoruz. İş sadece sokakta bitmiyor, evde beni bekleyen bir sürü iş oluyor. Eşime gücüm yettiği kadar destek oluyorum. İki çocuğumuz okuyor. Birini evlendirdik. Bu zamana kadar çocuklarımız için çalıştık. Ne kadar zor olsa da gücümüzün yettiği yere kadar çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title