Haberler

"Kariyerimin Kontrolü Bende"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim ilaç toplum gönüllüleri, gençlere kariyer yolunda ışık tutmaya devam ediyor.

"Kariyerimin Kontrolü Bende" Deme Sırası Elazığ Fırat Üniversitesi'nde…

Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu tarafından beş yıldır aralıksız yürütülen "Kariyerimin Kontrolü Bende" Kişisel Gelişim Kongresi, 17 – 20 Aralık tarihlerinde Elazığ Fırat Üniversitesi'nde gençlerle buluştu.

Türkiye'nin alanında başarılı, araştırmacı ve profesyonel gönüllü eğitmenlerini bir araya getiren "Kariyerimin Kontrolü Bende" Kişisel Gelişim Kongresi süresince; gençlere rol model olabilmek ve onları kariyerlerinde bir adım öne geçirebilmek amacıyla tam günlük sertifikalı eğitimler veriliyor.

Bilim İlaç'ın desteğiyle; bireysel yetkinliklerini, zamanını, emeğini, tecrübesini, entellektüel sermayesini; "Çözümün bir parçası olmak" üzere ihtiyacı olan kişilerle paylaşan gönüllü çalışanların oluşturduğu Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu'nun beş yıldır kesintisiz sürdürdüğü "Kariyerimin Kontrolü Bende" Kişisel Gelişim Kongresi, mezun olmaya hazırlanan üniversite öğrencilerine ihtiyaç duydukları kariyer ve gelişim fırsatını sunmayı amaçlıyor. Bu yıl Elazığ'da Fırat Üniversitesi öğrencileri ile buluşacak proje kapsamında Türkiye'nin alanında başarılı, araştırmacı ve profesyonel gönüllü eğitmenleri; gençlere rol model olabilmek ve onları kariyerlerinde bir adım öne geçirebilmek amacıyla 4 gün süresince sertifikalı eğitimler verdi.

17 Aralık Pazartesi günü Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen açılış töreniyle başlayan kongrede tanınmış tiyatro sanatçısı Volkan Severcan da gençlerle buluştu.

Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu'nun 21 farklı eğitim ve 49 oturum ile Türkiye'deki en büyük kişisel gelişim kongresi olma özelliğini taşıyan "Kariyerimin Kontrolü Bende" projesi, hem özel sektör hem kamunun odağında yer alan Türkiye'nin doğusu ve batısı arasındaki eğitimde, fırsat eşitsizliğinin giderilmesini amaçlıyor. Özellikle Anadolu üniversitelerindeki öğrencilere kariyer planlamalarında destek olmayı, rol model yaratabilmeyi, bilgi ve becerilerini geliştirmeyi, vizyon oluşturmalarına yardımcı olmayı ve kariyerlerine bir adım önde başlamalarını sağlamayı hedefleyen proje, genç işsizliğinin %17'lerde olduğu ülkemizde, gençlerin istihdama yeteri kadar katılamama sorununa yönelik çözümler sunuyor.

Ana sponsorluğunu Bilim İlaç'ın yaptığı "Kariyerimin Kontrolü Bende" kişisel gelişim kongresi tamamen gönüllülük ilkesiyle hayata geçiyor. Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri'nden oluşan koordinasyon ekibi, tüm profesyonel eğitmenler, görev alan öğretim görevlileri ve üniversite yetkilileri, asistan öğrenciler ve lojistik destek sağlayan tüm şirketler projeye gönüllü olarak destek veriyor.

