Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu Toplantısı
Trafik Hizmetleri Başkanı ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, "Polis ve jandarma olarak daha fazla denetim yapmak ve yollarda daha çok görünür olmak, sivil ekip ve sivil memurlarla denetimlere devam edilerek yakalanma algısını daim kılmak amacıyla denetimlerimiz devam etmektedir.
Trafik Hizmetleri Başkanı ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akdeniz, "Polis ve jandarma olarak daha fazla denetim yapmak ve yollarda daha çok görünür olmak, sivil ekip ve sivil memurlarla denetimlere devam edilerek yakalanma algısını daim kılmak amacıyla denetimlerimiz devam etmektedir." dedi.
Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu, Trafik Hizmetleri Başkanı Akdeniz başkanlığında Emniyet Genel Müdürlüğü Dikmen binasında toplandı.
Akdeniz, üç ayda yapılan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, trafik kazalarının en aza indirilerek ölü ve yaralı sayısının azaltılması konusundaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, 2015'te olduğu gibi 2016'da da ölüm oranlarının yaklaşık yüzde 10 oranında azaldığını vurguladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimat ve direktifleri doğrultusunda 2017'de trafik kazalarına bağlı ölümlerin en az yüzde 20 azaltılmasının hedeflendiğine işaret eden Akdeniz, "Polis ve jandarma olarak daha fazla denetim yapmak ve yollarda daha çok görünür olmak, sivil ekip ve sivil memurlarla denetimlere devam edilerek yakalanma algısını daim kılmak amacıyla denetimlerimiz devam etmektedir." ifadesini kullandı.
Trafik tedbir ve denetimlerinin etkinliği konusunda Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde 7 bölgede düzenlenen Trafik Bölge Değerlendirme toplantılarının sürdüğünü, 17 Mayıs'ta dördüncü toplantının 15 ilden yetkililerin katılımıyla Samsun'da gerçekleştirileceğini belirten Akdeniz, bu toplantılarda bölgesel trafik sorunları ile çözümlerinin masaya yatırıldığını dile getirdi.
Akdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Trafik kazalarını en aza indirmek sadece polisiye tedbirlerle polis ve jandarma tarafından sağlanamaz. Her sürücünün başına bir polis veya jandarma da dikilemez. Bu sorumluluk kamu ve birey olarak hepimize aittir.
İnsanlarımızın trafik kurallarına uyması ve uymayanları uyarması alışkanlığını kazandırmak yönünde toplumsal bilincin oluşturulması gerekmektedir.
Bu kapsamda başta aile terbiyesi, eğitim kurumları, sürücü kursları, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ve özellikle görsel ve yazılı basının sorumluluğu bulunmaktadır.
Bu vesileyle tüm kurumlarımızın ve siz paydaşlarımızın trafik konusunda birimlerinizi harekete geçirerek ek projelerle ve etkin önlemlerle bize yardımcı olmanızı ve daha çok duyarlılık oluşturulmasını istirham ediyorum."
Standart dışı plakalar muayeneden geçemeyecek
Yeni yöntem ve stratejilerle çok güzel uygulamalara imza atıldığını vurgulayan Mehmet Akdeniz, talepleri üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından "Araç Muayenesi Sonucu Belirlenen Eksikliklere İlişkin Kusur Grupları Yönergesi"nin yayımlandığını, bu kapsamda 3 Temmuz 2017'den sonra standart dışı plakalı hiçbir aracın muayeneden geçemeyeceğini vurguladı. Akdeniz, araç sahiplerini de mağdur olmamaları için uyararak standart dışı araç plakalarının, yönetmelikte esas ve ölçüleri tarif edilen standartlara getirilmesini istedi.
Tarım işçilerini taşıyan araçlara saat sınırlaması
Başbakanlık tarafından yayımlanan genelgeyle, tarım işçilerini taşıyan araçların 24.00-06.00 saatleri arasında yolculuk yapmasının yasaklandığını hatırlatan Akdeniz, konuyla ilgili tüm trafik birimlerinin uyarıldığını kaydetti.
İçişleri Bakanı Soylu'nun talimatları doğrultusunda Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışma sonucunda şehir içi ulaşım araçları olan taksi, dolmuş ve otobüslerde kamera takılması uygulamasına geçildiğini, bugüne kadar 31 belediyenin karar aldığını vurgulayan Akdeniz, diğer belediyelerin de karar almak üzere konuyu toplantı gündemlerine aldıklarını söyledi. Akdeniz, böylece söz konusu araç sürücülerinin her an trafikte denetlendiklerinin farkında olacağının ve kural ihlalinde bulunmayacağının altını çizdi.
"Kazaların yüzde 88,7'si sürücü kusurundan kaynaklanıyor"
Hafriyat ve beton mikserlerine takılacak GPS ile bu araçların güzergah dışına çıkıp çıkmadığı ve belirlenen hız üzerinde araç kullanıp kullanmadıklarının sürekli ve canlı olarak takibinin sağlanacağını hatırlatan Akdeniz, trafik kazalarını en aza indirmek amacıyla özellikle hızdan kaynaklı ihlallerin de sıkı denetime alınacağını belirtti.
"Kazaların yüzde 88,7'si sürücü kusurundan kaynaklanmaktadır. Sürücülerimizin trafik kurallarına ve özellikle hız kurallarına uymasını sağlamak zorundayız." diyen Akdeniz, bu konuda sürücüleri eğitmek ve duyarlı hale getirmenin görevleri olduğunu aktardı. Akdeniz, bunun için Milli Eğitim Bakanlığından da sürücü kurslarının daha sıkı denetlenmesini talep ettiklerini dile getirdi.
Akdeniz'in konuşmasının ardından kurul, gündemindeki konuları ele aldı.