Haberler
Türkiye'den Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişiyle ilgili yapılan açıklamada Tel Rıfat ve Münbiç'e dikkat çekildi

Sınırın sıfır noktasındaki savaşla ilgili Türkiye'den dikkat çeken açıklama

Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi, İdlib'de stratejik bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtları Halep kent merkezine girdi, İdlib'de stratejik bölgeyi ele geçirdi

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Karkatürler Ortadoğu'yu Anlattı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demirhan Kadıoğlu'nun çizgileri konuşuldu

Karikatürist Demirhan Kadıoğlu'nun TRT Arapça televizyonunda yayınlanan Elvan-ı Seba (Yedi Renk) programı için hazırladığı çizgileri, karikatür meraklılarının beğenisine sunuldu. TYB İstanbul Şubesi'nin bulunduğu Kızlarağası Medresesi'nde açılan sergide, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere dikkat çeken 50 karikatüre yer verildi.

'Ortadoğu ve Arap Baharı' adıyla açılan sergi kapsamında düzenlenen panelde Karikatürist İbrahim Özdabak, Edebiyatçı Selvigül Şahin, gazeteciler Adnan Öksüz, Gökçen Göksal ve Erdal Şimşek de Demirhan Kadıoğlu'nun çizgilerini yorumladılar. Ayrıca karikatürlerin yüklediği anlama dikkat çektiler. 17 Ocak Perşembe gününe kadar sergi ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

Serginin açılışında TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, TRT Anadolu Koordinatörü Osman Gökmen, TRT Arapça Koordinatörü Kamil Kayalı ve Demirhan Kadıoğlu selamlama konuşması yaptılar. Daha sonra Demirhan Kadıoğlu'nu yakından tanıyan gazeteciler ve karikatüristler, Kadıoğlu'nun çizgilere yüklediği anlamı tartıştılar. Panelin moderatörlüğünü Milli Gazete yazarı Adnan Öksüz yaptı.

Karikatürist İbrahim Özdabak, Türkiye'nin gündemine ilişkin karikatür çizen çok sayıda kimse yok. Bana Demirhan'ı sorduklarında '10 parmağında 10 marifet' diyorum."

Gazeteci Mustafa Özcan, "Demirhan'la tanışmamız 20 yılı geçti. 11 yılı aynı çatıda geçti. Daha öncesinde de tanışıklığımız vardı. Yeniasya'da çok sayfalar yaptık. Fotoğraf kullanmak yerine hemen çizerdi. Daha sonra Milli Gazete çatısı altında beraber olduk. Yine TRT Arapça'da da aynı şekilde. Dış politika ile karikatür arasındaki bağa gelirsek, lakin bildiğiniz gibi çizgi önemli. Bazen çizgiler, dergilerdeki yazılardan daha çok anlam ifade ediyor."

Gazeteci Gökçen Göksal, "Mizah, daha çok üniversite öğrencilerini çekmeye yönelik. O kitlenin beğenisini kazanmaya çalışıyorlar. Komiklikle mizahı birbirinden ayırt etmemiz lazım. Karikatür düşündürmelidir. Karikatürleri toplumsal muhalif duruşları açsından değerlendiriyorum. Demirhan Kadıoğlu, kitapların çok fazla okunmadığı, insanların kitaplardan kaçtığı ve paranın öne çıktığı bir dönemde karikatürde ısrar etmiştir. Kadıoğlu, bir ısrarın sonucudur. Cafcaf'ın dışında mizah dergisi bu camiada yok. Niçin yok. Bu sorunun cevabını bulduğunuzda Kadıoğlu'nu daha iyi anlarız. Kadıoğlu'nun karkatürist kimliğinin yanında bir de mizah yönü var. Ortadoğu'da yaşananları karikatürlerle bize yalın bir şekilde sunuyor.

Karikatürist Selvigül şahin, "Çizgi evrensel bir dil. Bu evrensel dili Müslümanlar neden kullanmasın. Demirhan ağabeyi 20 yıldır tanıyorum. O, iyi bir aile babası. Demirhan abi inandıkları uğruna yaptığı işlerle görüşüne sahip çıkan biri. Sanatçı denildiğinde ulaşılması mümkün olmayan kişilerdir. Demirhan Kadığolu'nun fildişi kulesi yoktur."

Gazeteci Erdal Şimşek de Demirhan Kadıoğlu'nun öğrencilerine bazı tavsiyelerde bulundu: "Merak ettiğiniz şeyler sormaktan korkmayın. Karikatür için gözde ve sözde zirve olmalısınız. Düşünceleriniz çizgiye aktarmak için sorun."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title