Karşıyaka'da İnsan Hakları ve Gazetecilik Paneli
Karşıyaka Belediyesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği 'İnsan Hakları ve Günümüzde Gazetecilik Paneli'nde gazetecileri bir araya getirdi.
İzmir'de, Karşıyaka Belediyesi tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen 'İnsan Hakları ve Günümüzde Gazetecilik Paneli' gazetecileri bir araya getirdi. Panelde konuşan Gazeteci- Yazar Nedim Şener, "Karanlık bir dönemin içindeyiz ama aynı zamanda aydınlığa en yakın dönemdeyiz" dedi.
Karşıyaka Belediyesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü bir panelle kutladı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile düzenlenen panele, Gazeteci- Yazar Nedim Şener, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Doğan Haber Ajansı Tunceli Muhabiri Ferit Demir ve İzmirli gazeteciler Gönül Soyoğul ile Halil Hüner konuşmacı olarak katıldı. Karşıyaka Nikah Sarayı'ndaki paneli binin üzerinde Karşıyakalı izledi. Panelde, gazeteciliğin günümüzde geldiği nokta ve habercilikte ele alınan 'insan hakları' konusu tartışıldı. Doğuda ve batıda gazetecilik olgusu ve habere bakış noktaları ele alındı.
"AYDINLIĞA ÇOK YAKINIZ"
Gazetecilerin, giderek zorlaşan şartlarda çalıştıklarını belirten Gazeteci- Yazar Nedim Şener, "Günümüzde gazetecilik olgusu, aslında Osmanlı'nın son döneminde yaşananlarla paralel ilerliyor. Basına uygulanan sansür de buna iyi bir örnektir. Zor şartlarda gazetecilik yapıyoruz ve artık sonuna doğru geliyoruz. Bu şartlarda gazetecilik yapmak oldukça zor. Asıl amaçlanan, toplumun bilgi alma hakkını kısıtlamaktır. Bu tür dönemler karanlık dönemler ama bence aydınlığa en yakın olduğumuz dönemlerdir" diye konuştu.
"DARBE ZAMANI BİLE BÖYLE DEĞİLDİ"
Panelin açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise "Kişisel hak ve özgürlüklerimiz, özel yaşam alanımız, mahremimiz, çoğulculuk, katılımcılık çabalarımız ne yazık ki tehdit altında ve yok edilmek üzere. İfade özgürlüğü, basın haklarında gelinen içler acısı durumu, üzülerek söylüyorum ki darbe zamanlarında bile yaşamadı bu ülke. Halkın haber alma hakkının kısıtlanması kabul edilebilecek bir şey değildir" dedi.
PANELİ 'OSMANLICA' AÇTI
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Atilla Sertel, konuşmasına Osmanlıca, "Dünya İnsan Hakları Gününüz kutlu olsun" diyerek başladı. Türkiye'nin insan hakları karnesinin zayıf olduğunu belirten Sertel, "Osmanlıcayı öğreniriz ama bunu savunanlar da insan haklarını öğrenmeliler. Biz bütün insanların kardeşçe ve özgürce yaşamasını istiyoruz. Bunu geri çeviremezler. Türkiye'nin insan hakları karnesi kırıktır. Kimsenin artık özgürce yaşamdan söz etmesi, kendisini güvende hissetmesi söz konusu değil. Bu kara bir tablo ve mutlaka değiştireceğiz. Bu yaşananlar, cunta döneminde yaşananlardan daha kötü. Bunlar düşünen insanları sevmiyor" dedi.
Doğan Haber Ajansı Tunceli Muhabiri Ferit Demir de doğuda, doğru gazeteciliğin ve insan haklarının hangi şartlar altında sağlandığını anlattı.
Gazeteci-Yazar Gönül Soyoğul da, "Doğru haber verme, bilgilendirme halkın temel hakkıdır" dedi. Bir diğer konuşmacı gazeteci Halil Hüner ise Türkiye'deki insan hakları ihlallerinden örnekler verdi. - İzmir