Karlı Yollar "Hedik"Le Aşılıyor
Muş'ta vatandaşların yaygın kullandığı ve kar ayakkabısı olarak bilinen "hedik", köylülerin kar üzerinde daha rahat hareket edebilmesini sağlıyor.
Muş'ta vatandaşların yaygın kullandığı ve kar ayakkabısı olarak bilinen "hedik", köylülerin kar üzerinde daha rahat hareket edebilmesini sağlıyor.
Yağışın fazla olduğu köylerde vatandaşlar, kar üzerinde batmadan yürüyebilmek için dıştan ayakkabı altına kenetlenen hedikle rahatlıkla yol alabiliyor.
Kent merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Yukarıyongalı köyünde vatandaşlar, günlük yaşamlarında hedik kullanıyor.
Muhtar Alaaddin Yöndem, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların karda batmayan "hedik" sayesinde gitmek istedikleri yerlere ulaşabildiklerini söyledi.
Hedik geleneğinin çok eskilerden bugünlere taşındığını anlatan Yöndem, "Köyümüz yüksek rakımda olduğu için yoğun kar yağıyor. Bu nedenle yaya olarak kırsaldaki bir köye gittiğimizde ulaşımımızı hedikle sağlıyoruz." dedi.
Hayvancılık yaparken de sürekli hedik kullandıklarını anlatan Yöndem, "Hediği genelde köyde ben yapıyorum. Daha önce özel ağaç dallarında yapardık. Şimdi daha hafif ve kar tutmadığı için hortumdan yapıyoruz. Hedikleri avda, yolculukta ve hayvanlarımıza ot verirken kullanıyoruz. Bölgemizde kış uzun ve karlı olduğu için ani bir hasta olduğu zaman hedik yardımıyla hastayı kızakla belli bir noktaya kadar taşıyoruz." diye konuştu.
Köyde 60 yaşındaki Abdürrahim Arslan ise hediği genellikle ava giderken kullandığını anlatarak, "Köyümüz kırsalda olduğu için hemen hemen her evde 2-3 hedik var. Kar kalınlığı 3 metreye ulaşsa bile hediği ayağımıza bağladığımız zaman yürümekte sıkıntı yaşamıyoruz." ifadelerini kullandı.