Konuyla ilgili görüşlerini belirten Bilim İlaç İnsan Kaynakları Direktörü Aykut Bora, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği'nin geçen yıl beşincisini düzenlediği ve Türkiye'nin gönüllülük alanında en aktif şirketlerinin projelerinin yarıştığı Gönülden Ödüller 2011'de "En Yaratıcı Gönüllülük Projesi" kategorisinde ödüle layık görüldüklerini de belirterek; "Bu yıl beşincisini Fırat Üniversitesi'nde gerçekleştirdiğimiz Kariyerimin Kontrolü Bende Kişisel Gelişim Kongresi; profesyonel iş hayatında başarının anahtarı olarak belirlenmiş liderlik, ekip çalışması, etkin sunum gibi becerileri daha üniversitedeyken kazansaydık kariyerimize bir adım önde başlardık…" düşüncesiyle hayata geçti. Tamamen gönüllülük temelinde uygulanan projenin her ayrıntısında gönüllülük ile fark yaratmış çözümler yer alıyor" dedi. Her fakülteden her bölümden kişisel gelişimine önem veren 3. ve 4. sınıf öğrencilerine yüzde 100 eğitim ve gelişim imkanı sağlamayı amaçladıklarını belirten Bora; "İlk kez bir şirketin gönüllülerinin gerçekleştirdiği bir sosyal sorumluluk projesine Türkiye'de alanında lider özel şirketler katkı sağlıyor." şeklinde konuştu. Aykut Bora; "Ülkemizde batıdan doğuya gidildikçe eğitimde ve istihdamda fırsat eşitliğinin bozulduğunu verilerle görebiliyoruz. Bundan sonraki amacımız kişisel gelişimlerine katkıda bulunduğumuz gençlerimiz sayesinde genç işsizlerin istihdamını artırmak ve doğudaki toplumsal bilinç düzeyini yükselterek yatırımların artmasına vesile olmak" dedi.

HER YIL DAHA ÇOK ÖĞRENCİYE ERİŞİM, HER YIL DAHA ÇOK EĞİTİM

2008 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 60 öğrenciyle pilot olarak başlanılan proje, gönüllü sayılarının artması ile 2009'da Erzurum Atatürk ve 2010'da Kayseri Erciyes üniversitelerinde 3 günlük ve 300'er kişilik, 2011 yılında ise daha da geliştirilerek Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde 4 günlük yaklaşık 1.600 öğrenci katılımlı bir kongreye dönüştürüldü 5. yılında 4 günlük bir program olarak devam eden ve bu yıl Yenibiriş.com'un iletişim desteği verdiği kongreye 3. ve 4. sınıf öğrencileri başvuru yaparak katılabilecekler.

Öğrenciler, "Kariyerimin Kontrolü Bende" kişisel gelişim kongresi sayesinde; kariyer seçenekleri ve başarıya giden yol haritaları hakkında önemli bilgiler ediniyor; kongreye katıldıkları için alacakları sertifikayı özgeçmişlerine ekleme şansına da sahip olabiliyor. Ayrıca başvuruda bulunan öğrenciler arasından seçilenler, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği'ne üye, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinde özel bir staj fırsatı da yakalayabilecekler.

Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri (BİTG) Hakkında

2005 yılında; bireysel yetkinliklerini, zamanını, emeğini ve tecrübesini, entelektüel sermayesini; "Çözümün bir parçası olmak için..." ihtiyacı olan kişilerle paylaşan gönüllü çalışanların oluşturduğu BİTG platformu; 2012 yılı itibariyle 1.051 aktif üyesi ile Türkiye'nin 11 ilinde, 20 ekip ile faaliyet gösteriyor. Gönüllüler, her yıl projeler hazırlıyor ve ekip liderlerinden oluşan üst kurulda kabul görenleri, Bilim İlaç çalışanlarının paydaşlarının ve ailelerinin de gönüllü desteğini alarak uygulanıyor. Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri Platformu'nda gönüllüler mesai saatleri içinde haftada iki saat gönüllü çalışmalarda yer alabiliyorlar. Bugüne kadar BİTG tarafından 9 farklı proje dahilinde 248 faaliyet gerçekleştirildi. 29.413 saat gönüllü çalışma ile 43.000'i aşkın çocuk ve gence ulaşıldı.

