Haberler

Karlı Zeminde Eller Cepte Yürünmemeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Necdet Sağlam, karda düşülmesi sonucunda yaşanan çok şiddetli ağrının kırık göstergesi olabileceğini belirterek, "Özelikle ayağın üzerine basılması, damar ve yumuşak dokuya zarar vereceğinden başka sorunlara yol açabilir.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Necdet Sağlam, karda düşülmesi sonucunda yaşanan çok şiddetli ağrının kırık göstergesi olabileceğini belirterek, "Özelikle ayağın üzerine basılması, damar ve yumuşak dokuya zarar vereceğinden başka sorunlara yol açabilir. Böyle bir durumda alınacak en acil tedbir, iki bacağı bir kemer ya da atkı yardımıyla birbirine sabitlemektir" dedi.

Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karlı zeminde yürürken, basılan yerin durumundan emin olunup dikkatli şekilde yürünmesi gerektiğini söyledi.

Her şeyden önemlisinin tedbir almak olduğunu vurgulayan Sağlam, "Kayganlığından emin olunmayan yerlere basmadan önce ayakla o bölgeyi kontrol etmek gerekiyor. Özellikle granit zeminler, ıslakken soğuk havada donmuş olabiliyor. Bu durumda düşmek, çok ciddi sıkıntılara sebep olabiliyor" ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Sağlam, kar yağışının olduğu, zeminin beyaz örtüyle kaplandığı zamanlarda ellerin ceplere konulmadan yürünmesini tavsiye ederek, "Çünkü eller cepte olunca tutunma imkanı kaybolur ve dengenin sağlanmasında zorluk yaşanır. Elimizden destek alabildiğimizde düşmenin şiddetini azaltabiliriz. Yaşlılar ve kemik erimesi hastalığı olanlarda düşerken bütün yükü el bileği aldığı için kırıklar oluşabilir. Özellikle yaşlılarda kalça, boyun ve bel kırıkları da görülebiliyor" diye konuştu.

"Yaşlı vatandaşlar, baston bulundursunlar"

Bu durumlarda aşırı ve bilinçsiz yardımların, kırığı daha sorunlu hale getirebileceğine dikkati çeken Sağlam, şöyle devam etti:

"Karda düştükten sonra yaşanan çok şiddetli ağrı, kırığın göstergesi olabilir. Özelikle ayağın üzerine basılması, damar ve yumuşak dokuya zarar vereceğinden başka sorunlara yol açabilir. Böyle bir durumda alınacak en acil tedbir, iki bacağı bir kemer ya da atkı yardımıyla birbirine sabitlemektir. Bu, kırık bacağın diğeri tarafından desteklenmesini sağlar. Kırık olduğu düşünülen bölgeyi mümkün olduğunca oynatmamak gerekir, daha sonra hastanın tedavisine en yakın sağlık kuruluşunda devam edilmelidir."

Özellikle yaşlıların kar yağışının yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkmamasını tavsiye eden Sağlam, "Çıkarlarsa da yanlarında baston bulundursunlar. Bu, bazen gençlerin bile başvurması gereken bir yöntemdir" dedi.

Doç. Dr. Sağlam, hamilelerin de düşme sonucunda birçok problem yaşayacağına dikkati çekerek, kar yağışının olduğu dönemlerde altı düz ayakkabıların giyilmemesi uyarısında bulundu.

Tabanında geniş yarıklar bulunan ayakkabıların tercih edilmesini öneren Sağlam, don ve buzlanmanın görüldüğü zamanlarda çivili lastik kılıfların da kullanılabileceğini aktardı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close