Haberler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Suriye'nin terörizm yuvası olmasına izin vermeyeceğiz

Bakan Fidan'dan çok net Suriye mesajı: İzin vermeyeceğiz

HGS'nin mobil uygulaması hacklendi! Kullanıcılara küfürlü mesajlar gidiyor

HGS'nin mobil uygulaması hacklendi! Kullanıcılara küfürlü mesajlar gidiyor

Fırat'ın doğusunda köşeye sıkışan PKK/YPG, İsrail'den yardım istedi

Fırat'ın doğusunda köşeye sıkışan PKK/YPG, İsrail'den yardım istedi

Muhalifler, Hafız Esad'ın mezarında

Hafız Esad'ın mezarını basıp böyle yıktılar

Karanfil Devrimi'nin Simgesi Celeste Caeiro Hayatını Kaybetti

Karanfil Devrimi'nin Simgesi Celeste Caeiro Hayatını Kaybetti
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Portekiz'deki Karanfil Devrimi'nin sembolü olan 92 yaşındaki Celeste Caeiro'nun vefatı, torunu tarafından sosyal medyada duyuruldu. Caeiro, 25 Nisan 1974'te dikta rejimini sonlandıran devrimde önemli bir rol oynamıştı.

Portekiz'de 25 Nisan 1974 diktatörlük dönemini sonlandıran Karanfil Devrimi'ne adını veren 92 yaşındaki Celeste Caeiro'nun öldüğü açıklandı.

Celeste Caeiro'nun torunu Carolina Caeiro Fontela, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Sonsuza dek büyükannem Celeste. Bana göz kulak ol" yazarak ölümü duyururken, Portekiz Komünist Partisi ve Portekiz Haber Ajansı (LUSA) da haberi doğruladı.

LUSA, "Karanfili 25 Nisan 1974'ün simgesi haline getiren kadın Celeste Caeiro hayatını kaybetti" başlığıyla Caeiro'nun 92 yaşında Leiria kentindeki bir hastanede vefat ettiği haberini verdi.

Portekiz'de yarım asır süren Antonio de Oliveira Salazar diktatörlüğü sonrasında 25 Nisan 1974 tarihinde, Silahlı Kuvvetlerin şiddet kullanmadan başlattığı darbede sokaklara çıkan askerlerden birinin tüfeğinin namlusuna karanfil çiçeği koyan Celeste Caeiro, diğer Portekizlilerin de buna katılmasıyla Karanfil Devrimi'ne adını verdi.

O dönem Lizbon'da bir barda çalışan Caeiro, çalıştığı yerin darbe nedeniyle sabah kapalı olmasından dolayı patronunun isteğiyle burada bulunan çiçekleri bozulmaması için almıştı.

Sokakta neler olduğunu görmek için eve dönmek yerine tankların olduğu meydana giden Caeiro, burada askerlerle konuştuktan sonra karanfili bir askerin tüfeğinin namlusuna koymuş, çevredeki halkta aynı şeyi yapmıştı.

İşçilerin de katılımıyla askeri darbeden halk devrimine dönen Karanfil Devrimi, Portekiz'de değişim ve demokrasiye geçiş dönemini başlatmıştı.

Kaynak: AA / Şenhan Bolelli - Güncel
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title