Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat
Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle çoğu zaman ölümle sonuçlanan soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin özellikle kış mevsiminde arttığına dikkat çeken İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, vatandaşları uyardı.
Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle çoğu zaman ölümle sonuçlanan soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin özellikle kış mevsiminde arttığına dikkat çeken İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, vatandaşları uyardı.
Özellikle renksiz, kokusuz ve yanıcı zehirli bir gaz olan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Doç. Dr. Tözün, "Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgar olan 'lodos' nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Tüm bunlara karşı tedbirli olunmalı" dedi.
"İZİN BELGESİZ SATICILARDAN KÖMÜR ALINMAMALI"
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, soba ve bacalardan sızan bu gazlar nedeniyle ortaya çıkan zehirlenmelerin önlenmesi için alınması gereken önlemleri, "Isıtma cihazının kalite belgesi olmasına ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba aşırı doldurulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Sönmekte olan sobaya yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı" şeklinde sıraladı.
"SOBALAR GECE YATARKEN TAM OLARAK SÖNDÜRÜLMELİ"
"Lodoslu havalarda bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı" diyen Tözün, baca en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması ve baca şapkasının mutlaka takılması gerektiğini, bacaların standartlara uygun olması, düzenli olarak temizletilmesi ve binalara yönelik yangın mevzuatına uyulması gerektiğini vurguladı.
"ŞOFBENLE MUTLAKA BACAYA BAĞLANMALI"
Banyolarda kullanılan şofbenden sızan gazdan zehirlenmelere de dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Tözün, bu konuda şu önerilerde bulundu:
"Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli. Şofben banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, bina aydınlığına bağlı şofben asla çalıştırılmamalı. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli. Şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı detektör bulundurulmalı."
ŞOFBEN GAZI ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Şofben gaz kaçağı durumunda yapılması gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Doç. Dr. Tözün, şunları söyledi:
"Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde, öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı, açıksa hemen kapatılmalı, kibrit - çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, doğalgaz şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 no'lu telefondan doğalgaz arıza servisi aranmalıdır. Derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalıdır. Kişi olay mahallinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalı, hasta sıcak tutulmalı, ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddeler temizlenmeli, hasta battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır." - İZMİR