Kars Belediye Başkanını Almaya Giden Darbecilerin Yargılanması
Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve görevden el çektirmek amacıyla Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın evine gittikleri iddiasıyla 24'ü tutuklu 27 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve görevden el çektirmek amacıyla Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'nın evine gittikleri iddiasıyla 24'ü tutuklu 27 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.
Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada meslekten ihraç edilen tutuklu sanıklar eski Yu¨zbas¸ı Sedat Kılınç, Üstegˆmen Zafer Akar, tegˆmenler Emre Koca, Furkan Şöhret ve Şuayip Çıtlak, astsubaylar Kadir Demirkaya, Ömer Bulut ve Uğur Koç uzman çavuşlar Adem Ali Kara, Ahmet Kök, Ali Çelik, Ali Yeşilot, Emre Ayan, Erhan Çoşkun, Ferhat Şahin, İsmail Taşkın, Muhammet Çakmak, Serdal Bağcılar, Tümer Işık, Yunus Şeker ve Tanju Bağcı, eski Kars Belediyesi S¸ehitlik bekçisi Murat Bekdemiroğlu ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Uzman Çavuş Galip Moroğlu, Astsubay Erdem Yavuz ile Üsteğmen Seyhan Doğan hazır bulundu.
Eski Yüzbaşı Samet Çolak ve Üsteğmen Eray Çetin, tutuklu bulundukları Van T Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆı Komuta Destek Taburu Kes¸if Bo¨lu¨gˆu¨nden eski Tegˆmen Şuayip Çıtlak savunmasında, bo¨lük komutanı Sedat Kılınc¸'ın kendisini telefonla aradığını mesaiye gelmesi gerektiğini söylediğini bunun üzerine kışlaya gittiğini anlattı.
Kışlaya geldiğinde bölük komutanlarının diğer bölük komutanlarıyla toplantı halinde olduğunu öğrendiğini aktaran Çıtlak, şunları söyledi:
"Komutanımız toplantından çıktığında terör saldırısının olduğunu ve güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini söyledi. Güvenlik önlemi almamız için hazırlık yaptık. Bu esnada Kadir bas¸c¸avus¸a mu¨himmat alması ic¸in talimat verdi. Daha sonra biz garaja gittik, arac¸ları hazırlayarak yola c¸ıkarttık. Kadir bas¸c¸avus¸ mu¨himmat olarak G-3 mermilerini getirerek arac¸lara yu¨kledi ve şarjörlere 20 mermi basmamızı iletti. Biz de bunun u¨zerine bu emri yerine getirdik. Arac¸lar hazırlandıktan sonra Sedat Kılınc¸ bize go¨revin Kazım Karabekir Kıs¸lası'nı korumak oldugˆunu so¨yledi. Kıs¸ladan c¸ıkarak s¸ehir merkezine, kıs¸lanın o¨nu¨ne dogˆru hareket ettik. Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨nu¨n yakınlarında kalabalık bir halk kitlesi go¨rdu¨k. Halk bizim o¨nu¨mu¨zu¨ kesti, Sedat Kılınc¸ halkın o¨nu¨mu¨zu¨ kestigˆini go¨ru¨nce geriye c¸ıkmamız talimatını verdi. Ben de emri yerine getirdim, sonra Kazım Karabekir Kıs¸lası'na dogˆru hakaret ettik."
"Vatandaşlar bizim üzerimize yürümeye başladı"
Çıtlak, sözlerine şöyle devam etti:
"Halk bize gelip 'sokağa çıkma yasağı mı var' dedi, ben de ne olduğunu bilmediğimi söyledim. Daha sonra bulunduğumuz yere doğru bir tank geldi. Vatandaşlar tankın üzerine çıkmaya çalışıyordu, bu sırada bir asker ateş etti. Tank daha sonra buradan hareket etti. Vatandaşlar sonra bizim üzerimize yürüyerek, 'asker kışlaya' şeklinde slogan atmaya başladı. Daha sonra sivil polisler yanımıza geldi, bölük komutanının otelde olduğunu söyledi. Ben de otele gittim. Buradaki görevliler bizi üst kata çıkarttı. Burada beklemeye başladık. Polisler buradan bizi alıp karakola götürdü, gözaltına alındık."
Sanık eski Astsubay Kadir Demirkaya da Muhabere Tegˆmen S¸uayip C¸ıtlak'ın kendisini telefonla arayarak alarmın verildiğini ve kıs¸laya c¸ıkması gerektiğini söylediğini dile getirdi.
Kışlaya gittiğinde tabur no¨betc¸i subayı ve no¨betc¸i ru¨tbeli personelin içtima alanında toplandığını gördüğünü ifade eden Demirkaya, "Ben de u¨niformamı giydim ve birligˆimizin bas¸ına gec¸tim. Bölük Komutanı Sedat Kılınç ile ayak üstü Fransa'daki terör olayından bahsediliyordu. Terör olaylarının farklı boyutlara geldiğini konuştuk. I·çtima alanında bekledik, kimsenin u¨zerinde silah ve mu¨himmat yoktu. Bir mu¨ddet sonra Yüzbaşı Sedat Kılınç yanımıza geldi. Kazım Karabekir Kıs¸lası'na tero¨r saldırısı duyumu oldugˆunu, tugayın emniyetine gidecegˆimiz emrini aldıgˆını ve bunun ic¸in 4 adet ZPT aracının hazırlayacagˆımızı so¨yledi. Personel arac¸ları konvoy haline sokmak ic¸in arac¸ları taburun giris¸ kısmına dogˆru go¨tu¨rdu¨." savunmasını yaptı.
Demirkaya, kendisinin de personelin hu¨cum yelegˆine konulacak s¸arjo¨ru¨ ayarlamak ic¸in depoya indiğini öne sürerek, "Şarjörleri hazırlamaya başladım, hic¸bir personel s¸arjo¨r almaya gelmedi. Bunun u¨zerine depoyu kilitledim ve silahlık no¨betc¸isini personeli c¸agˆırmaya go¨nderdim. 5-6 dakika gec¸ti ancak hic¸bir personel gelmedi. Bu defa kendim yukarıya ic¸tima alanına c¸ıktım. Bir er kos¸arak yanıma geldi, 'bo¨lu¨k komutanının hic¸bir s¸ey almadan c¸ıkacagˆımızı, gec¸ kaldıgˆımızı so¨ylediğini' belirtti. Ben de son anda hareket etmeye hazırlanan araca bindim." diye konuştu.
Güvenlik önlemi almak amacıyla kışladan çıktıklarını ileri süren Demirkaya, bu sırada hiçbir vatandaşla münakaşaya girmediğini iddia etti.
Mahkeme heyeti, bazı sanık savunmalarının ardından, diğer sanık savunmalarının uzun süreceğini değerlendirerek duruşmanın yarına ertelenmesine karar verdi.