Haberler
Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Yenidoğan çetesi soruşturması kapsamında kapatılan 8 özel hastaneye kayyum atandı

İstanbul'da 8 özel hastaneye kayyum atandı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

CHP lideri Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Hasan Arat, Beşiktaş başkanlığını bu kez resmen bıraktı

Bu kez her şeyi bıraktı

Kararları Yeniden Gözden Geçirin

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle, Hevsel, Stadyum kararlarını yeniden gözden geçirmesini istedi.

Dicle Vadisi, Kent Ormanı ve Atatürk Stadyumu alanlarının imara açılmasının yanı sıra Dicle nehri üzerinde HES projelerine ilişkin Diyarbakır Kent Konseyi'nce toplantı düzenlendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, "Dicle ruhum, Diyarbakır bedenim, stadyum sporum ve şehir benim" pankartları asılırken, "Diyarbakır bedenimdir" , "Dicle ruhum" , "Palê mastfiroş kezebamı nê" , "Stadyum sporum" ve "Şehir benim" dövizleri taşındı. Toplantıya İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Metin Aslan, Yerel Gündem 21 Başkanı Metin Kılavuz, Yerel Gündem 21 Ekoloji Derneği üyesi Evin Akboğa, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal ve TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Necati Pirinççioğlu katıldı.

DİCLE VADİSİ VE HEVSEL BAHÇELERİ'NİN DİYARBAKIR KALESİYLE AYRILMAZ BİR BÜTÜNLÜĞÜ VAR

Toplantıda konuşan Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal, Dicle Vadisi'nin bölgede önemli ekosistem kimliği oluşturduğunu ve burada yapılması düşünülen yapı rezerv alanın ekosisteme ciddi bir şekilde zarar vereceğini ifade ederek, Dicle Vadisi'nde geri dönüşü olmayan bir tahribata neden olacağını vurguladı. Dicle Vadisi'nin nehir yatağında olması ve zeminin uygun olmaması nedeniyle Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün yerleşime uygunluk değerlendirme ölçülerine göre rezerv alanı olarak uygun bulmadığını belirten Baysal, "Dicle Vadisi nehir yatağında olması, taşkın riski ve zeminin uygun olmaması nedeniyle imar planlarında açık yeşil alanlar olarak gösterilmiştir" dedi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması çalışmaları kapsamında Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nin Diyarbakır kalesiyle ayrılmaz bir bütün olduğunu söyleyen Baysal, "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürle Peyzaj Alanı sınırlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dicle Vadisi'nin bir kısmının rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesi Diyarbakır surlarının Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesini riske sokacaktır. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi ve en azından Hevsel Bahçeleri ve surların korunması kentimiz ve dünya mirası açısından son derece önemlidir" diye konuştu.

DİYARBAKIR'DA YAŞAYAN HER BİREY İÇİN KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki Talay Tepe-Mastfıroş Tepe ve Dicle Nehri üzerinde yapılması tasarlanan 3 adet Regülatör ve HES projelerin yapı rezerv alanı ilan edilmesine de değinen Baysal, "Talay Tepe ve Mastfıroş arasında kalan ve kentin akciğeri olarak planlanan Kent Ormanı konusu Diyarbakır'da yaşayan her birey için kabul edilemez bir durumdur. Dicle Nehri üzerinde ise yapılması tasarlanan 3 adet Regülatör ve HES projelerinin konusu Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Kültürle Peyzaj alan sınırı içerisinde kalması ve tarihi Ongözlü Köprü'ye çok yakın bir yerde planlanması kentin doğal peyzajına ve tarihi kültürüne zarar verecektir" dedi.

"STADYUMDAKİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİ MEVZUATA UYGUN DEĞİL"

Diyarbakır'da bulunan Atatürk Stadyumu'nun Bakanlık tarafından imar değişikliği yapılarak konut ve ticarete dönüştürüldüğünü de hatırlatan Baysal, "Bu plan değişikli ile kentsel açık yeşil alan bütünlüğü bozulmuş. Toplam 50 bin 940 metre kare büyüklüğündeki alan konut ve ticaret alanı olarak önerilmiştir. İmar kanunu ve plan yapımına ait esaslara dair yönetmenlik kapsamında bu alana getirilen yoğun yapılaşma ve nüfus için açık yeşil alan ve sosyal ve teknik altyapı önerilmiştir. Bu yapılan değişikliği şehircilik ilkelerine ve imar mevzuatlarına uygunluk teşkil etmemektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title