Karameşe Köyünde Kız Çocuklar İlk Defa Ortaokula Gönderiliyor
Muş’ta Sungu Vakıfbank Kız Yatılı Bölge Ortaokulu yöneticileri ve öğretmenleri, şu ana kadar ikinci kademeye kız öğrenci göndermeyen Karameşe köyünde aileleri ikna etmeye çalıştı.
Muş'ta Sungu Vakıfbank Kız Yatılı Bölge Ortaokulu yöneticileri ve öğretmenleri, şu ana kadar ikinci kademeye kız öğrenci göndermeyen Karameşe köyünde aileleri ikna etmeye çalıştı. Kadın öğretmenlerin ailesini ikna ettiği bir kız öğrenci, mutluluk gözyaşları döktü.
2014-2015 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğretmenlerin de eğitim seferberliği başladı. Merkeze bağlı 17 köyün öğrencilerinin eğitim gördüğü Sungu Vakıfbank Kız Yatılı Bölge Ortaokulu Müdürü Ercan Demir ve kadın öğretmenler, daha önce kız çocuklarını ikinci kademeye göndermeyen Karameşe köyünde alan taraması başlattı. Geçmiş yıllarda yapılan alan taramalarında başarılı olamayan okul idarecileri ve öğretmenler, bu yıl köy muhtarını da yanlarına alarak aileleri ikna etmeye çalıştı. Ailelerle tek tek görüşen Okul Müdürü Ercan Demir ve öğretmenler, Türkçe bilmeyen velilerle Kürtçe konuştu. Velileri ikna eden öğretmenler, köyde ikinci kademe çağına gelen 9 öğrenciden 3'ünün ailesini ikna ederek eğitime kazandırmayı başardı.
MUHTAR ÖNCÜ OLDU
Karameşe Köyü Muhtarı İbrahim Konuk'un da ikinci kademe eğitim çağına gelen kızını okula göndermediğini mazeret gösteren bazı köylüler, muhtarın kızını gönderdiğini öğrenmesiyle ikna oldu. Kızının da Sungu Vakıfbank Kız Yatılı Bölge Ortaokulu'nda eğitim görmesini isteyen Muhtar İbrahim Konuk, şimdiye kadar kız çocuklarını okula göndermediklerini belirterek, "Bundan sonra kızlarımızı ikinci kademeye göndereceğiz. Çocuklarımızın iyi eğitim alıp doktor, öğretmen ve hemşire olmasını istiyoruz. Bunların eğitim görmesi bizim geleceğimiz için iyidir" dedi.
ÖĞRENCİNİN MUTLULUK GÖZYAŞI
Babası Irak'ta çalışan Dilek Gölbaşı isimli öğrenci ise, öğretmenlerin annesini ikna etme çalışmasını gözyaşları arasında izledi. Yaklaşık yarım saat dil döken ve anneyi ikna etmeyi başaran kadın öğretmenler, gözyaşlarına hakim olamayan Dilek Gölbaşı'nı da eğitime kazandırdı.
EN BÜYÜK SIKINTI DEVAMSIZLIK
Sungu Vakıfbank Kız YBO Müdürü Ercan Demir ise, bölgelerin 17 tane köy okulu olduğunu belirterek, "Bu köylerdeki kız öğrenciler, ikinci kademe eğitimlerini bizde sürdürüyor. Bizim en büyük sıkıntımız, kız çocuklarının devamsızlığıyla ilgili. Özellikle velilerin kız çocuklarını okula göndermek istemeyişi bizleri üzüyordu. Öğretmen arkadaşlarla evleri ziyaret edip tek tek ailelerle görüştük ve kızları için ikna ettik. Amacımız kız çocuklarının yüzde 100 okula devamını sağlamaktır" dedi.
KIZLAR İLK DEFA GÖNDERİLDİ
Karameşe köyünde kız çocuklarının ikinci kademeye devam etmediğini vurgulayan Demir, "Karameşe köyünde şu ana kadar ikinci kademede bir kız öğrenci bile okula devam etmemişti. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Karameşe köyünde de kızlarımızı okula kazandırdık. İnşallah bundan sonra devamı gelecektir" şeklinde konuştu. - MUŞ