Karlılık Düşüyor, Şirketler Zarar Ediyor
TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen Türkiye ekonomisinin temel sorununa dikkat çekti
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, Türkiye Ekonomisi'nin karlılığın düşmesi nedeniyle ciddi bir krizin eşiğinde olduğunu belirterek; küresel kriz öncesinde yüzde 4,2 olan karlılık oranının yüzde 3,8'e düştüğünü ve bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti. Yücelen, ekonominin savaşçı unsurları olan KOBİ'lerin karlılık anlamında desteklenmesini ve inşaat sektörü gibi nitelikli finansman sağlanmasının karlılığı destekleyebileceğini belirtti.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kullanıma açılan "Girişimci Bilgi Sistemi" verilerini ilk kez kullanarak elde edilen verilerin analiz edildiğini ve ortaya çıkan sonucun piyasada yaşanan karlılık sorununu net bir şekilde gözler önüne serdiğini açıkladı. Türkiye'de ilk kez bu veriler kullanılarak gerçekleştirilen analizin önümüzdeki dönemlerde de sık sık tekrarlanarak geliştirileceğini belirten Yücelen; "TÜGİAD olarak şikayet eden bir yapımız yok; durumu saptıyoruz ve yapılması gereken bir şey varsa naçizane çözüme katkı sağlamak istiyoruz" dedi.
Türkiye Ekonomisinin son dönemlerdeki en önemli sorununun karlılık olduğunun altını çizen Yücelen, pek çok işadamının ekonominin düzeleceği umuduyla zararına iş yaparak sermayeden yediğine dikkat çekerek ; "Bu sürdürülebilir bir durum değil. Biz kimse fahiş karlar etsin demiyoruz; ancak eğer insanlar işlerinden yeterince kar edemezlerse o zaman o dükkan, fabrika, işyeri kapanır. Günün sonunda acı faturayı hepimiz öderiz." dedi. Karlılığın düşük olmasını kan kaybına benzeten Yücelen, "Bir insan belirli bir noktaya kadar kan kaybetmeyi tolore edebilir; ancak ötesi kaçınılmazdır. Bu durumu görerek dikkat çekmek ve çözümüne katkı sağlamak istiyoruz" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Küresel kriz öncesinde işletmelerimizin ortalama karlılığı yüzde 4,2 seviyelerinde idi... Bugün bu oran yüzde 3,84... İnşaat sektörünün ise Türkiye Ekonomisi'nde üretilen toplam kardan aldığı pay 2006 yılında yüzde 5,2 iken bugün bu oran yüzde 50 oranında artarak yüzde 7,5'e çıkmıştır. İnşaat sektörümüzü kutluyoruz; peki bu süre zarfında inşaat sektöründe üretilen evleri alan; işyerlerine yatırım yapan imalat sektörünün karlılığı ne olmuş diye baktığımızda 2006 yılında yüzde 39,3 pay alan imalat sektörünün bu süre zarfında yerinde saydığını ve yüzde 2,5 oranında bir atış sağlayarak yüzde 40,3'e ulaştığını görüyoruz. Bu tablo ister istemez imalat sektöründeki yatırımcılarımız için inşaat sektörünü daha cazip kılmaktadır."
Türkiye ekonomisi içerisinde kapladığı alanı son 8 yılda %30 artıran, Türkiye ekonomisinde yaratılan kardan aldığı payı %50 artıran bir inşaat sektörüne karşılık kar payını yalnızca %2.5 artırabilen ekonomideki büyüklüğü ise bırakın artmayı azalan bir imalat sektörü.
Her iki sektörün karşılaştırmasını yapan Yücelen, imalat sektörünün Türkiye'deki toplam net satıştan yüzde 27 pay alırken 2013 yılında bu oranın yüzde 24,8'e gerilediğini; inşaat sektörünün ise 2006 yılında yüzde 4,1 olan payının yüzde 30 civarında artarak yüzde 5,4'e yükseldiğinin altını çizdi.