Karayemiş Çeşitleri Tescillendi
Ordu Üniversitesinde karayemiş meyvesi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ODÜ ve ALİS1 adları ile karayemiş çeşitleri tescil edildi.
Ordu Üniversitesinde karayemiş meyvesi üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ODÜ ve ALİS1 adları ile karayemiş çeşitleri tescil edildi.
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz Bölgesi'nde yaygın bulunan ve halkın da severek tükettiği karayemişin sofralık çeşitlerinin tespit edilmesi amacıyla Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam yürütücülüğünde çalışma başlatıldığı bildirildi.
Türkiye'de ve dünyada ilk karayemiş çeşitleri olan ODÜ ve ALİS1'in tescillendiği belirtilen açıklamada, 2006 yılında başlatılan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Karayemişte Çeşit Seleksiyonu ve Çoğaltılması" çalışmasında Ordu, Samsun, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinin üç yıl süre ile gezilerek pek çok yerel çeşidin toplandığı ifade edildi.
Açıklamada, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'ın görüşlerine de yer verildi.
Yarılgaç, Ordu Üniversitesinin, sahip olduğu bilimsel perspektif ve gerçekleştirdiği araştırma projeleri ile birçok alanda ilklere imza attığının altını çizerek, şunları kaydetti:
"Üniversitemiz sahip olduğu bilimsel farkındalık ve Ar-Ge motivasyonuyla bilimsel literatüre yenilik kazandırmakta ve evrensel çerçevede bilimsel bilginin zenginleşmesine katkı sunmaktadır. Bu çerçevede Karadeniz Bölgesi'nde TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan araştırmalar neticesinde yeni karayemiş türlerinin keşfedilmesi, bölge tarımı ve tarımsal üretimi noktasında küresel ölçekte bilimsel bilgi üreten ve toplumsal alanda kullanıma sunan üniversite misyonuna katkı sunarak Ordu Üniversitesinin inovatif rolünü pekiştirmiştir. Bu başarılı araştırmalarda emeği geçen üniversitemiz ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölüm başkanımız Prof. Dr. Ali İslam başta olmak üzere tüm araştırmacılarımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum."
Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam da Karadeniz'in 6 ilinin gezilerek pek çok yerel çeşidin toplandığını belirtti.
İslam, "Toplanan genotipler içerisinde bir değerlendirme yaparak 32 genotipi seçerek çoğalttık ve üniversitemiz ziraat fakültesi araştırma ve uygulama bahçesine kontrollü koşullarda ileri denemeler yapılmak üzere diktik. Aradan geçen 12 yılda bu tür üzerinde yapılan çalışmalarımızı yoğunlaştırıp pek çok incelemeye tabi tutarak ülkemizin ve dünyanın ilk karayemiş çeşitleri olan ODÜ ve ALİS1'in tescil belgesini aldık." değerlendirmesinde bulundu.