Haberler

Kardemir Genel Müdürü Yılmaz: Devlet Bizi Haksız Rekabetten Korusun

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, 'Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri' adlı panelde yaptığı konuşmada, "Devlet bizi korusun demiyoruz.

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, 'Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri' adlı panelde yaptığı konuşmada, "Devlet bizi korusun demiyoruz. Haksız rekabetten bizi korusun diyoruz. Bizim kendi kapasitemiz hemen hemen Türkiye'nin tüm çelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek konumda. Dolayısıyla yerli üretimi korumamız lazım" dedi.

Mimar Sinan Mühendisler Birliği Karabük Temsilciği'nce bir restoranda 'Türk Çelik Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri' adlı panel düzenledi. Panele, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, İl Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Çelik İhracatçıları Birliği Matil A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Soykan, Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, .elik üreticileri temsilcileri, üniversite öğrencileri ve davetliler katıldı.

Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz, Türkiye'nin çelik tüketiminde büyüdüğünü ancak sektör üretimindeki düşüş eğilimin devam etmesinin tehlikeli bir durum yarattığını söyledi. Dampingli veya devlet korumasıyla ithal edilen ürünlerden korunmalarının gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Devlet bizi korusun demiyoruz, haksız rekabetten bizi korusun diyoruz. Bizim kendi kapasitemiz hemen hemen Türkiye'nin tüm çelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek konumda. Dolayısıyla yerli üretimi korumamız lazım. Çelik sektörünün konsolide olması lazım. Etkin olmayan kapasitelerin kapatılması teşvik edilmeli. İthalatın değil yerli girdinin teşvik edilmesi sağlanmalı. Artık Türkiye'de bir Avrupa rayı satılmamalı. Türkiye'de yapılan bütün demir yolu projelerinde yerlinin teşvik edilmesi önemli bir destek olur. Kalitesiz ürün ithalatı engellenmeli. Başta enerji olmak üzere maliyetler düşürülmeli. Geçen sene ithal edilen yarı mamullerin bir kısmı ülkede kaldığı için belki de çelik fiyatları aşağıya doğru gitti. Bazı çelik şirketleri zarar etti."

KAYBETTİĞİMİZ YERLERİ ÇİN DOLDURUYOR

Çelik İhracatçıları Birliği ve Matil A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Soykan ise çelik ihracatının başta Çin olmak üzere temel sorunlardan etkilendiğini söyledi. Türkiye'nin 2015 yılında 7.6 milyon ton çelik ihracatı yaptığını 2016 yılında ise ihracatın düşüşe geçtiğini ifade eden Soykan,  "Yurt içi talebimiz sürekli artıyor ama üretimimiz düşüyor. Dolayısıyla alım farkını ithalatla karşılıyoruz. Burada bir sorunu bir şekilde çözmek gerekiyor. Geçen yıl Nisan ayından sonra yurt içi tüketim üretimi geçti, ithalat ihracatı geçti. Sektörde bu kırılma noktasıdır. Bu trend devam ediyor. Bu bir sağlık sorunu. Sağlıksız bir sektörün geldiği sağlıksız noktayı çok net gösteren bir veri. Bizim ihracat kabettiğimiz yerleri Çin dolduruyor. Nedeni de rekabet ve maliyet alanıdır" diye konuştu.

- K

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonların gözü bu toplantıda! Masada asgari ücret zammı var

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

17 yaşındaki genç yemek yerken başından vuruldu

17 yaşındaki genç yemek yerken başından vuruldu

title