Platformun Türkiye geneline yaygınlaştırdığı dokuz projesi bulunuyor:

Engelleri Kaldırın "Alternatif Kamp Projesi"

2005 yılından beri yürüttüğümüz Engelleri Kaldırın projesi ile engelli çocuk ve gençlerin, her türlü ihtiyaçlarının gönüllüler tarafından karşılandığı etkinlikler organize ediyoruz.

Her yıl düzenli olarak uygulanmakta olan Alternatif Kamp'ta ise orta düzey yönetici adaylarımız görev yaparak, engelli misafirlerin hayatlarının en güzel tatilini yaşamalarını sağlıyor. Bu dört yıldızlı tatil köyünün her türlü hizmeti, gönüllüler tarafından karşılanıyor. Gönüllüler, bu yolla kendi içlerindeki engelleri de aşıyorlar.

Engelleri Kaldırın Sesli Kitap Projesi

Engelleri Kaldırın projemizin bir diğer ayağı, görme engelli vatandaşlarımızın kişisel gelişimlerine destek olmak amaçlı çok satılan güncel kitapların seslendirildiği "Sesli Kitap" projesidir. Kitaplar gönüllülerimiz tarafından seslendirilerek GETEM gibi ilgili STK'lara ulaştırılıyor. Seslendirme yapmak isteyen gönüllülerimize tüm teknik destek, proje ekibimiz tarafından veriliyor. Ayrıca doğru seslendirme, vurgulama ve nefes konularında eğitim almaları da sağlanıyor.

Bilimin Kardeşleri

Bu projede maddi olanakları yetersiz çocuklarımızı kişisel gelişim, kişisel bakım ve eğitim materyali alanlarında destekliyoruz.

Bilimin Kardeşleri "Okulda" Projesi

Çocukların kırtasiye malzemesi, okul giysileri, ayakkabı, mont vb. kişisel ihtiyaçlarını karşılamaktan; okullarına kütüphane, bilgisayar laboratuvarı gibi önemli eğitim ortamlarının sağlanmasına kadar birçok faaliyet, gönüllülerimiz tarafından gerçekleştiriliyor.

Projenin tüm faaliyetleri aynı okulda gerçekleştirildiğinden aynı zamanda gönüllüleri çok iyi tanıyan çocuklar kendilerine rol model alabilecekleri kişileri de tanıma şansına sahip oluyorlar.

Bilimin Kardeşleri "Tohumun Peşinde" Projesi

2011 yılında kurgulanan projede MEB ve ÖSGD işbirliği ile yeni bir eğitim yöntemi geliştiriliyor. Projenin ilk etabında BİTG tarafından yazılan "Tohumun Peşinde" adlı çevre bilinçlendirmeyi amaçlayan tiyatro oyunu, ilköğretim sınıflarında yaratıcı drama ile birleştirilerek yeni bir eğitim tekniği olarak uygulanacak. Gönüllüler tarafından 40 kişilik gruplar halinde uygulanacak "yaşayarak öğrenme" deneyimi, tüm özel sektör çalışanları tarafından 8 saatlik programlar ile ilköğretim çocuklarına uygulanabilecek. Sınıflarda yapılacak uygulamalar 2013 yılında hayata geçirilecek.

Bilimin Kardeşleri "Meraklı Kitaplar, Yaratıcı Okuma" Projesi

Bu projede amacımız, çocuklara kitap okumayı sevdirerek, bir alışkanlık haline getirmelerini sağlamak. Çocukların kitap okurken, okuduklarını yaratıcı drama yolu ile yaşamalarına olanak veren projede, hep birlikte oyunlar oynayarak, hayal edip tartışarak kitap okuyan çocuklar, hem kitap okumayı sevmeye başlamakta hem de yaratıcılıklarını geliştiriyorlar.

