Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi "laparoskopik cerrahi" ile önemli ameliyata imza attı
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, dünyada nadir görülen böbrek anomalisinin ilk kez "laparoskopik (kapalı) cerrahi" ile tedavi edildiği bildirildi.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, dünyada nadir görülen böbrek anomalisinin ilk kez "laparoskopik (kapalı) cerrahi" ile tedavi edildiği bildirildi.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, karın ağrısı ve idrarda kan görülmesi şikayetiyle hastaneye başvuran bir hastada, sağ böbreğin çok nadir görülen şekilde karnın alt kısmında, bağırsaklarının arkasında olduğu ve üzerinde bir tümör de bulunduğu tespit edildi.
Hasta, Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Tevfik Aktoz, Doç. Dr. Hakan Akdere ve araştırma görevlileri Dr. Mehmet Gürkan Arıkan ile Dr. Atınç Tozsin'den oluşan cerrahi ekip tarafından ameliyata alındı.
Cerrahi ekip, literatürde nadir görülen bir vakaya uyguladıkları laparoskopik cerrahiyle dünya çapında bir başarı elde etti.
Dünyada ikinci kez karşılaşılan ve normalde açık cerrahi yöntemi uygulanarak gerçekleştirilen operasyon, laparoskobik cerrahiyle yapılarak tıp literatürüne girdi.
"Dünyada ikinci Türkiye'de ise ilk kez böyle bir vaka ile karşılaşıldı"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Akdere, başarıyla sonuçlanan operasyonun, "dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığını" belirtti.
Literatürde, benzer bir vaka ile 2018 yılında Japonya'da karşılaşıldığını ve oradaki ameliyatın açık tekniklerle yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Akdere, şunları kaydetti:
"Dünyada ikinci kez, Türkiye'de ise ilk kez böyle bir vakayla karşılaşıldı. Lumbal böbrekte tümörü olan bir hastayı, kapalı yöntem ile (laparoskopik) böbreği koruyarak, böbrek damarlarını geçici olarak kapatmadan ve sadece tümoral kitleyi çıkararak başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturup 3. gün taburcu ettik.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı olarak, lumbal böbrekte kitlesi olan bir hastayı, dünyada ilk kez laparoskopik cerrahi ile sağlığına kavuşturduk, bu yöntem, bu tür bir vakada ilk kez uygulanan, henüz literatürde yeri olmayan bir başarıdır."
Dünyada nadir olarak görülen bir anomaliye sahip hastaya ilk kez uygulanan ameliyatın tüm detaylarının ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda video sunumlarının yapılması için akademik çalışma başlattıklarını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Akdere, gerçekleştirdikleri işlemin Trakya Üniversitesinin marka değerlerinden "Balkan Medical Journal" dergisinde de olgu sunumu yayını olarak yer alacağını kaydetti.
Tedavisi tamamlanan 70 yaşındaki S.K. da Trakya Üniversitesine başvurana kadar doğuştan tek böbreği olduğunu bildiğini ve iki böbreği olduğunu öğrendiğinde şaşkınlığını gizleyemediğini belirterek, kendisini tedavi eden doktorlara teşekkür etti.