Kartepe Balı Markalaşıyor
Kartepeli üreticiler bir araya gelerek birlik kurma yolunda adım atma kararı da aldılar.
Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık öncülüğünde ilçede arıcılık ve bal üreticiliği ile uğraşan arı ve bal üreticileri il ve ilçe protokolü ile bir araya gelerek Kartepe'de üretilen balın markalaşması için ilk adımı attılar. Serender Park'ta gerçekleşen toplantıda Kartepeli üreticiler bir araya gelerek birlik kurma yolunda adım atma kararı da aldılar.
Kartepe'nin eteklerinde eşsiz doğa güzelliklerine sahip Kartepe İlçesi'nde arıcılık ve bal üreticiliğinin geliştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar durmaksızın devam ediyor. Yeşilin her tonuna sahip olan ve doğal bitki örtüsü ile arıcılığın ve bal üreticiliğinde de söz sahibi olmak isteyen Kartepe üreticiler ürettikleri balın markalaşması yönünde il ve ilçe protokolü de Serender Park'ta bir araya geldi.
Birbirinden değerli yaylaları ve bine yakın farklı çiçek türleri olması nedeniyle arıcılığında gelişime açık olduğu Kartepe'de, Kartepe Bal'ının marka olabilmesi yönündeki çalışmalara Belediye Başkanı Şükrü Karabalık da öncülük etmekte. Kartepeli bal üreticileri ballarına akademik desteği de Düzce Üniversitesi'nden gördü. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Yard. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu tarafından balın analizi yapıldı. Yüzde 100 kaliteli bulunan saflığı ve doğallığı belgelenen analiz sonuçları ardından balın patentinin alınması yönünde çalışma ile markalaşması hedeflenmekte.
Arı yöneticilerinin daha da eğitimini sağlamak ve Kartepe'de üretilen balı marka haline getirmek için Serender park'ta gerçekleşen toplantıda Vali yardımcıları Mustafa Pekdemir ve Mustafa Ünlüsoy, Kaymakam Mustafa Ünaldı, Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, İl Tarım Müdürü Abdullah Öztürk, İlçe Tarım Müdürü Ayhan Kan, Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcıları Zafer Arat ve Hüseyin Bülbül, eski Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu ve Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu ile ilçedeki üreticiler bir araya geldi.
Kartepe Çepni Mahalle Muhtarı Hayri Turoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Arı yetiştiriciliği ve bal üretimi konusunda bilgi alışverişinin yapıldığı toplantı sonrası konuşan Arı yetiştiricisi Selahattin Satır, "Kartepe bölgesinde 200'ün üzerinde üretici ve 7-8 bine yakın kovan var. Eşsiz doğaya sahip Kartepe bir cennet konumunda. Kestane, ıhlamur, yabangülü ve çiçek balları ile tamamen doğal konumda. Bizde Kartepe Bal'ı ismini tescillendirmek marka haline getirmek için kent protokolü ile birlikte hareket etmek için bir araya geldik. Bunun için önce Kartepe Bal Üreticileri Birliğini kurmayı hedefliyoruz" dedi.