Bilimin Kardeşleri "Tiyatroda" Projesi

Bu sahnedeki tüm oyuncular, gönüllüler ve onların ailelerinden oluşuyor. Çocukların sosyal gelişimlerine katkı sağlamak için çocuk oyunları sergileniyor ve maddi olanakları yetersiz çocukların ücretsiz izlemeleri sağlanıyor. Aylarca eğitim alan gönüllüler profesyonel oyunculara taş çıkartacak bir performansla oyunlarını kent kent gezerek sergiliyorlar. Oyunu izlemek isteyen yetişkinler, giriş için bir çocuk kitabı vermek zorunda. Toplanan kitaplarla kütüphanesi olmayan okullara kütüphane yaptırılıyor.

"Kariyerimin Kontrolü Bende" Kişisel Gelişim Kongresi Projesi

Mezun olmaya hazırlanan bir üniversite öğrencisine verilebilecek en değerli hediyenin kariyer ve gelişim fırsatı olduğuna inanan Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri, Anadolu'daki üniversitelerde okuyan öğrenciler için bu fırsatı yaratıyor.

"İş hayatına girdikten sonra profesyonel eğitmenlerden aldığımız, bizi bir adım öne taşıyan, özel sektördeki başarımıza önemli katkısı olan temel beceri eğitimlerini üniversite yıllarında alsak, yola bir adım önde başlardık!" düşüncesiyle yola çıkan Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri, bilgi ve beceriler ile donanımlı bir çalışan adayı olmak isteyen üniversite öğrencilerinin profesyonel eğitmenlerden 4 tam günlük eğitim almalarını sağlıyor. Ayrıca topluma gönüllülük yolu ile destek olmak isteyen, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği üyesi ülkemizin önde gelen özel şirketlerinin desteğiyle, kongreye katılan öğrenciler arasından seçilenlere staj imkanı sunuluyor.

Hayat Kurtar Projesi

Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri olarak, trafik kazalarında kaybettiğimiz ve kaza sonrasında fiziksel engeli yüzünden çalışma hayatına ara vermek zorunda kalan çalışma arkadaşlarımız anısına "Hayat Kurtar" projesini başlattık.

Avrupa Birliği "25.000 lives to save" projesinin Türkiye ayağı olarak onaylanan projemiz "Hayat Kurtar"; kazaları önlemek, meydana gelen kaza veya afetler sonrasında ise hayat kurtaran önlemleri almak amaçlı bir bilinçlendirme hareketidir. Proje, ayda 3 milyon km. yol yapan çalışma arkadaşlarımıza önleyici tedbirler ve ilk yardım bilincini kazandırmaya başlarken; ailelerimiz, öğretmenlerimiz ve çocuklarımızın ise dalga dalga büyüyecek bu bilinçlendirme hareketinin önemli parçaları olmaları hedeflenmektedir.

Ekobilimciler

Bilim İlaç çalışanlarının tamamı 2011 yılı itibariyle sürdürülebilirlik eğitimleri alarak, birer sürdürülebilirlik elçisi haline geldiler. Bu eğitimler sırasında alınan geri bildirimler, Bilim İlaç Toplum Gönüllüleri platformu altında yeni bir yapılanmaya gitmemize ve Ekobilimciler projesini oluşturmamıza olanak sağladı. Çevre bilincinin ve doğa sevgisinin küçük yaşlarda edinildiği bilinciyle gönüllülerimiz; ilköğretim çağındaki çocuklara verilecek eğitimler, düzenlenecek atıktan sanat atölyeleri, ağaç dikim aktiviteleri gibi projelerde yer almak istediklerini belirterek; müşterilerimiz ve diğer paydaşlarımızın bilinç seviyesini geliştirmek için yapılacak paydaş sunum ve eğitimlerinde gönüllü eğitmen olmak üzere çalışmalara başladılar. Bilim İlaç'ın sürdürülebilirlik çalışmalarının çevre konusunda "sahaya inmiş" yüzünü oluşturan Ekobilimciler, 2012 yılı itibariyle aktif projeleri ile toplumsal bilinç geliştirme çalışmalarına hız vermiştir.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close